Телефункен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Telefunken)
„Телефункен“
Telefunken
Telefunken logo.png
Telefunken Hannover.JPG
Типкомерсиална организация
Индустриярадиоелектроника
Основаване1903 г.
ОснователКарл Фердинанд Браун, Георг Граф фон Арко, Адолф Слаби
Закриване1967 г. при сливане с AEG
СедалищеБерлин, Flag of Germany.svg Германия
Продукциясигнална апаратура, радиоапарати, телевизионни приемници, предаватели, радари и др.
Уебсайтwww.telefunken.de

„Телефункен“ (на немски: Telefunken) е германска компания, занимаваща се с производство на различни видове приемо-предавателна и комуникационна апаратура. Седалището ѝ е в град Берлин.

Към 1900 г. в Германия съществуват 2 основни научноизследователски групи, занимаващи се с радиоелектроника – едната е на AEG под ръководството на Георг Граф фон Арко и Адолф Слаби, разработваща радиооборудване за германския имперски флот, а другата е на Сименс, която разработва подобно оборудване за сухопътните войски. След породили се спорове около патенти, кайзер Вилхелм II издава указ, с който двете групи от изследователи основават съвместното дружество Gesellschaft für drahtlose Telegraphie System Telefunken. На 27 април 1923 компанията възприема просто името Телефункен. Оттогава започва и производството на радиоприемници и предаватели.

През 1928 компанията създава V-41, първият Hi-Fi усилвател в света. По време на Втората световна война Телефункен доставя вакуумни лампи, предавателни инсталации и радарни установки (тип „Вюрцбург“ и др.) за Вермахта. Приблизително в тези години компанията разработва и радиопредавателната система тип FM. Днес Телефункен произвежда радиоапарати и пълна гама приемо-предавателна техника, звукова разпознавателна техника, радари, полупроводници, слънчеви панели, както и вакуумни лампи и грамофонни плочи за колекционери и поддръжка на грамофони и радиоапарати с лампи.