USS Enterprise (NCC-1701-E)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

"Ентерпрайс-Е" /USS Enterprise (NCC-1701-E)/ е космически кораб от сериала Стар Трек. Той е звездолет от клас „Sovereign“ (Върховен, абсолютен), на служба в края на 24 век и е шестият кораб, носещ името Enterprise.

История на кораба[редактиране | редактиране на кода]

Enterprise-E е зачислен на служба на звездна дата 49827.5 и е най-развития и модерен звездолет на Старфлиит за времето си. Той е построен в орбита около Земята, в корабостроителницата Сан Франциско. Кап. Жан-Люк Пикар поема командването на кораба не след дълго от стъпването на Enterprise в длъжност, година след разрушаването на неговия предшественик – USS Ентърпрайз (NCC-1701-D). Повечето от екипажа на Пикар е прехвърлен от USS Ентърпрайз (NCC-1701-D) на Ентърпрайз-E.

Технически данни[редактиране | редактиране на кода]

В оригинал Enterprise-E, е 685 метра дълъг и има 24 палуби. Снабден е с 12 оръдейни редици с фазери и с 5 торпедни отсека. До 2379 г.Enterprise-E претърпява поне една преправка, включваща 5 допълнотелни редици фазерни оръдия и още 5 торпедни отсека. Броя на палубите съшо е увеличен с 5 и достига до 29 бр. Секциите вкючват контрол на дефлекторните щитове, звездна картография и лазарет. Главният инженерен отсек и лазаратът са на 16-та палуба. Корабът може да бъде контролиран и от ръчен контрол на мостика. За първи път корабът е снабден и с холограмен доктор. Звездолетът носи и няколко различни по вид совалки включващи и такива, способни да развиват светлинна скорост.