The Elder Scrolls IV: Oblivion

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

The Elder Scrolls IV: Oblivion е фентъзи компютърна ролева игра, разработена от Bethesda Softworks LLC за персонален компютър, Xbox 360 и PlayStation 3. Това е четвърта игра от поредицата Elder Scrolls (Древните свитъци).

Играта излезе на 20 март 2006 г. в САЩ, и на 24 март в Европа. Официалната дата за продажба е 21 март 2006 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

След мистериозната и ненавременна смърт на Императора, Uriel Septim VII, тронът на Tamriel остава празен. Империята се намира пред разруха, вратите на Обливион се отварят и демони започват да навлизат в земите, опустошавайки всичко по пътя си. За да се променят нещата, Вие трябва да намерите изгубения наследник на трона и да разнищите злият заговор за разрушението на Tamriel. Главният герой е безименена личност (тук трябва да определите каква раса да бъде Вашия играч), която е затворена в Имперския град, столицата на Cyrodiil и империята. По ирония на съдбата килията е и част от секретен път за бягство на императора в случай на опасност.

Император Uriel Septim VII, идва до затвора с ескорт от няколко пазача. Ясно е че убийците (по късно определени като част от таен култ еретици, почитащи Даедрическия принц Mehrunes Dagon, наречени Mythic Dawn) са убили двамата сина на Императора и сега преследват него. Когато вижда главния герой, Императора Ви съобщава че вече сте се срещали в неговите сънища. След това пазачите му го извеждат през тунела. Оттук нататък главния герой започва пътуването си през катакомбите, тичайки след Императора. Тук започва обучаващата част на играта, като Ви научава на основните техники на играта, наблюдава Вашия стил на игра, като Ви предлага да определите какъв клас да бъдете.

В края на катакомбите главния герой се среща с пазителите на Императора отново, но те са нападнати изневиделица от убийците, а на играча е поставена задача да пази Император Septim. Преди да започне битката Uriel Septim поверява на главния герой Амулета на кралете (Amulet of Kings), специално бижу, което може да бъде носено само от хора които имат кръвна линия с Императора. След това убийците въпреки вашата намеса убиват Императора и остава само един пазител – Baurus. Той Ви натоварва със задачата да занесете амулета на Jauffre, водача на The Blades (Остриетата) – орден на Императорските рицари в Weynon Priory. Оттук главния герой напуска каналите и започва пътешествието си в света на Tamriel, тук е и избора на играча дали ще последва заповедите или ще поеме по свой собствен път.

Ако играча избере да продължи линията на основната история, отиде в Weynon Priory и разкрие убийците на императора, то тогава порталите към Oblivion ще се отворят и ще започне инвазията на Даедрическия принц Mehrunes Dagon. В този случай единствения начин да бъдат затворени вратите завинаги е да се намери наследник на Uriel Septim VII. Същият този наследик трябва да превземе трона и да запали отново The Dragonfires (Драконовите огньове) в Imperial City. Такъв роднина съществува – това е незаконния наследник на трона Мартин (озвучен от Sean Bean), който живее в Kvatch. Главния герой има задача да стигне до града и да върне Мартин в Weynon Priory. Преди това обаче Daedra обсаждат Kvatch и главния герой е принуден да достигне до града като премине през портала към Oblivion и го затвори.

За затварянето на портала героя получава званието „The Hero of Kvatch“ и добива известност в Tamriel. Когато пристига в църквата, главния герой убеждава недоверчивия Мартин да се присъедини към неговото пътешествие до Weynon Priory. По време на пътешествието играча научава обаче, че Weynon Priory е атакуван от Mythic Dawn (Митичният Изгрев) и Амулета на кралете е откраднат. Оцелял от атаката, Jauffre заповядва на главния герой да придружи него и Мартин до Cloud Ruler Temple (Храмът на Владетелят на Облаците), крепостта на The Blades (Остриетата) в Jerall Mountains (Планините Джералл). По време на пътуването Мартин е разпознат като младия Император и му е дадено името „Martin Septim“. Скоро след това, Jauffre заповядва на играча да придружи Baurus, пазача от началото на играта, в Imperial City за да намери тайното Светилище на Mythic Dawn, където се смята че се намира откраднатия амулет на кралете.

След известно разследване, бой, и малко повече мислене от страна на играча, главния герой достига до светилището. Въпреки това вече е късно, тъй като Mankar Camoran (озвучен от Terrence Stamp), водача на Mythic Dawn, избягва в неговата реалност през портал, използвайки мистична книга, наречена Mysterium Xarxes. Главния герой взима книгата и я връща на Мартин, който решава че единствения начин да се върне амулета е като се последва Mankar Camoran, и се направи портал до другия свят. Започва куест тип „collect-the-pieces“ – играча трябва да събере три ключови предмета за да сътвори отново портала. Тези предмети включват специален Даедрически артефакт (Daedric Artifact), Голям уелкиндски камък (Great Welkynd Stone), Кръв от един от боговете (Blood of a Divine), която изисква играча да достави древната броня на Tiber Septim, първия император от третата ера, впоследствие станал бог, върху която е останала неговата кръв). След като трите задачи са приключени, Martin разкрива последния предмет който трябва да се използва за да се отвори портал – Голям Сигилски Камък (Great Sigil Stone). С него е възможно да се отвори Голям портал (Great Gate) до света на Oblivion, подобен на този, унищожил Kvatch.

Martin и Jauffre разработват план който да позволи на Mythic Dawn да нападнат Bruma и да отворят Great Gate. „The Hero of Kvatch“ (Вие) трябва да преминете през портала и да вземете Great Sigil Stone, но сте притиснати от времето – ако се забавите прекалено много, гигантска даедрическа машина за обсада ще премине през портала и ще разруши Bruma. Взимайки камъка и затваряйки портала, героят Ви се озовава на бойното поле където е отворен порталът. Martin Ви съобщава, че много хора са загинали в битката, но все пак са спечелили и Големият портал е затворен. След това Martin казва на главния герой, че ще го очаква в Cloud Ruler Temple когато е готов да последва Camoran в неговата реалност.

След пристигането в храма порталът е отворен и главния герой се спуска в пътешествие из странно утопично място в друга реалност, наречена „Рая на Каморан“ (Camoran's paradise). След битка с хората на Camoran, героя най-накрая се изправя пред него самия в неговата тронна зала. Играчът трябва да победи Camoran един път и да вземе амулета. Когато това приключи, райското място се разпада и изчезва, връщайки обратно героя в Тамриел. Амулета е върнат на Martin, и The Blades заедмп с него пътуват до Imperial City за да запалят отново Dragonfires и да прекратят инвазията на Mehrunes Dagon. Въпреки това обаче Daedra започват отчаян опит да превземат Imperial city. В много тежка битка героя и Martin си пробиват път до The Temple of the One (Храмът на Единствения), за да видят как Daedra разрушават града, водени от самия Mehrunes Dagon. Martin си пробива път до храма, използвайки амулета за да се слее с духа на Akatosh, древния дракон-бог на времето и да победи Mehrunes Dagon във финална битка. Даедрическият принц е прогонен обратно в Oblivion, Martin изчезва и вратите на Oblivion са затворени завинаги. Трона отново остава празен. Последния монолог на Martin описва всичко станало в оптимистична светлина и оставя бъдещето на Tamriel в ръцете на играча.

С това започва четвъртата ера, вероятно отваряйки възможности за продължение...

Новини[редактиране | редактиране на кода]

Oblivion спечели за пореден път званието игра на годината и най-добра RPG игра.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]