Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от WP:VP)
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:Р, WP:VP, Архив: 2004-2021

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!
Превод на "user account"[редактиране на кода]

Преместено на Уикипедия беседа:Регистриране или влизане. — Luchesar • Б/П 16:03, 3 май 2021 (UTC)

Стела Николова[редактиране на кода]

Страницата Стела Николова беше изтрита преди Стела Николова да стане народен представител. Моля да бъде възстановена. --Stanqo (беседа) 19:09, 14 април 2021 (UTC)

По-добре да изчакаме малко, преди да дискутираме значимостта, защото евентуалните заемани длъжности може да променят значимостта ѝ. Стан (беседа) 20:59, 14 април 2021 (UTC)
Тя и само като народен представител е придобила достатъчно значимост. --Stanqo (беседа) 21:08, 14 април 2021 (UTC)
Достатъчно е, че влиза в тази категория. --Stanqo (беседа) 09:38, 15 април 2021 (UTC)
Стартирах процедурата по възстановяване. Значимостта ѝ като народен представител е достатъчна и може само да расте --Ket (беседа) 10:48, 15 април 2021 (UTC)
+1 Браво. --Stanqo (беседа) 11:27, 15 април 2021 (UTC)
Времето изтече. --Stanqo (беседа) 13:59, 29 април 2021 (UTC)
Па погледни статиите от днес и ги почвай подред депутатките. --Rumensz (беседа) 20:13, 29 април 2021 (UTC)--Rumensz (беседа) 20:13, 29 април 2021 (UTC)

Да теглим ножа на пощенския списък?[редактиране на кода]

В последните месеци, гледам, вече съвсем никой не отговаря на писма до info-lNospam at.svgwikimedia.bg. То толкова и има писма, де. Може би му е дошло времето да оставим електронната поща окончателно зад гърба си? Какво ще кажете? :-)
— Luchesar • Б/П 12:29, 26 април 2021 (UTC)

П.П. Някогашният пощенски списък, infobg-lNospam at.svglists.wikimedia.org, продължава да си съществува, но нямам никаква идея дали някой въобще го следи.
— Luchesar • Б/П 12:29, 26 април 2021 (UTC)

Мнение трябва да дадат хората, които се занимават с това. Но ако никой не се занимава, то не знам кого точно питаш. Ако зависи от мен -- да го закриваме, само събира спам и хората понякога си публикуват личните данни без да искат. --Поздрави, Петър Петров 17:16, 26 април 2021 (UTC)
Аз съм от тези дето понякога се занимават и ако не съм объркал нещо с филтрите трафикът намалява постепенно през годините в рамките на 2-3 пощи на месец. Дали си заслужава усилието е въпрос на дискусия. От гледна точка на възможност за комуникация по-скоро не. От гледна точка на натоварване не е проблем. -- Сале (беседа) 19:19, 26 април 2021 (UTC)
Аз май го следя и стария. Няма движение от май 2016. :-) Иначе по-скоро няма смисъл от тези списъци. --Спас Колев (беседа) 13:58, 28 април 2021 (UTC)

Ok Премахнах информацията за пощенския адрес от Уикипедия:За контакти, Уикипедия:Пощенски списъци и m:Wikimedians of Bulgaria, както и от други места, като {{Безсрочно блокирана от бот потребителска сметка}}.

Следващите стъпки:
 • след около месец ще спра изцяло получаването на поща от този адрес (с което най-сетне ще освободя и @ symbol.svgSpiritia от досадното задължение да чисти спама);
 • по-нататък ще помисля дали и как да оставя сегашните архиви публични, без да върви Мейлман (вероятно статична страница);
 • в по-далечна перспектива може да пробвам Мейлман 3, така че списъкът някога може дори да се върне. :-)
Досадна техническа фонова информация за любопитните: Една от причините да искам да се отърва от списъка е, че Мейлман 2 използва Python 2, който вече не се поддържа. Мейлман 3 е много по-различен и ъпгрейдът не е въобще тривиален. От друга страна, Мейлман 3 има приятен интерфейс, приличащ на форум, затова за мен остава интересно някога да го пробвам. Проблемът е обичайната, банална, тъпа липса на време, най-вече на фона на много други свои задачки тук, които влача поне от месеци. Затова: някога, може би. Сориии! 😭
— Luchesar • Б/П 15:42, 13 май 2021 (UTC)

Регистър на вековни дървета в Уикиданни и тяхни снимки в Общомедия[редактиране на кода]

Здравейте, В момента обработваме регистъра на вековни дървета. Целта е всяко дърво в него да има обект в Уикиданни. Това е нужно защото качеството на данните в самия регистър е много лошо. Липсва елементарна структура на записите. Може би най-важното е, че координатите на самите дървета не са публични. Наложи се да бъдат изискани по ЗДОИ, за да можем да ги интегрираме с останалите данни в обектите в уикиданни. Засега има около 1200 обекта, като в самия регистър те са към 2200 (но още не ни е съвсем ясно колко са отписани и колко са сгрешени). Тук можете да разгледате карта с резултата до момента .

Броени дни след като публикувахме тези данни, те започнаха да имат положителен ефект. Гледайки картата, хората намериха липси и грешки в регистъра. Те ще доведат до поне две дела срещу решения на МОСВ да бъдат отписани дървета[1]. Това и като цяло завишения интерес по темата ни даде идеята да организираме кампания за независима проверка и снимане на въпросните дървета. Идеята е хората да отидат на място, да погледнат дървото, да го снимат и след това да публикуват снимките в Oбщомедия като ги закачат към съответните обекти в Уикиданни. Този Дъб в Лясковец (Q106625895), например вече е сниман.

Признавам, че като прочетох за драмата и събитията около снимките от колекцията на Лабро_Королов ми се изправи косата. Затова искам да споделя идеята на малко по-начален стадий и да ви попитам първо какво мислите за такова начинание и после дали бихте помогнали да го измислим по оптимален начин. Примерно ако ще се състои може да добавим инструкция как точно да се снимат въпросните дървета, както и да помислим дали колекцията която ще се събере не би могла да бъде от полза и в някой друг проект ако бъде категоризирана правилно (например с категориите отговарящи на таксоните на дърветата) Също искам да добавя че чрез нашата организация Данни за добро (Q105528431), разполагаме с експертиза и организационен капацитет за нещо такова. Визирам например осигуряването на доброволци, които да проверяват снимките да асистират при публикуването им и при правилното им категоризиране, както и правна екпертиза относно аспектите около авторки права.

Благодаря за вниманието. Nikola Tulechki (беседа) 07:28, 28 април 2021 (UTC)

Според мен не взимайте драмите с онези снимки твърде присърце. Всеки случай може да бъде доста различен. Няколко прости съвета:
 • Снимките на дърветата по възможност да обхващат единствено естествената природа. Примерът с Дъб в Лясковец (Q106625895) е чудесен.
 • Ако наоколо има сгради, паметници, статуи и други художествени произведения, да се избере място, от което не биха влезли в кадър.
 • Ако това е невъзможно или пък непрактично (дървото би било в сянка, контражур и т.н.), поне влизането им в кадъра да бъде минимално.
 • При качване в Общомедия, файловете задължително да бъдат със запазен EXIF и сходна метаинформация – това е особено важно след обработка с разни програми, които може да премахнат метаданните.
 • Качване в оригиналната резолюция също е добра практика и косвен признак, че снимката е оригинал, а не „свалена от интернет“ (в днешно време, например, снимка 800 х 600 пиксела е почти сигурно такава).
 • Силно желателно е снимките да бъдат качени лично от авторите си. На практика е задължително, иначе трябва да се следва сложната процедура със c:Commons:OTRS.
 • Да се попълнят внимателно лицензите при качване (обикновено лицензът по подразбиране, CC BY-SA 4.0, е окей) и въобще изискуемата информация, включително като се попълни прилежно описанието. Личното ми впечатление – и това искам дебело да подчертая – е, че нищо не привлича така вниманието на админите в Общомедия (и други патрулиращи), както неправилни или още повече липсващи лицензи, неуказани автори, неуказани източници или погрешно посочени (например „собствена творба“ за снимка отпреди 100 години). Обратно, когато всичко е попълнено много прилежно, включително описанието, дори снимки „на ръба“ не създават проблеми. В случая с Лабро, за жалост, и в двата случая и лицензите бяха сбъркани, и описанията не бяха прилежни, така че вината си беше преди всичко наша (което за мен не оправдава безцеремонността на админите, но фактите са си факти).
— Luchesar • Б/П 08:19, 28 април 2021 (UTC)
Поздравления за целия проект. Трябва да помислим как да използваме данните и в Уикипедия (за повечето селища такова дърво е достатъчна забележителност, за да се спомене в статията). --Спас Колев (беседа) 14:15, 28 април 2021 (UTC)
Nikola Tulechki, поздравления и от мен. Мисля, че немалко от редовните тук редактори биха могли да се разровят в архивите си със снимки и да намерят някое и друго от тези дървета. -- Сале (беседа) 14:57, 28 април 2021 (UTC)
Благодаря за положителната обратна връзка и ценните съвети. Започваме да се организираме. -- Nikola Tulechki (беседа) 07:01, 29 април 2021 (UTC)

Правопис на затова / за това[редактиране на кода]

По случайност нацелих тази "статия". Много полезна като знание, но абсолютно неподходяща за енциклопедична статия. Има ли смисъл да я местим като помощна подстраница и къде би било подходящо? (Със сигурност можех да пусна и бавно изтриване, но ми се струва да се обсъди тук по-ефективно.) Спири ··· - - - ··· 06:49, 29 април 2021 (UTC)

Уикикниги?
— Luchesar • Б/П 09:26, 29 април 2021 (UTC)
За бързо изтриване е според мен. --Стан (беседа) 09:28, 29 април 2021 (UTC)

[upcoming deployment] Growth team features[редактиране на кода]

Hello! Sorry to use English. Please help translate to your language.

I'm Trizek (WMF). I work as a community relations specialist for the Wikimedia Foundation. I'm here to share a message from the Growth team.

As you may already know, the Growth team's goal is to create features that would help newcomers. Our goal is to help newcomers when they edit for the first time and also to increase the retention of new editors. Several wikis already have these features since a long time now. Working with these wikis, the Growth team found evidence of the efficiency of these new features.

These features will be available for all new accounts on your Wikipedia starting on May 19. This way your Wikipedia will offer more options for newcomers to make good first edits and become community members.

Which features?[редактиране на кода]

The newcomer homepage (here on Portuguese Wikipedia, displayed in English)

We have created several features to help them, and also to help community members who help them :

 • Newcomer homepage: a new special page, the best place for a newcomer to get started. Please visit it at Special:Homepage It includes:
  • Newcomer tasks: a feed of task suggestions that help newcomers learn to edit. Newcomers have been making productive edits through this feed! Know more about this tool.
  • Mentorship module [optional]: each newcomers has a direct link to an experienced user (see below). This way, they can ask questions about editing Wikipedia, less the need to find where to ask for assistance.
  • Impact module: the user sees how many pages views articles they edit received. Have a look at Special:Impact for yours!
 • Help panel: a platform to provide resources to newcomers while they are editing. If they do some suggested tasks, they are guided step-by-step on the process of editing.
 • Welcome Survey: communities can know why newcomers create an account on Wikipedia. You can see it at Special:WelcomeSurvey.

The features available right now in your preferences (here and there) so that you can try them. They are not yet visible to newcomers.

How to help?[редактиране на кода]

First, we need help to translate the features. At the moment, most of the messages newcomers will see on your Wikipedia are in English, some of them have been translated using machine translation. Please help translate the interface (done on translatewiki.net. It needs a specific account).

Also, I need your help checking on the configuration the team setups as default. Please try the features and let us know if something questions you.

Newcomers tasks are based on templates to suggest edits to newcomers. You can check the templates used on MediaWiki:NewcomerTasks.json. You can also change the templates and the help links defined there. Several templates can be added for the same task.

It you are familiar with Phabricator, here is the ticket with all the information we used for the deployment. Please have a look at it. You can suggest changes by replying to this message.

If you wish to, you can create a list of mentors. This will activate the optional Mentorship module. Please format the list following the guidance. You need at least one mentor for each 500 new accounts created monthly on your wiki (3 mentors minimum). Are you hesitant to become a mentor? Please check the resources we have written based on other mentors' experiences. Please tell us if you are interested by creating a mentor list!

Let me know if you have any question about this deployment. Of course, please move or share this message if needed.

Благодаря. Trizek (WMF) (беседа) 16:11, 5 май 2021 (UTC)

Election Volunteers[редактиране на кода]

Hello. I apologize for sending a message in English. Please help translate to your language.

As you already know, this year (July-August) there will be an election to the Wikimedia Foundation Board of Trustees. In this regard, the Wikimedia Foundation is trying to improve some parameters, including the WMF wants to improve the voter turnout. To do this, we are looking for volunteers from local communities to help us in this matter, as volunteers from specific communities know their community better.

Volunteers during elections should perform the following functions:

 • Promote the election in their communities’ channels
 • Organize discussions about the election in their communities
 • Translate messages for their communities

Do you want to be an Election Volunteer and connect your community with this movement effort? Check out more details about Election Volunteers and add your name next to the community you will support in this table or get in contact with a facilitator.

Kindly. --Mehman (WMF) (беседа) 21:17, 8 май 2021 (UTC)

Someone always changes my Wikipedia info with wrong data[редактиране на кода]

Hello Wikipedia,

I'm extremely disappointed of the Wikipedia that has my name Hülya Esen. It's not right that anyone can update and change informations on any Wikipedia that doesn't belong to that person personally, or to well informed and awared one. Because on my Wikipedia Hülya Esen there are always changes made from an unknown people or person, I don't know who is changing my personal information and it's not CORRECT information. Please stop that person, whoever he or she is to always change my biography. That is not right. Always putting wrong informations about me !!! I don't know who is changing always my Wikipedia, if you can tell me would be good. If not, please don't let someone to put wrong infos about me !!! This is my name ! And only I can write information for myself! Not unawared and not informed people!

Thank you. Waiting for your reply — Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 149.62.204.77 (беседа) 19:03, 12 май 2021 (UTC) (проверка)

You should probably ask that question on en:Talk:Hülya Esen (alternatively en:Wikipedia:Village pump). But before doing that, take a read at en:Wikipedia:Conflict of interest and en:Wikipedia:Reliable sources. --Ted Masters (беседа) 20:11, 12 май 2021 (UTC)

Споменаване на редактори[редактиране на кода]

Когато искате да споменете близки роднини по пряка линия на ваши колеги, сигурно сте ползвали шаблона {{пинг}}. Ако сте мързеливи като мен, добрата новина е, че за същата цел вече можете да ползвате и шаблона {{@}}. 😈
— Luchesar • Б/П 15:52, 13 май 2021 (UTC)