Rickrolling

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Rickrolling, алтернативно Rick-rolling или Rickroll, е шега и интернет меме, включващ неочаквано появяване на музикалния видеоклип към песента от 1987 г, изпълнен от английския певец Рик Астли. Мемето е вид стръв и превключвател, използващ прикрита хипервръзка, която води до музикалното видео. Когато жертвите щракнат върху привидно несвързана връзка, сайтът с музикалния видеоклип се зарежда вместо очакваното и те са били „Rickrolled“. Мемето също се разшири до използване на текста на песента или пеенето ѝ в неочакван контекст. Самият Астли също е бил Rickrolled няколко пъти.

Мемeтo израсна от подобен трик за примамка и превключване, наречен duckrolling, който беше популярен на уебсайта 4chan през 2006 г. Видео трикът за примамка и превключване стана популярен в 4chan до Първи април 2007 г. и се разпространи до други интернет сайтове по-късно същата година. Мемето спечели масовото внимание през 2008 г. чрез няколко разгласени събития, особено когато YouTube го използва на своето събитие от първия април 2008 г.

Първоначално Астли, който едва наскоро се беше върнал към изява след 10-годишно прекъсване, се колебаеше дали да използва новооткритата си популярност от мема, за да продължи кариерата си, но прие славата, когато Rickroll направи парада на Деня на благодарността на Macy's през 2008 г. с изненадващо изпълнение на песента. Оттогава Астли вижда как кариерата му на изпълнители се съживява от популярността на мемeto.

История[редактиране | редактиране на кода]

Оригинал[редактиране | редактиране на кода]

Never Gonna Give You Up“ се появява в дебютния албум на Астли от 1987 г. Когато някой ти потрябва. Песента, неговият самостоятелен дебютен сингъл, беше хит номер едно в няколко международни класации, включително Billboard Hot 100, Hot Adult Contemporary Tracks и UK Singles Chart. В придружаващото музикално видео, първото на Астли, той изпълнява песента, докато танцува.

Използването на песента за rickrolling датира от 2006 г., произхождащо от имиджборда 4chan в ранен мем, известен като duckrolling. Някъде през 2006 г. модераторът на сайта, Кристофър m00t Poole, внедри филтър за думи, заменяйки думата „яйце“ с „патица“ като запушване. В една от темите, където „яйцето“ се превърна в „патешко ролка“, анонимен потребител публикува редактирано изображение на патица с колела, наричайки го „патешко ролка“. Изображението се хвана в 4chan; изображението ще бъде целта на хипервръзка с иначе интересно заглавие, като потребителят, който щракне върху него, е бил посочен като „патец“.

През март 2007 г. първият трейлър за дългоочаквания Grand Theft Auto IV беше пуснат на уебсайта на Rockstar Games. Зрителите бяха толкова високи, че сринаха сайта на Rockstar. Няколко потребители помогнаха да се публикуват огледала на видеото на различни сайтове, но един потребител на 4chan се свърза с видеоклипа „Never Gonna Give You Up“, твърдейки, че е трейлър, подмамвайки много читатели в примамката и превключването. Тази практика бързо замени качването на пате с други примамливи връзки, като всички обикновено сочат към видеото на Астли и по този начин създават практиката на „рикролиране“. Примамката и превключването към „Never Gonna Give You Up“ се разшири значително в 4chan на Първи април през 2007 г. и доведе до разширяването на трика до други сайтове като Fark и Digg по-късно същата година, като бързо се добави името „rickrolling“ на базата на предишното „дъкролване“.

Предвестник на „рикролинга“ се случи през 2006 г., когато жителят на провинция Мичиган Ерик Хелуиг се обади в местно радио спортно токшоу и вместо да разговаря с диджеите, пусна „Never Gonna Give You Up“, оставяйки диджеите безмълвни. Въпреки че това се случи преди 4chan да използва песента, главният редактор на Know Your Meme Дон Колдуел каза, че няма пряко потвърждение дали това е вдъхновило използването на видеото от 4chan.

Имитатор на Астли по време на един от рикролите през март 2008 г. на колегиални баскетболни игри.

Rickrolling започна да се появява в по-масови източници през 2008 г., с проучване на SurveyUSA от април 2008 г., според което най-малко 18 милиона възрастни в САЩ са били rickrolled.

Едно от първите публични събития включваше Сциентологичната църква, която агресивно се опитваше да цензурира видеоклипове, критични към църквата. Интернет групата Anonymous, като част от техния проект Chanology за оспорване на тази цензура, протестира в различните централи на Църквата по целия свят, като пее песента, наред с други дейности. Редица колегиални баскетболни игри през март 2008 г. накараха хора да се обличат като Астли от видеото и да синхронизират устните с музиката като шега преди началото на играта. Първоаприлската шега на YouTube от 2008 г. направи хипервръзки към видеоклипове на началната страница на сайта да завършват върху музикалното видео. През април 2008 г. бейзболният отбор на Ню Йорк Метс попита феновете в интернет каква песен трябва да използват за своята рали песен в осми ининг. „Never Gonna Give You Up“ получи огромен брой гласове, управлявани от уебсайтове като 4chan. На европейските музикални награди на MTV през 2008 г., онлайн кампания доведе до това, че Астли беше обявен за „Най-добър изпълнител на всички времена“, въпреки че не беше в първоначалния списък с номинирани, което на практика разтърси наградите.