Sensible Soccer

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Sensible Soccer
Информация
ПроизводителSensible Software
РазпространителSensible Software
Издадена на1992
Жанрспортен симулатор
ПлатформаAmiga, Xbox 360, Dos, Windows

Sensible Soccer, често наричан SWOS или Sensi, е серия футболни игри, които са много популярни в началото и средата на 90-те години и която все още има почитатели. Разработена от Sensible Software, първоначално е издадена за Amiga и Atari, както и за компютри през 1992 г., представяща футболното игрище от птичи поглед (за разлика от много други игри по това време като Kick off или Matchday). В играта има и едитор за национални, клубни и измислени отбори и представя сравнително опростен контрол на играта. Sensible Soccer е сред 100-те най-добри игри за всички времена за Amiga

Началото[редактиране | редактиране на кода]

След Sensible Soccer (1992 г.) се появява Sensible World of Soccer, често срещан и като SWOS, който излиза през 1994 г. и става първата игра, която се стреми да обхване целия професионален футбол. Представя множество първенства и дивизии от стотици страни от всички континенти и дава възможност за 20-годишна кариера като мениджър, позволявайки на играча да играе с хиляди отбори и играчи по цялото земно кълбо. В течение на няколко години SWOS излиза с обновени версии и доставя удоволствие на играчите чак до края на 90-те, когато EA налагат своята игра FIFA.

Следващо поколение[редактиране | редактиране на кода]

На 1 ноември 2005 г. е обявени в интервю, че сериите ще се завърнат през 2006 г. с нова 3D графика и ще излязат за PC, Playstation 2 и Xbox. Codemasters, притежатели на лиценза обявяват, че 1 от първоначалните дизайнери на играта – Jon Hare (Джон Хеър) е в проекта. На 9 юни 2006 г. играта е пусната за продажба в Европа. Няма планове за издаването ѝ в Северна Америка. На 27 септември 2007 г. Коудмастърс анонсират нова версия на Sensible World of Soccer само за Xbox. Тя представя както класическия „ретро“ визуален вид на оригиналния SWOS, така и нова, значително подобрена графика, като запазва геймплея на оригиналния SWOS 96/97. Поради проблеми с разработването, новата игра се появява чак на 19 декември 2007, но бързо е изтеглена, тъй като онлайн играта е невъзможна в тази версия. Оправената версия се появява на 21 декември. Версията за Windows предстои да бъде издадена.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

На 12 март 2007 г. New York Times обявява Sensible World of Soccer (1994) за една от десетте най-важни игри за всички времена, според професор Хенри Лоууд и 4 члена на специален комитет.

Игри от серията[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Година Платформа Забележки (Всички версии са разработени от Sensible Software освен посочените изрично)
Sensible Soccer 1992 Amiga, DOS, Atari ST, SNES, Game Boy, Sega Mega Drive, Atari Jaguar, Sega Mega-CD, Sega Game Gear, Sega Master System Стандартното име на сериите. Конзолните версии на играта са базирани на версията Sensible Soccer 92/93, но са наречени просто „Sensible Soccer“ (DOS е конвентирана от Wave Software, Jaguar версията е конвентирана от Krisalis Software), Game Gear версията е развита от Eurocom.
Sensible Soccer 92/93 1992 Amiga, Atari ST Леко подобрена версия на Sensible Soccer, включени са жълти и червени картони
Sensible Soccer International Edition 1993 Amiga, Amiga CD32, Atari ST, Mega Drive Леко подобрена версия, включваща подобрени движения, възможност да се играе СП, както и съдии в мачовете
Sensible World of Soccer 1994 Amiga, DOS Включваща песента „Goal Scoring Superstar Hero“, композирана от Richard Joseph и Jon Hare. Оригиналният SWOS съдържа няколко бъга, което води до оплаквания. Безплатен диск, който да оправи тези бъгове е пуснат през април 1995. (DOS версия конвентирана от Wave Software).
Sensible World of Soccer 95 – 96 1995 Amiga, DOS Подобрена версия на SWOS. Chris Chapman (Крис Чапман), главния програмист казва, че това е версията, която са искали първоначално да създадат.(DOS версията конвертирана от Wave Software).
Sensible World Of Soccer European Championship Edition 1995 Amiga, DOS, SNES Леко подобрена версия на SWOS. Включено е ЕП. (DOS версията конвертирана от Wave Software).
Sensible World Of Soccer 96 – 97 1996 Amiga, DOS Обновени съставите на отборите. Има нови плонжове на играчите. Освен под наем, играчи идват и на проби или от резервния състав (DOS версията конвертирана от Wave Software).
Sensible World Of Soccer 97 – 98 1997 Amiga, DOS Обновени състави (DOS версията конвертирана от Wave Software).
Sensible Soccer 98 1998 DOS, Windows 3D версия, която отдалечава играта от оригиналната версия и поради това не е възприета добре. Първоначално запланувана да се нарича Sensible Soccer 2000, излизат ревюта в списания с това име.
Sensible Soccer 98 European Club Edition 1999 PlayStation, Windows Леко подобрена версия. (Playstation версията конвертирана от Krisalis Software).
Sensible Soccer Mobile 2005 Java Разработена от Tower Studios за Kuju Wireless (сега придобита от Finesse Mobile)
Sensible Soccer 2006 2006 Windows, PS2, Xbox Първата оригинална игра от 7 години (Разработена от Kuju Entertainment, съвместно с Jon Hare).
Sensible Soccer Skillz 2006 Java (Разработена от Cobra Mobile)
Sensible World of Soccer 2007 Xbox 360, Windows Vista Римейк на версията от 96/97, но за Xbox Live Arcade и Windows Vista. Нови функции като онлайн мултиплейър, опция за увеличаване (zoom) и класирания.