Voodoo Child (Slight Return)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Voodoo Child (Slight Return)
песен на The Jimi Hendrix Experience от албума Electric Ladyland
Записанa 1968 г.
Издаденa 1968 г.
Стил хардрок
Времетраене 5:12
Лейбъл MCA
Композитор Джими Хендрикс
Автор на текста Джими Хендрикс
Продуцент Джими Хендрикс
Език английски

Voodoo Child (Slight Return) е последната песен в албума на The Jimi Hendrix ExperienceElectric Ladyland, издаден през 1968 година. Списание Guitar World нарежда солото на Джими Хендрикс в песента на 11-о място в списъка на „100-те най-велики сола на всички времена“, като 6 други негови песни също намират място в него, повече от който и да е друг изпълнител.

Запис[редактиране | редактиране на кода]

В основата на песента е 15-минутната импровизация Voodoo Chile изсвирена заедно с Мич Мичъл, Стив Уинууд и Джак Кесиди. По време на записа на Voodoo Child (Slight Return) в студиото се намира снимачен екип, който Хендрикс споменава:

„Някой снимаше докато почвахме да свирим... Направихме го около три пъти, защото искаха да ни снимат в студиото, казаха ни – „Преструвайте се, че свирите, момчета.“ Така аз реших „Добре, дайте да свирим в ми мажор, едно, две, три, и преминахме към Voodoo Child (Slight Return).“

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

По време на концерта Live at Fillmore East Хендрикс споменава песента като химн на движението „Черните пантери“.

За песента Джо Сатриани казва:

„Това е просто най-великото записано парче изсвирено на електрическа китара. Всъщност, песента като цяло може да се смята за светия Граал на китарното изразяване и техника. Тя е пътеводител за човечеството.“

През 1970 година, само седмица след смъртта на Хендрикс, песента е издадена като сингъл във Великобритания, като звукозаписната компания прави поредния гаф – именувайки песента Voodoo Chile създавайки известно объркване относно двете песни.

Песента е смятана за една от първите, които съдържат метъл риф. Също така тя е използвана в доста филми – Payback, In the Name of the Father, Under Siege, Almost Famous, Flashback, and Withnail and I.