Икономист (списание)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от The Economist)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Икономист
The Economist Cover (Aug 1, 2020).jpg
Информация
Основаване1843 г.
ДържаваFlag of the United Kingdom.svg Великобритания
Езиканглийски език
Сайтwww.economist.com
ISSN0013-0613
Икономист в Общомедия

„Икономист“ (на английски: The Economist, Ико̀номист) е влиятелно седмично англоезично списание на икономическа тематика. Първият брой излиза през септември 1843 г. и е издаден от Джеймс Уилсън – шотландски бизнесмен и политик.

Издава се в Лондон от Икономист Нюспейпър, която е 50% собственост на „Файненшъл Таймс“, а останалата половина се държи от частни инвеститори, сред които много от работещите в изданието. За 2006 г. списанието преминава тираж от 1 млн. броя, над половината от които са продадени в Северна Америка. Заради своята глобална тематика и ориентация се смята повече за международно, а не английско издание.

Сред основните теми, разработвани в списанието, са: политика и международни отношения, икономически и финансови новини, наука и култура. Във всеки брой обикновено се посвещават 25 страници на политиката, обособени в раздели за Великобритания, Европа, Близкия изток и Африка, Азия, САЩ и Америка. Други 4 страници са заети от детайлни финансови и икономически новини и показатели от цял свят, които се ползват с голям авторитет в деловите среди.

Статиите в списанието не се подписват. Редакционната колегия носи колективна отговорност за материалите в изданието.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]