Quake (поредица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Quake е поредица компютърни игри, екшъни от първо лице създадени от ID Software. Макар и с идентични имена – Quake, Quake II, Quake III Arena, Quake IV, различните версии се различават значително като сюжет и единствено Quake IV е продължение на Quake II.

Общ преглед[редактиране | редактиране на кода]

Излиза на 22 юли 1996, и става моментален суперхит. След Wolfenstein 3D и поредицата DOOM и DOOM 2 ID Software решават да направят истински триизмерно изглеждаща игра. Quake е първата компютърна игра в която обектите са наистина триизмерни и могат да бъдат наблюдавани от всякакъв ъгъл.

Поредицата Quake[редактиране | редактиране на кода]

Quake[редактиране | редактиране на кода]

Quake е първата игра от поредицата и е забележителна с графиката си.

Quake2[редактиране | редактиране на кода]

'Quake2 не е продължение на Quake, а самостоятелна игра. Както и първата част и Quake2 се отличава със своят графичен енджин. За разлика от първата игра, където сетингът е по-скоро фентъзи, то в Quake 2 атмосферата е научнофантастична.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята е разказана накратко в интрото на играта. Извънземната раса STROGG напада Земя и унищожава почти всичко, а човешката цивилизация е застрашена. Обаче планетата на извънземните агресори е намерена и човечеството изпраща космически кораб на планетата на извънземните агресори с цел да неутрализира врага оттам. Още в началото на инвазията STROGG оказват активна съпротива и унищожават голяма част от десантните совалки. Оцелелите са малко, а главният герой, който носи прякора BITTERMAN остава сам във враждебна среда.

Quake3[редактиране | редактиране на кода]

Quake3 илиза на 2 декември 1999 г. Тя подобно на Quake 2 не е продължение на предишната игра, а е самостоятелна. Има солова кампания, но тя не се характеризира със сюжет. В нея играчът играе срещу управлявани от компютъра противници и целта му е да извършва fragове срещу тях. Играта предлага разнообразие от карти за режимите Deathmatch и Capture the flag.


Quake4[редактиране | редактиране на кода]

Излиза на 18 октомври 2005, като е създадена от Raven Software. За Xbox 360 излиза един месец по-късно. Играта предлага както солова кампания, така и мултиплеиър режим.

За разлика от дотогавашните игри от поредицата, които нямат връзка помежду си или тя е по-скоро бегла, то Quake 4 е продължение на Quake 2. Играта използва енджина на играта DOOM 3, който е усъвършенстван в четвъртата част на Quake поредицата.

История[редактиране | редактиране на кода]

След като в Quake 2 главният герой неутрализира защитата на планетата на STROGG – Stroggos – започва нова инвазия на извънземния свят. Този път играчът поема ролята на ефрейтор Матю Кейн, който е част от Rhino отряда. По време на десанта совалката му е ударена от ракета и се разбива на земята. Първата му цел е да намери отряда си, а после заедно с него да изпълнява дълга си на повърхността на вражеската територия. По-нататък Матю Кейн ще бъде заловен и превърнат в STROGG и ще се срешне лице в лице с лидера на извънземните агресори.

Enemy Territory: Quake Wars[редактиране | редактиране на кода]

Enemy Territory: Quake Wars е самостоятелна игра от вселената на Quake 2 и Quake 4. Няма солова кампания. Подобно на игри като тези от поредицата Battlefield тя е пригодена за мултиплейър битки. Това е и първата игра от Quake поредицата, в която играчът може да играе на страната на STROGG.

В играта се играе на карти, които предлагат класическите режими на игра, а играчът може да избере фракция – GDF – Ground Defense Force, или хората – или STROGG, като всяка от тях притежава характерните за нея оръжия, превозни средства и типове войници.

История има, но не е особено съществена. Действието в играта се развива преди събитията в Quake 2, когато STROGG нападат Земя и хората трябва да се защитават.

Quake Mobile[редактиране | редактиране на кода]

Версия на играта за мобилни телефони.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Първоначало, Quake е била предвидена да бъде 2D фентъзи игра, но впоследствие това се е променило. Излиза след DOOM и DOOM2, като нарочно продължението на втората част на дуум била планирана с името Doom2:Quake, за да изненада феновете.

Външни препртаки[редактиране | редактиране на кода]