Solaris

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Solaris.

Solaris
Информация
Компания / Разработчик Oracle
Последна стабилна версия 10 5/09
Вид ОС Unix-базирана
Ядро Монолитно ядро с модули
Архитектури SPARC, x86, x86-64, PowerPC
Фамилия UNIX System V
Лиценз Собственически
Уебсайт http://www.oracle.com/us/products/servers-storage/solaris/solaris11/overview/index.html
Solaris в Общомедия

Solaris е Unix-базирана операционна система, разработена от компанията Oracle.

За всички версии след Solaris 9, Oracle предлагат за свободно изтегляне (но в бинарен вид, т.е. не с открит изходен код) некомерсиален вариант на Solaris по лиценза CDDL. Този вариант се различава от комерсиалната версия по това, че Oracle не предоставят техническа поддръжка, няма документация в печатен вид и липсва известно количество несвободен софтуер (Value Added Software).

През юни 2005 година, Oracle решават да открият част от изходния код на Solaris 10 и да стартират проекта OpenSolaris. Разработката на следващата версия на Solaris — версия 11.0 - се провежда в сътрудничество с общността OpenSolaris и в значителна степен на основа на кода на OpenSolaris 1.0.

По-ранните версии, базирани на BSD UNIX, се наричат SunOS. Във варианта SunOS 5 изходният код е преведен на база на System V, а името беше променено на Solaris 2. След излизането на версия 2.6, Oracle изключват двойката от името, а следващата версия наричат Solaris 7. Към началото на 2007 година последната налична версия на Solaris е Solaris 10 (достъпна за свободно изтегляне от официалния сайт на компанията Oracle). След него е разработен Solaris 11.0 (с кодово название на проекта "Невада"), като последната стабилна версия е 11.3 от 26.10.2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]