True Blue

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
True Blue
Албум на Мадона
Записан 1985–1986
Издаден 30 юни 1986
Жанр Денс-поп, Поп
Времетраене 40:25
Музикален издател Sire, Warner Bros.
Пореден албум 3
Език анлийски
Хронология на Мадона
Like а Virgin (1984) True Blue (1986) Like а Prayer (1989)
Сингли от True Blue
 1. Live to Tell
  Издаден: 26 март 1986 г.
 2. Papa Don't Preach
  Издаден: 11 юни 1986 г.
 3. True Blue
  Издаден: 29 септември 1986 г.
 4. Open Your Heart
  Издаден: 19 ноември 1986 г.
 5. La Isla Bonita
  Издаден: 25 февруари 1987 г.

"True Blue" ("Истинско Синьо") е третият албум на американската певица и текстописка Мадона, издаден на 30 юни 1986 от Sire Records. Мадона работила със Стивън Брей и Патрик Ленърд и е съавтор на почти всички песни. Смятан за нейният най-момичешки албум, "True Blue" засяга теми за любовта, работата, мечтите, както и разочарованията, и бил вдъхновен от тогавашния ѝ съпруг, Шон Пен, на когото тя посвещава албума. В музикално отношние, песните от албума поемат различна посока от предишните ѝ усилия, въплъщавайки класическа музика, целящо да привлече и по-възрастна аудитория, която била скептично настроена към музиката ѝ, и също включва китари, ударни, синтезатори и кубински ударни инструменти. В албума влизат теми като любовта, свободата и, както със случая с "Papa Don't Preach" ("Татко, не ми опявай") – за бременността при младите момичета.

След издаването си "True Blue" получава смесени оценки от критиците. Някои от тях я поздравяват за това, че е създала един велик денс-поп албум, както и уменията ѝ на певица, текстописка и артист. Албумът е описан като първообраз на албумите от късните 80 и ранните 90 години на XX век. Някои от рецензиите отбелязват липсата на величие и дълбочина на посланието в песните. Въпреки това в търговско отношение "True Blue" е успешен, като достига върховете на класациите, включително и на тези в САЩ, Обединеното Кралство, Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, както и в други европейски страни. По света продажбите са в размер на 24 млн., 7 от които – в САЩ, което му спечелва 7 пъти платинен статус от RIAA.

Пет сингъла са пуснати от албума: "Live to Tell", "Papa Don't Preach", "Open Your Heart", които достигат челната позиция на класацията Billboard Hot 100, "True Blue" и "La Isla Bonita". С тези сингли и видеоклиповете към тях Мадона променя имиджа си от "момчешка играчка" към по изтънчен и зрял. "Papa Don't Preach" предизвиква медийна полемика, като някои критици я порицават за окуражаване на бременността при тийнейджърите, докато други я поздравяват за нейното мнение в подкрепа на живота.Видеоклипът към "Open Your Heart" е критикуван за това, че показва как непълнолетно момче посещава стриптийз клуб. През 2006 г. по време на Confessions Tour изпълнението на "Live to Tell", което включва Мадона, висяща от кръст и носеща трънен венец, предизвиква медийна шумотевица, а религиозните групи го заклеймяват като богохулство. "True Blue" е смятан за албумът, направил Мадона суперзвезда. Той осигурява място на Мадона сред музикалните звезди от 80-те.

Списък на песните[редактиране | редактиране на кода]

Оригинален траклист[редактиране | редактиране на кода]

 1. "Papa Don't Preach" – 4:29
 2. "Open Your Heart" – 4:13
 3. "White Heat" – 4:40
 4. "Live to Tell" – 5:52
 5. "Where's the Party" – 4:21
 6. "True Blue" – 4:18
 7. "La Isla Bonita" – 4:02
 8. "Jimmy Jimmy" – 3:55
 9. "Love Makes the World Go Round" – 4:35

2001 ремастерирана версия[редактиране | редактиране на кода]

 1. "True Blue" (The Color Mix) – 6:40
 2. "La Isla Bonita" (Extended Remix) – 5:27