Sigmodontinae

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Sigmodontinae
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Dipnotetrapodomorpha
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Гризачи (Rodentia)
семейство:Хомякови (Cricetidae)
подсемейство:Sigmodontinae
Научно наименование
Wagner, 1843 г.
Sigmodontinae в Общомедия
[ редактиране ]

Sigmodontinae е подсемейство хомякови американски гризачи разпространени в Америка.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В подсемейството са класифицирани малки мишеобразни гризачи с дължина на тялото варираща от 6,2 до 36 cm, на опашката от 30 до 330 mm и тегло от 7 до 455 грама. Цвета на космената покривка варира от различни оттенъци на кафяв и сив до червеникав и жълтеникав.

Еволюция[редактиране | редактиране на кода]

Предшествениците на съвременните представители се установяват в Южна Америка като преминават през Панамския провлак от Централна Америка като част от Голямата американска обмяна на видове преди около 5 милиона години в края на миоцен.[1] Заемайки нови територии с нови местообитания се наблюдава експлозивно видообразуване на доскоро изолирания континент.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Гризачите от подсемейство Sigmodontinae са разпространени основно в Латинска Америка, но се срещат видове и в САЩ до Небраска и Ню Джърси както и на Галапагоските острови. Екологичната ниша, която заемат съвпада с тази на Мишковите от Стария свят. Видовете се отличават с голямо разнообразие – водят наземен или дървесен начин на живот, други са ровещи, а четвърти са полуводни. Консумират растителна и животинска храна. Размножават се целогодишно. Раждат по два или три пъти по 6 - 7 малки. Бременността продължава 20 - 30 дни. При някои видове малките могат да се отделят от майката още на петия ден след раждане и на около един месец да се чифтосат. Продължителността на живота им е кратка – обикновено около година.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Sigmodontinae са един от най-многочислените таксони сред бозайниците. Включва над 370 вида, обединени в 74 рода:

  • Подсемейство Sigmodontinae

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Marshall, L. G. и др. Calibration of the Great American Interchange. // Science 204 (4390). AAAS, 20 април 1979. DOI:10.1126/science.204.4390.272. с. 272–279. Посетен на 15 април 2008.