Pokémon Go

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Pokémon Go
Информация
Производител Niantic, Inc.
Издател The Pokémon Company
Режим на игра мултиплейър
Платформа IOS, Android
Игрови контролер сензорен екран
Уебсайт www.pokemongo.com
Pokémon Go в Общомедия

Pokémon Go е безплатна игра за мобилни устройства, базирана на местоположението и разширена реалност, разработена от Niantic и публикувана от Покемон. Стартира през юли 2016 г. за IOS и Android устройства. Първоначално достъпна само за устройства от САЩ, като поетапно се включват възможности за игра от цял свят.

Играта позволява на играчите да улавят, да водят битки и да тренират виртуални същества, наречен покемони (Pokémon), които се появяват на екрана на устройството, като че в реалния свят и са виртуално положени навсякъде в реални градове и населени места по света. Това се случва благодарение съвместно използване на GPS и камерата на мобилното устройство (телефон и/или таблет).

Играта е безплатна, въпреки че подкрепя покупки в приложението на допълнителни геймплей елементи.

Играта бързо се превръща в едно от най-използваните приложения за смарт устройства след стартирането си.

Елементи на играта[редактиране | редактиране на кода]

Всички играчи в Pokémon Go са поканени да се разпределят по свое желание в три отбора – син (Mystic), жълт (Instinct) и червен (Valor). Трите отбора се състезават помежду си.

Покемоните по вид са над 250 вида и всеки има различни „сили“ и носи различен брой точки.

Най-често покемоните са разположени из паркове, улици, около паметници или публични сгради. Съществуват и тренировъчни площадки – gym, където те да се тренират и стават по-силни. Тренировъчните площадки са обект на желание и се водят виртуални битки за завладяването им между трите отбора.

Играчите допълнително са насърчени да се разхождат пеша в лова на покемони, с което имат възможност да имат и излюпват виртуални яйца на покемони и с това да стават по-силни в играта.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В рамките на първите 24 часа след пуска, Pokémon Go оглавява американския App Store в класациите „Top Grossing“ и „безплатно“. С това става най-бързо преминалата в Топ класациите игра и в App Store и в Google Play, изпреварвайки Clash Royale. За първите два дена след пускането си е инсталирана вече на повече от 5% от андроид устройствата в САЩ. На 12 юли 2016 г. (само няколко дни след пускането си) става най-активно използваната мобилна игра в САЩ.

Към 15 юли 2016 година приблизително 1,3 милиона души я играят в Холандия, въпреки че към тази дата играта официално не е пусната за страната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]