Silent Hill 3

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Silent Hill 3
Информация
Производител Konami, Team Silent
Издател Konami
Разпространител Konami
Издадена на 6 август 2003 г. САЩ
Жанр сървайвал хорър
Режим на игра самостоятелна игра
Платформа PS2,
PC
Рейтинг ESRB: Mature (M), BBFC: 15, PEGI: 18+, CERO: 15/C
Носител CD (5), DVD (1)
Игрови контролер джойстик,
клавиатура,
мишка
Други части Silent Hill 1,
Silent Hill 2,
Silent Hill 4: The Room
Уебсайт Официален сайт за Европа
Официален сайт за Япония
Официален сайт за САЩ

Silent Hill 3 е третата видеоигра от поредицата Silent Hill на японската компания "Конами". Играта излиза през 2003 г., две години след предходната "Silent Hill 2" и е най-амбициозния проект от поредицата до момента. Сюжетно Silent Hill 3 е свързана с "Silent Hill 1", чието продължение е. Подобно на всички игри от поредицата е в жанр сървайвал хорър. Не се препоръчва за непълнолетни.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Играта започва в лунапарк, където главната героиня Хедър се озовава посред нощ. В ръцете си държи нож. Очевидно не знае откъде се е взел той, нито какво прави тя тук. След като е атакувана от чудовищни създания, Хедър умира. Събуждайки се в заведение за бързо хранене, тя открива, че всичко е било просто лош сън. Докато говори с баща си от уличен телефон, забелязва странен човек който я следи. Той се представя като детектив Дъглас Картлант и твърди, че има да и казва нещо много важно. За да се спаси от натрапника, Хедър се затваря в женската тоалетна на търговския център. Тук започват странните неща. Вратата на тоалетната се оказва заключена и момичето може да излезе единствено през прозореца. Озовавайки се отново в търговския център, тя го заварва пуст и зловещо притихнал. Скоро Хедър се сблъсква със създания каращи я да мисли че отново сънува кошмар. Истината е обаче, че се е озовала в света на Сайлънт Хил. Какво я е привлякло тук, където никой не попада без причина? Оказва се, че Хедър е бебето което Хари Мейсън получава от Алеса в "Silent Hill 1" и отглежда като свое дете. Сега демонът на града я привлича обратно, защото му е необходима. Наред с кошмарните създания Хедър се сблъсква и с лидерите на култа, Клаудия и Винсънт. Единственият и приятел е старият детектив, но в крайна сметка тя ще трябва да разчита главно на себе си.

Финали[редактиране | редактиране на кода]

Докато в първите две игри за постигането на даден финал са от особено значение постъпките на главния герой, в "Silent Hill 3" създателите са предпочели точкова система. За всеки убит противник се дават по 10 точки а за всяка степен загубено здраве по 1 точка. Ако Хедър прости на жената в изповедалнята печели 1000 точки. Крайният финал зависи от сбора на точките.

 • Нормален (Normal) – Убивайки последния си враг, Хедър се връща в лунапарка при ранения детектив. В ръката си държи нож. Когато Картланд я пита дали всичко вече е приключило, тя отговаря, че не е защото той още е жив. Замахва с ножа към него, после се дръпва и се смее обяснявайки, че просто се шегува. Накрая виждаме Хедър на гроба на баща си. Звучи "Hometown". За да бъде получен този финал сборът от точките не трябва да надхвърля 4000.
 • Обсебване (Possessed) – Същото, но този път обсебената от демона на Сайлънт Хил Хедър наистина убива стария детектив. Финална мелодия – "Hometown". За получаване на този завършек са необходими над 4000 точки.
 • Отмъщение (Revenge) – Абсурден край, аналогичен на НЛО финалите от първата и втората игра. Връщайки се у дома си Хедър заварва баща си жив и здрав. Той пие чай в компанията на извънземни, а иззад завесата наднича Джеймс от "Silent Hill 2". След като изслушва оплакванията на дъщеря си, Хари Мейсън се ядосва и заплашва Сайлънт Хил с отмъщение. Рояк летящи чинии атакува града и го разрушава. Финалната мелодия е шеговита песничка на японски, в която се говорят нелепици за съдбата на героите. Този завършек може да бъде получен ако в една игра Хедър успее да убие 333 чудовища. Тогава става достъпно специално оръжие (Heather beam), с което при нова игра трябва да бъдат убити 31 противника до момента в който Хедър се прибира у дома си.
Край на разкриващата сюжета част.

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

 • Хедър (Heather) – Седемнадесет годишно момиче, което винаги е смятало себе си за нормална тийнейджърка. Оказва се, че не е така. Името и е взето от актрисата Хедър Морис озвучила ролята.
 • Дъглас Картланд (Douglas Cartland) – Възрастен частен детектив. Някога е бил полицай, но е напуснал службата си след като синът му е бил убит при опит да извърши обир на банка.
 • Клаудия Улф (Claudia Wolf) – Жрица на култа към "Бога" на Сайлънт Хил. Тя знае повече за миналото и отколкото самата Хедър.
 • Отец Висънт (Father Vincent) – Млад мъж, уверяващ Хедър, че и е приятел.В същност лидер на култа към "Бога", отговорен за събитията в Silent Hill и неговите трансформации. Директор и ръководител на сиропиталището поддържано от култа.(Silent Hill 4)

Чудовища[редактиране | редактиране на кода]

 • Двуглавия (Double Head) – Куче с раирана окраска в черно и бяло. Главата му е разцепена вертикално и с нея захапва.
 • Затваряч (Closer) – Донякъде човекоподобен гигант чиято безформена глава завършва със смукало. Ръцете му прерастват в огромни бухалки, с които нанася удари. Много е тромав, но е силен. За Хедър е най-добре да пробяга покрай него, но това същество се среща обикновено на тесни пространства и прегражда пътя и, от където идва и името му. За пръв път Хедър го среща в търговския център, на няколко пъти ще си има работа с двойка от този вид.
 • Махало (Pendulum) – Подобно е на огромен комар. Много е бърз и опасен.
 • Вкочанено тяло (Numb Body) – Двукрако, нечовекоподобно същество, срещано в две разновидности — голямо и малко. Навярно най-слабия противник в играта.
 • Психорак (Insane Cancer) – Подобен е на сумо борец покрит със струпеи и съсиреци. За пръв път се среща в метрото. Психоракът лежи по гръб на земята и при приближаване на жертвата се активира. Извънредно тромав но и мощен враг. Често Хедър може да го заобиколи и избегне сблъсък с него.
 • Медицинска сестра (Nurse) – Задължителните за поредицата медицински сестри тук се срещат само в болницата. Освен с тръби в "Silent Hill 3" те са въоръжени понякога с револвери. Когато са две или три са опасни.
 • Мляскащия (Slurper) – Отчасти човек, отчасти къртица. Това същество пълзи по земята и хапе Хедър по краката.
 • Стържещия (Scraper) – Хуманоид въоръжен с два инструмента подобни на ножове.
 • Разцепен червей (Split Worm) – Това е първия "бос", с който ще се сблъска Хедър. Огромният червей обитава подземие в търговския център. С хладно оръжие не може да бъде убит, но са му достатъчни 30 куршума от пистолет.
 • Мисионер (Missionary) – Подобен на "Стържещия". Героинята се среща с него на покрива на сградата в която живее. Чудовището е бързо, но не особено силно.
 • Леонард (Leonard) – Има бегла прилика с човек. Обитава пълно с вода подземие в болницата. Опасен противник.
 • Паметта на Алеса (Memory of Alessa) – Външно прилича на Хедър, но е с мръсни и окървавени дрехи и тяло. Напада последователно с нож, метална тръба, пистолет и автомат. Хедър трябва да я победи четири пъти.

Графика и геймплей[редактиране | редактиране на кода]

Геймплеят на играта следва утвърдените традиции на жанра. Отчитайки недоволството на играчите от фиксираната видеокамера във втората игра, авторите са се върнали към подхода от "Silent Hill 1". Нов предмет е защитната жилетка, която донякъде предпазва Хедър, но я прави по-бавна. Сред множеството достойнства на играта е необходимо да бъде отбелязано нейното графично оформление. Светлинните ефекти от фенерчето на Хедър, богатството на текстурите, детайлността на предметите и интериора, убедителността на движенията и мимиките на героите са впечатляващи.Поради факта, че е едно от малкото заглавия за времето си поддържащо като съществен елемент от графичното оформление DX 8.1 ефекти и технологии е сред първите задължително изискващи графичен ускорител с хардуеърна поддръжка на модули за обработка на комплексна светлосенъчна информация (advanced shading modules), не особено разпространени по време на издаването сред масовия потребител.

Саундтрак[редактиране | редактиране на кода]

Музиката на "Silent Hill 3", нерядко е определяна като най-добра в цялата поредица. За пръв път тук наред с инструменталните изпълнения се появяват и вокални. Те са изпълнени от Мери Елизабет Мак Глийн (с псевдоним Мелиса Уилямсън) и Джо Ромерса. Композитор отново е Акира Ямаока. Саундракът излиза в няколко варианта:

 • Silent Hill 3 Original Soundtrack (OST) – Издаден през 2003 г. Включва 25 изпълнения с продължителност 71 минути. В японската версия – 26 с продължителност 76 минути.
 • Silent Hill 3 Limited Edition Soundtrack (LE) – Излиза през 2003 г. Съдържа: "You're Not Here", "Breeze ~ In Monochrome Night", "Dance with Night Wind" и "Letter ~ From the Lost Days".
 • Silent Hill 3 Special Mini Soundtrack – 2003 г. Съдържа: "You're Not Here", "Heads No1 (Unreleased)", "Breeze ~ In Monochrome Night", "Letter ~ From the Lost Days" и "Life (Unreleased)".

В допълнение към тези саундтраци, в мрежата са достъпни още два саундтрака, съдържащи неиздавани изпълнения които са били достъпни единствено по време на игра или алтернативни версии на вече издавани композиции и са записвани от феновете на поредицата.

 • Silent Hill 3 Complete Soundtrack (CST) – Издаден през 2004 г. Състои се от 47 изпълнения с продължителност 1 час и 18 минути. (Автор: SecorKaffee)
 • Silent Hill 3 Complete Soundtrack (CST) – Издаден през 2006 г. Състои се от 47 изпълнения с продължителност 1 час и 22 минути. (Автор: MEMDB)


Silent Hill 3 Original Soundtrack (OST) (Версия за Япония)


 1. Lost Carol (0:37)
 2. You're Not Here (1:26)
 3. Float Up from Dream (1:22)
 4. End of Small Sanctuary (1:42)
 5. Breeze — in Monochrome Night (4:14)
 6. Sickness Unto Foolish Death (3:06)
 7. Clockwork Little Happiness (3:24)
 8. Please Love Me... Once More (1:54)
 9. A Stray Child (5:28)
 10. Innocent Moon (1:38)
 11. Maternal Heart (3:02)
 12. Letter — from The Lost Days (3:54)
 13. Dance With Night Wind (5:21)
 14. Never Forgive Me, Never Forget Me (2:19)
 15. Prayer (1:40)
 16. Walk on Vanity Ruins (2:44)
 17. I Want Love (2:45)
 18. Heads No. 2 (4:29)
 19. Memory of The Waters (1:46)
 20. Rain of Brass Petals (3:39)
 21. Flower Crown of Poppy (2:13)
 22. Sun (1:47)
 23. Uneternal Sleep (1:00)
 24. Hometown (3:09)
 25. I Want Love (Studio Mix) (4:40)
 26. Rain of Brass Petals (Three Voices Edit) (5:01)

Създатели[редактиране | редактиране на кода]

Минимални системни изисквания[редактиране | редактиране на кода]

Български превод[редактиране | редактиране на кода]

През месец юли 2007 г. е издаден неофициален пач, превеждащ играта изцяло на български.

Български превод на Silent Hill 3.

Статия в PC Mania.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]