Какапо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Strigops)
Какапо
Крясъци на мъжко какапо
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Папагалоподобни (Psittaciformes)
семейство:Новозеландски папагали (Strigopidae)
род:Совови папагали (Strigops)
вид:Какапо (S. habroptila)
Научно наименование
G. R. Gray, 1845
Разпространение
Какапо в Общомедия
[ редактиране ]

Какапо (Strigops habroptila; от езика Māori: kākāpō, буквално „папагал на нощта“ или „нощен папагал“)[2] е вид папагалова птица, реликт за Нова Зеландия. Този вид папагал е наричан също и бухалов папагал (owl parrot).

Естественият камуфлаж пази какапо от враговете му

Какапо е застрашен, като през юли 2010 са преброени малко повече от 100 птици. Какапо остава изолиран от останалия свят преди около 75 – 80 млн. години, когато това парче земя, Нова Зеландия, се отделя от суперконтинента Гондвана. Популацията му преди европейската инвазия била доста голяма. Котки, плъхове и порове атакували острова заедно с новите заселници и започнали да ловуват какапо, който не познавал тези врагове.

Като всички обитатели на Нова Зеландия и какапо е част от фолклора и легендариума на маорите. В миналото красивите и меки му пера са използвани от местните аборигени за направата на наметки.

Сега популациите му са изчезнали и се размножава само на един-единствен защитен остров в Нова Зеландия по програма за опазване на вида.

Папагалите от този вид могат да живеят до 90 годишна възраст, което ги прави може би най-дълголетните птици. Те не приличат по почти нищо на останалите папагали. Освен че ловуват през нощта, те не са свикнали и да използват крилете си. Обикновено не летят, а когато го правят, това се случва поради непредвидени обстоятелства, в които живота им е застрашен и дори тогава не летят нито особено високо, нито особено дълго. Какапо не могат и да „пеят“ за разлика от останалите папагали, като звуците, които издават, са по-скоро неприятни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Strigops habroptila (G. R. Gray, 1845). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. David, N. & Gosselin, M. 2002. The grammatical gender of avian genera. Bulletin of the British Ornithologists’ Club, 122: 257 – 282

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]