Spice (песен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Spice
Сингъл на Парфюм
от албума JPN
Издаден2 ноември 2011 г.
ФорматCD сингъл, дигитално теглене
Записан2011 г.
СтилХаус
Времетраене3:54
Музикален издателTokuma Japan Communications
АвторЯсутака Танака
ПродуцентЯсутака Танака
Хронология на синглите на Парфюм
Laser Beam/Kasuka na Kaori
(2011)
Spice
(2011)
Spring of Life
(2012)

Spice (от англ. „Подправка“, на японски: スパイス, ромаджи: Supaisu) е песен на японската момичешка група Парфюм – сингъл от третия студиен албум на триото – JPN – от 2011 година. Излиза на пазара на 2 ноември 2011 г. като пети последен сингъл от албума в Япония. Тя е написана, композирана, аранжирана и продуцирана от японския музикант и член на групата Capsule Ясутака Танака. Сингълът включва и песента Glitter (от англ. „Блясък“), която също присъства в албума, но като ремикс. В Европа и някои крайокеански страни е издаден за дигитално теглене на 19 юни 2013 г., а в Северна Америка – на 25 юни. От музикална гледна точка Spice спада към хауса.

При излизането си песента получава смесени отзиви от музикалните критици. Някои от тях я считат за един от най-добрите сингли от албума, докато други намират композицията ѝ за безинтересна. В Япония жъне успех, като се класира на второ място едновременно в класацията на „Орикон“ за сингли и в „Japan Hot 100“ към списание „Билборд“. Връчен ѝ е златен сертификат от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Япония (RIAJ) за продадени 100 хил. екземпляра. Изпълнявана е по време на промоционалното турне „JPN“ на групата, а видеото, заснето към нея, е дело на Шимада Дайсуке.

Видеоклип[редактиране | редактиране на кода]

Заснетият видеоклип към песента е режисиран от Шимада Дайсуке. Тоалетите на момичетата от обложката на албума може да се видят и в него. Клипът е качен на 27 октомври 2011 г. през официалния канал на Tokuma Japan Communications в YouTube, а няколко месеца по-късно, на 28 февруари 2012 – в официалния канал на триото.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Видеото започва с няколко кадъра на маса за хранене, препълнена с неизядени сладкиши и малки розови украшения на птички. След това са показани момичетата, докато пеят първия куплет и танцуват на бежов фон. Припевът, който следва, е разделен на три сцени с всяко едно от тях. Първо е показана Кашиюка да лежи на пода с телефонен кабел в ръката; след нея Ночи стои около масата с нож и вилица в ръцете, а А~чан се намира под шкафче, държейки телефонна слушалка в лявата си ръка, докато жестикулира спрямо текста на песента с другата. По време на инструменталната част се виждат първоначално замъглени и постепенно фокусирани близки кадри на малък аквариум с плуващи в него рибки, а след него и на чаша с кръгли разноцветни бонбони.

Следва повторение на първия куплет със същите танци. Когато отново идва ред на припева, момичетата вече танцуват върху масата, като избутват с крак подносите със сладкиши върху нея и на пода. На следващия кадър А~чан е в легнало положение на масата, облегната на възглавница, като в дясната си ръка държи прозрачна чаша за вино с гърлото надолу. След нея Кашиюка балансира книга с ябълка върху нея на главата си, а Ночи слуша музика през слушалки, държейки вилица. Тогава тя забелязва малка врата под стол, отваря я и пред нея се разкрива малка зелена стаичка. В нея първоначално замъглена картина на гореспоменатата чаша с бонбони започва постепенно да се изяснява. Докато момичетата вкусват от тях, кремавите им рокли бавно започват да преливат в тези, с които са на обложката на сингъла. Отново започват да танцуват, този път в аквариума, заобиколени от бляскави светлини. На края на клипа девойките поглеждат през малката врата от страна на зелената стая и кадърът се измества към масата за хранене; малката чаша с бонбони се появява на бежов фон и клипът завършва.

Промотиране и изпълнения на живо[редактиране | редактиране на кода]

Двете песни от сингъла в Япония са използвани за реклама и саундтрак към телевизионен сериал. Spice става саундтрак на драмата Sengyo Shufu Tantei (Домакиня детектив) на Tokyo Broadcasting System, а Glitter – реклама на японската компания Kirin. Ясутака Танака, продуцентът на групата, силно се повлиява от сериала, докато работи по Spice – за първи път предоставя саундтрак за него. Сингълът е изпълнен по време на турнето „JPN“ на групата, което излиза на DVD през средата на 2012 г. Песента е включена и в сборната винилова колекция Perfume: Complete LP Box, която излиза на пазара в началото на 2016 г.

Песни[редактиране | редактиране на кода]

CD сингъл (Япония) и дигитално теглене (Европа и САЩ)
Име Време
1. スパイス (Spice) 3:54
2. Glitter 5:10
3. スパイス (Spice) (Инструментал) 3:54
4. Glitter (Инструментал) 5:10
18:08
CD+DVD
Име Време
1. スパイス (Spice) 3:54
2. Glitter 5:10
3. スパイス (Spice) (Инструментал) 3:54
4. Glitter (Инструментал) 5:10
5. スパイス (Spice) (Официален видеоклип) 5:22
23:30

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Класиране и сертификати[редактиране | редактиране на кода]

Седмично класиране[редактиране | редактиране на кода]

Класация (2011) Позиция
Japan Daily Chart (Орикон) 2
Japan Weekly Chart (Орикон) 2
Japan Montly Chart (Орикон) 4
Japan Yearly Chart (Орикон) 82
Japan Hot 100 (Билборд) 2

Сертификати[редактиране | редактиране на кода]

Държава Сертификат Продадени екземпляри
Япония Златен Над 100 000

Ред на издаване[редактиране | редактиране на кода]

Държава Дата Формат Звукозаписна компания
Япония 2 ноември 2011 г. CD (+DVD) сингъл, дигитално теглене Tokuma Japan Communicaitons

Universal Music Japan

Австралия 19 юни 2013 г. Дигитално теглене Universal Music Japan
Нова Зеландия
Великобритания
Германия
Ирландия
Франция
Испания
Тайван
САЩ 25 юни 2013 г.
Канада
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Spice (Perfume song) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​