Папуда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Vigna unguiculata)
Папуда
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Бобовоцветни (Fabales)
семейство:Бобови (Fabaceae)
триб:Phaseoleae
род:Вигна (Vigna)
вид:Папуда (V. unguiculata)
Научно наименование
Walp., 1843
Синоними
Папуда в Общомедия
[ редактиране ]

Папудата (Vigna unguiculata) е вид дребен боб, характерен за семейство Бобови (Fabaceae). В България е известен още като „птичи боб“ или бебриджа.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Този вид боб е една от най-важните храни сред бобовите култури в полуобезводнените тропици, обхващащи Азия, Африка, Южна Европа и Централна и Южна Америка. Особено популярен е в южна и югоизточна България.

Устойчива на суша и топло време, папудата е добре адаптирана към по-сухите райони на тропиците, където други хранителни бобови растения не виреят добре.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Тя има способността да усвоява атмосферния азот чрез своите коренови възли и расте добре в бедни почви с повече от 85% пясък и с по-малко от 0,2 % органично вещество и ниски нива на фосфора. В допълнение растението е устойчиво на сянка, така че може да се отглежда в междуредия от царевица, просо, сорго, захарна тръстика и памук. Това прави бебриджата важен компонент на традиционните многоредови системи, особено в по-сложни и деликатни системи за отглеждане в сухите савани на Черна Африка. В тези системи шумата (изсушените стъбла) на бебриджата е ценен страничен продукт, който се използва като храна за животните.

Източници[редактиране | редактиране на кода]