Purple Haze

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Purple Haze
песен на The Jimi Hendrix Experience от албума Are You Experienced?
Записанa11 януари 1967
Издаденa 17 март 1967,
19 юни 1967
Стиласид рок
Времетраене2:50
Музикален издателTrack Records, MCA
КомпозиторДжими Хендрикс
Автор на текстаДжими Хендрикс
ПродуцентЧаз Чандлър
Езиканглийски

Purple Haze“ е песен записана през 1967 от The Jimi Hendrix Experience и издадена като сингъл в Великобритания и САЩ. „Purple Haze“ е смятана за една от най-великите песни на Джими Хендрикс и е първият му международен хит. Песента става вторият му сингъл, след като мениджърът на групата Чаз Чандлър чува Хендрикс да свири главния риф зад кулисите.

Сингълът се изкачва до 3-та позиция на британските класации, но в САЩ достига само до 65-а позиция, след като е включена в американското издание на албума Are You Experienced?. През март 2005 г. списание Q нарежда „Purple Haze“ на първо място в класацията на „100 Най-велики китарни парчета“. Списание Rolling Stone нарежда песента на 17-а позиция в класацията „500 Най-велики песни на всички времена“.

Запис[редактиране | редактиране на кода]

Хендрикс твърди, че е бил вдъхновен за песента от един сън, в който ходейки под вода се загубил в пурпурна мъгла и бил спасен от вярата си в Иисус. Работното заглавие на песента е било „Purple Haze, Jesus Saves“ (Пурпурна мъгла, Иисус спасява), но в крайна сметка Чаз Чандлър и Майкъл Джефри решават заглавието да бъде само „Purple Haze“. Текстът е написан на Коледа през 1966 година на една салфетка. Въпреки че Хендрикс отрича каквато и да била връзка с наркотици, мнозина свързват песента с друсане поради текста и виковете на Хендрикс в края на песента. „Purple Haze“ се превръща в най-енергичната песен в изпълненията му на живо, но популярността на песента дразни Хендрикс в следващите години, защото публиката предпочита старите му хитове.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]