Summit (суперкомпютър)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Summit или OLCF-4 е суперкомпютър, разработен от IBM за употреба в Националната лаборатория в Оук Ридж, Тенеси. Към 8 юни 2018 г. това е най-бързият суперкомпютър в света – изчислителната мощност на компютъра е 122,3 PFLOPS.[1] Потребяваната мощност е 15 MW.

Суперкомпютърът е въведен в експлоатация през юни 2018 г., заменяйки Titan[2].

История[редактиране | редактиране на кода]

През ноември 2014 г. Министерството на енергетиката на САЩ отпуска 325 милиона долара на IBM, Nvidia и Mellanox по договор за изграждане на суперкомпютрите Summit и Sierra. Summit е предназначен за граждански научни изследвания и се намира в Националната лаборатория в Оук Ридж. Sierra е предназначена за симулации на ядрени оръжия и се намира в Националната лабораторияЪрнест Лорънс“ в Ливърмор, Калифорния. Размерите на Summit се оценяват от порядъка на две баскетболни игрища, а на окабеляването – над 217 km. Учените използват Summit за изчисления в различни научни области, като космология, медицина и климатология.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

4608-те сървъра IBM Power Systems AC922 на суперкомпютъра Summit заемат площ, еквивалентна на площта на две баскетболни игрища. В състава на тези сървъри влизат 9216 22-ядрни процесори IBM POWER9 и 27 648 графични процесори NVIDIA Tesla V100[3].

Всичко това се охлажда от система, в която циркулират 15 150 литра пречистена вода. Потребяваната от суперкомпютъра Summit енергия би стигнала за снабдяване на 8100 средностатистически жилища[4].

Всеки възел съдържа над 600 GiB кохерентна памет (High Bandwidth Memory и DDR4 SDRAM), която се адресира до всички CPU и GPU, плюс 800 GB енергонезависима памет, която може да се използва като пакетен буфер или като разширена памет. Процесорите и видеокартите се свързват чрез използването на шина NVLink. Това позволява да се използва хетерогенен изчислителен модел.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Summit (supercomputer) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​