Sucker Punch: Измислен свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Измислен свят
Sucker Punch
Sucker Punch.jpg
Режисьори Зак Снайдър
Продуценти Дебора Шнайдер
Зак Снайдър
Сценаристи Зак Снайдър
Стийв Шибуя
В ролите Емили Браунинг
Аби Корниш
Джена Малоун
Ванеса Хъджинс
Джейми Чънг
Оскар Айзък
Карла Гуджино
Джон Хам
Скот Глен
Музика Тайлър Бейтс
Мариус де Врийс
Разпространител Warner Bros.
Премиера 25 март 2011 г.
Времетраене 110 минути
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Бюджет $82 милиона[1]
Приходи $89,8 милиона[1]
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie
Общомедия В Общомедия

„Измислен свят“(на английски: Sucker Punch), известен още като „Sucker Punch: Измислен свят“, е екшън фентъзи филм, написан от Стив Шибой и Зак Снайдър, който е режисьор на филма. Sucker Punch се отличава с женския ансамбъл, който включва Емили Браунинг, Ванеса Хъджинс, Аби Корниш, Джейми Чънг и Джена Малоун. Филмът разказва за младо момиче през петдесетте години на 20 век, на което предстои да бъде лоботомизирано и се опитва да избяга от приюта, заедно със своите приятелки.

Сценарият, написан от Снайдър и Шибой, е бил приключен преди пет години и е бил планиран да излезе преди „Пазителите“ (Watchmen) – друг филм също е режисиран от Снайдър. Снайдър е работил върху историята на Sucker Punch шест години, докато е заснемал другите му филми. За снимките, той събира отново екипа си, с който е работил по „Пазителите“ във Ванкувър.

Филмът излезе на 25 март 2011 в нормален формат и IMAX. По-рано е обявено, че премиерата ще бъде на 8 октомври 2010 г., но е отложена. Заснемането се е състояло в някои части на Торонто и Ванкувър, и е продължило най-малко четири месеца, считано от септември 2009 г. до януари 2010 година.

Въведение[редактиране | редактиране на кода]

Снайдър е описал филма като „Алиса в страната на чудесата с картечници“, включително дракони, B-52 бомбардировачи и публичните домове. Жената на Шнайдер – Дебора Шнайдер, която е и производителен партньор, казва: „в крайна сметка се разказва за това момиче и как е оцеляло, и за това, което трябва да направи, за да бъде в състояние да се справи.“

През 2009 г., Снайдър публикува кратко резюме на Sucker Punch, което гласи: „През петдесетте се разказва за историята на Бейби Дол (Браунинг), която се опитва да се скрие от болката причинена ѝ от злия ѝ пастор и от лоботомията. Тя се оказва в психиатрична клиника и докато е там започва да си представя алтернативната реалност. Тя планира да избяга и да се освободи, но за да го направи, тя трябва да открадне пет предмета, преди да бъде хваната от един подъл човек. Тя има пет дни, за да избяга, преди да бъде лоботомизирана. За да се справи със ситуацията, тя влиза в свръх-реалния свят на въображението си, и границите между реалност и мечта започва да изчезват. Тя намира приятелки, които са пациенти в института. Поуките, които момичето получава във фантастичния свят, могат да ѝ помогнат да избяга от съдбата си в реалния свят.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Sucker Punch е започнат през март 2007, но Снайдър го оставя настрана, за да работи върху „Пазителите“. Филмът е първият филм на Снайдър, не въз основа на друга работа и той участва в написването на историята, заедно със Стив, който е истинският автор на историята. Шнайдер още е режисьор и продуцент, а неговата жена Дебора Шнайдер е продуцентски партньор.

Уорнър Брос. обявяват в началото на 2009 г., че ще разпространяват Sucker Punch благодарение на успеха на предишния филм на Снайдър – „Пазителите“. "Никога не са казвали „А, това би могло да бъде по-кратко“ или „Жалко, в това има прекалено много насилие“. И това е наистина страхотно. Предизвиках ги отново със Sucker Punch".

Когато Снайдър е в Сан Диего, за да представи „Пазителите“ на Comic-Con, той раздава тениски с рисунки на Sucker Punch. Илюстрацията е проектирана от Алекс Праде. Предварителната продукция започва през юни 2009 в Канада. Снайдър споделя, че се надява да направи нещо „По-секси, нещо по-разнообразно.“

Екип[редактиране | редактиране на кода]

Преди кастингът да започне през март 2009, Снайдър разкрива, че е решен да направи изцяло женски подбор за филма: "Вече направих изцяло мъжки подбор с „300“, така че сега съм на противоположния край на спектъра, оспорвайки позицията на Уорнър Брос през 2007 „не жената води“.

Шнайдер прослушва първо Аманда Сайфред за ролята на Бейби Дол и я одобрява. Снайдър също предлага роли на Аби Корниш, Евън Рейчъл Уд, Ема Стоун и Ванеса Хъджинс. Въпреки целта на Снайдър, Аманда да играе главната роля, актрисата е отхвърлила предложението поради противоречивите графици между филма и сериала на HBO – „Голяма любов“. Дни по-късно, Емили Браунинг се съгласява да замени Сийфрайд в ролята. Докато Емили е потвърдила участието си, Хъджинс, Ууд, Стоун и Корниш са били още в преговори.

Ууд отпада от проекта поради пречка в графика ѝ с филма и сериала на HBO – „Истинска кръв“ и един друг проект – Spider-Man. По-късно е заменена с Джена Малоун за ролята на „Рокет“. Стоун също отпада заради графика ѝ, но Джейми Чънг заема ролята на Амбър, която Стоун е трябвало да играе. Към Малоун, Браунинг и Чънг се присъединяват Крониш и Хъджънс, които приемат да участват във филма. Карла Джуджино, участва като г-жа Шулц, медицинска сестра в приюта. Тя и преди това е работила с Шнайдер в „Пазителите“. За Джон Хам е потвърдено, че ще играе High Roller, човек, който избягва от Бродуей в края на август – 2009.

Снайдър потвърждава, че Скот Глен се е съгласил да участва в проекта и ще изпълни ролята на The Wiseman. Оскар Айзък е прослушван в края на август 2009. Хъджънс ще играе ролята на упорито момиче. „Толкова съм развълнувана за това.“ казва тя. "Постоянно казвам на всички „Искам да играя в екшън филм.“ Но те реагираха: „Може би след няколко години.“ Така че аз сега бих могла да им се изсмея в лицето и да кажа „Сега ще играя.“ Всяко едно от петте момичета има два образа – един в истинския свят и един в подсъзнателните им мечти.

Подготовка[редактиране | редактиране на кода]

Преди снимките е имало обучение и оценяване на борба. Обучението продължава 12 седмици. Започва през юни 2009 в Лос Анджелис и продължава по време на заснемането на филма. Основните момичета във филма казват, че са вдигнали неща по 210 kg за ролите си. Екипа започнал заснемането без Хъджинс, защото тя заснемала другият си филм „Звяр“. Снайдър казва, че когато момичетата се бият, „са сякаш напът да убият бебето дракон, те трябва да убият орки и тем подобни създания и влизат през вратите, като ги разбиват, това е класика. Те имат картечници, но се борят с митични същества, невъзможни създания.“ Във въображението на героите, Снайдър подчертава, че те „могат да направят всичко.“ Аби Корниш, разкрива, че останалата част от тях се обучават преди снимките, пет дни в седмицата по шест часа на ден и са снабдени с бойни принадлежнисти, мечове и хореография.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Музиката играе основна роля във филма. „В историята, музиката е нещото, което ги насочва към света на фантазията.“ обяснява Снайдър. Оскар Айзък разкрива, че песните използвани във филма няма да са в оригиналните си версии, а ще бъдат в нов аражимент. Песни като „Зайчето Бяло“ от Джеферсън и „Любовта е наркотик“ от Рокси, ще бъдат включени във филма. Те ще бъдат изпяти от актьорите или ще бъдат използвани по друг начин. В официалния сайт на Sucker Punch, се посочва, че Тайлър Бейтс (композирал предишния филм на Снайдър, Watchmen) и Мариус де Врийс (композирал музиката към филма „Мулен Руж“) ще композират и за Sucker Punch.

Продукция и дизайн[редактиране | редактиране на кода]

С бюджет от 85 милиона долара, продукцията е заснета през септември 2009, и се очаква да продължи до януари 2010 г. в Ванкувър и Торонто. Първоначално, продукцията е трябвало да започне пред юни 2009, но е била отложена. Продукцията приключва на 22 януари 2010. Снайдър разкри, че преди да започнат снимките за филма, той вече е снимал няколко фентъзи поредица за Sucker Punch. Снайдър е измислил заглавието на филма от много дълго време и той казва, че това е за връзка с обществото. „Става въпрос за надеждата, която чувстваш докато гледаш филма, то е нещо повече специфично от да кажеш „О, това е историята на даден човек. Всичко това е стилизирано!“ Част от съдържанието на филма е за въображаем бродуей, петте момичета влизат в алтернативна реалност. Има и песни и танци. Хъджинс е включена в буйни танци и танцува хетно-кючек в кавернозен нощен клуб, докато герой от Браунинг се разправя с немски офицер. Във филма са включени и дракони, същества от друг свят и сценарий от Първата световна война. Снайдър изяви интереса си към съдържанието на филма: „От друга страна лично аз смятам, че е хубаво, че фетишите ми са неясни. Кой не иска да види момичета, спускащи се по окопите на Първата световна война? Винаги съм проявявал интерес към световете на комиксите, фантазията, анимационните филми.“ Рик Картър е сценограф, а визуалните ефекти на филма са правени от Animal Logic, състоящ се от 75 специалисти по визуални ефекти. Sucker Punch работи на три нива-реалност, а след това под-реалност, където психическата защита променя света в бродоей.

Маркетинг[редактиране | редактиране на кода]

Sucker Punch участва в Comic-Con 2010 и показват първи кадри от филма. Трейлърът излиза на 27 юли 2010 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Sucker Punch (2011). // Box Office Mojo. Посетен на 2 август 2015.
  2. Weintraub, Steve. Director Zack Snyder and Producer Debbie Snyder Interview LEGEND OF THE GUARDIANS – They Also Talk SUCKER PUNCH, 3D, and More. // Collider. 29 март 2010. Посетен на 6 април 2010.