Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от WP:VP)
Jump to navigation Jump to search
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!Финал на WikiBotevgrad[редактиране на кода]

Здравейте, на 30 май 2018 г. (сряда) следобед (все още се уточнява часа, вероятно около 16 ч.) ще се открият първите табели с QR кодове в Ботевград. Ще се връчат наградите на участниците в третия етап от инициативата. В резултат на това сътрудничество с Община Ботевград, Историческия музей и библиотека „Иван Вазов“, бяха написани и разширени около 150 статии и са качени над 1000 файла – снимки, видео и аудио. С обявяване на края на инициативата дейностите не приключват. Благодаря на всички! Ще се радвам да се съберем повече хора.--Спасимир (беседа) 09:21, 17 май 2018 (UTC)

Това е страхотно, браво! --Поздрави, Петър Петров 11:02, 19 май 2018 (UTC)

Всъщност програмата е следната: В малкия салон на Народно читалище „Христо Ботев 1884“ в Ботевград от 17:15 ч. на 30 май 2018 г. ще се състои награждаването на участниците от финалния етап на инициативата, ще бъдат обобщени и крайните резултати. След това пред Часовниковата кула ще бъде открита първата табела с QR код. Наистина, много ще се радвам повече хора, редактиращи активно в Уикипедия да могат да присъстват.--Спасимир (беседа) 09:42, 23 май 2018 (UTC)

Какво ново в Уикипедия?[редактиране на кода]

 • Освен потребителските настройки във всеки отделен проект, в идните дни вече ще можете да имате и глобални, общи за всички проекти настройки. Това ще ви спести излишна работа, когато сте активни едновременно в няколко проекта и искате да промените някаква потребителска настройка във всички тях. Глобалните настройки ще са достъпни от Специални:Настройки („Глобална сметка“ е друго нещо).
 • От сряда, при преглеждане на разлики между версии, ще бъде много по-лесно да бъдат забелязани абзаци, които просто са преместени, без да е променен текста в тях. Това например би позволило лесно да се провери, че при преподреждане на реплики по беседи, не е променено и тяхното съдържание. Тази възможност беше обявена преди доста време, но едва сега бива въведена във всички проекти.
 • Вече е възможно да бъде използван citoid, който генерира автоматично нужните цитирания при посочване само на URL, DOI, ISBN или друг подобен идентификатор, т.е. спестява необходимостта да се попълва ръчно цялата информация за автори, заглавия, издателства, години и т.н. Цитоид обаче изисква конфигуриране и работи само в новия редактор (както визуалния, така и този, който показва уикикода - но той пак е различен от стария редактор, който повечето от нас ползват). Ако има интерес, пишете.

 • Уикиданни вече поддържа лексикографски данни. Това ще позволи да се състави съответствие на думи между различните езици, и в някакъв момент ще промени принципно Уикиречник (с някои от вас сме разговаряли колко неефективна е сегашната система от независими уикиречници на различните езици).
 • Допълнително са забранени някои невидими Unicode символи в имената на статии.
 • Блокираните потребители, които отварят Уикипедия от мобилни устройства, вече ще виждат много по-четливи съобщения защо са блокирани.
 • Специални:Потребители вече ще има опция, позволяваща да бъдат показани само потребители, които са временно включени в някаква група (например администратори до определен срок).
 • Скоро ще има страница Special:PasswordPolicies, която ще показва какви са минималните изисквания към паролите на потребителите в зависимост от групите, към които принадлежат.

— Luchesar • Б/П 08:47, 28 май 2018 (UTC)

Благодаря за подробната информация!--Mmm-jun (беседа) 09:39, 28 май 2018 (UTC)

ЦИЕ пролет 2018[редактиране на кода]

Здравейте, завърши ЦИЕ пролет 2018, което се оказа изключително продуктивно. Уикипедия на български е на 4-то място с 555 нови и подобрени статии сред всички 28 участващи страни и езици. Пред нас са Украйна, Сърбия и Полша. Поздравления за всички! Благодаря на (по ред на записване) Ilikeliljon, Litev, Eola, Mmm-jun, Молли, Alexander.D.Hristov, Олегов, Спири, Мико, PowerBUL, Алиса Селезньова, Justine.toms, Simin и Nikos745. На тяхното внимание, моля, проверете дали всички ваши приноси са в таблиците. Сигнализирайте до 15 юни 2018 г., ако нещо липсва или не е точно. Вземете участие в предложението и гласуването на двете най-добри нови статии, защото ще ми е трудно сам да реша, а и няма да е най-коректно. По тези данни се вижда, че няма нови потребители сред участниците, което означава, че в тази категория няма да бъдат присъждани награди. Те ще бъдат разпределени сред останалите категории. Благодаря още веднъж! --Спасимир (беседа) 08:18, 1 юни 2018 (UTC)

Неточност в съдържанието на история на министерствата на България[редактиране на кода]

Министерство на външната търговия на България е съществувало 60 години в администрацията на страната. Защо е пропуснато и няма никаква информация за това министерство. По този начин добре се изкривява икономическата ни действителност за периода на съществуването му. Макар, създадено след 9 септември 1944 г. и ликвидирано официално на 8 ноевмри 1991г. по време на правителството на Филип Димитров, участието му в общото икономическо развитие на страната не е никак маловажно. Съзнателното изкривяване и/или скриване на информация не е похвална постъпка за създателите или редакторите (не съм запозната точно) на този раздел на Уикипедия. Мисля, че при добро желание този пропуск може да се отстрани. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 80.72.85.93 (беседа) 3 юни 2018‎ (UTC

Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника.
— Luchesar • Б/П 15:01, 3 юни 2018 (UTC)
Чувствайте се свободна да създадете статия за това министерство, на базата на надеждни източници на информация и съобразно правилата на Уикипедия. Иначе, министерството нито е ликвидирано, нито това е станало на 8 ноември 1991 г., а е закрито с Указ № 221 от 28 януари 1986 г., когато е създадено Министерство на търговията. --Стан (беседа) 15:03, 3 юни 2018 (UTC)

Technical Advice IRC Meeting[редактиране на кода]

[Sorry for writing in englisch. If this is the wrong place for this announcement, feel free to move it.]

I'd like to introduce you the weekly Technical Advice IRC meeting – a possibility to talk with developers working on MediaWiki. The Technical Advice IRC meeting is open for all volunteer developers, topics and questions. This can be anything from "how to get started" over "who would be the best contact for X" to specific questions on your project. The Technical Advice IRC meeting is every Wednesday 3-4 pm UTC (6pm OESZ). From time to time – including this week – we can also answer your questions in Bulgarian.

If you know already what you would like to discuss or ask, please add your topic to the next meeting: https://www.mediawiki.org/wiki/Technical_Advice_IRC_Meeting

Cheers, -- Michael Schönitzer (WMDE) (беседа) 10:55, 4 юни 2018 (UTC)

ВАЖНО: Редактирането няма да бъде възможно...[редактиране на кода]

...на 13 юни, (следващата) сряда, между 9:00 и 9:30 българско време (6:00 - 6:30 UTC). Уикипедия ще се отваря, но запазването на редакции ще бъде невъзможно. Причината е поддръжка във връзка с дефектирало оборудване.
— Luchesar • Б/П 17:50, 4 юни 2018 (UTC)

This Month in Education: May 2018[редактиране на кода]

Wikipedia Education globe
This Month in Education

Volume 4 | Issue 5 | May 2018

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!


In This Issue
From the Community

Creating and reusing OERs for a Wikiversity science journalism course from Brazil

Inauguration Ceremony of Sri Jayewardenepura University Wiki Club

Wiki Education publishes evaluation of Fellows pilot

The first students of Russia with diplomas of Wikimedia and Petrozavodsk State University

Selet WikiSchool

From the Education Team

A lofty vision for the Education Team

UNESCO Mobile Learning Week 2018, Digital Skills for Life and Work

Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: Romaine 21:44, 4 юни 2018 (UTC)

Свободният интернет, в това число и Уикипедия, е под заплаха![редактиране на кода]

Здравейте на всички читатели и почитатели на уикиновини. Аз съм прост коментатор по темата - ,,Онлайн филтрирането ще сложи край на свободния интернет". До някъде е добре ,че ще има контрол защото ще има по-малко хакери, ще сме по-Safe от тези така наречени логове(архиви),но до някъде ще има и повече хаквания защото всичко ще се архивира в някаква база данни въпреки ,че казаха че ще е автоматизирана и ще се трие(според мен не е вярно,искат само да откраднат някой лев от някоя кредитна/дебитна карта). Също така мисля ,че това ще попречи на някои сайтове и хора, работата на някои сайтове даже може и да спре също така и буквално се навлиза в личното пространство на хората. Аз лично съм съгласен с поста на авторите Ана Лазарова, Сиянна Лилова и редактора Вася Атанасова. Ето и линк към публикацията: https://blog.wikimedia.bg/2018/05/06/online-filtering-prevents-free-internet/ . И вие може да си изградите някакво мнение. Мисля ,че също ще има и много недоволни. Нека да влезнем в следната анкета \ <изтрито> \ и да покажем своето лично мнение по въпроса. Скоро време ще направим и страница в Facebook(които са съгласни с онлайн филтрирането) където можете да коментирате свободно по темата и да изразите мнението си! Страницата най-вероятно ще се казва <изтрито>. Това най-вероятно ще подразни Facebook ,но ще се опитаме да държим страницата на лице възможно най-дълго за да покажем на Facebook ,че не искаме да ни контролира и следи. Благодаря за отделеното време и вниманието. Пак да повторя аз съм прост коментатор и който не е съгласен с мен в най-скоро време ще може да коментира в Facebook страницата - ТОВА МИ Е МНЕНИЕТО ОТ МИНАЛАТА МИ НОВИНА,ТУК МОЖЕ ДА ОБСЪЖДАМЕ ВСИЧКО ПО ТАЗИ ТЕМА ,ДОБРЕ ДОШЛИ СТЕ! --Предният неподписан коментар е направен от Бойчо Бойчев (приноси • беседа) 07:30, 6 юни 2018‎ (UTC)}

Уикипедия не е трибуна, това не е „уикиновини“, тук се стараем да пишем грамотно и не крещим. Ако не искате да загубите привилегията си за редактиране, моля работете (добросъвестно) над енциклопедията.
— Luchesar • Б/П 08:44, 6 юни 2018 (UTC)

This Month in GLAM: May 2018[редактиране на кода]

This month in GLAM logo.png
Headlines
 • Armenia report: GLAM meetings and collaborations
 • Australia report: GLAM Peak having impact & International Museum Day edit-a-thon
 • Belgium report: Public domain month celebration; Edit-a-thon Amnesty International Vlaanderen; Upcoming photo contest: Wiki Loves Heritage
 • Brazil report: New milestones for Brazilian GLAMs
 • France report: Bibliothèque universitaire de la Sorbonne; Laboratoire Latmos; Study day on photographic as heritage
 • Germany report: Two fantastic weekends with science fiction literature and the history of mining made audible
 • Ireland report: First Irish GLAM upload to Wikimedia Commons; Hunt Museum is first Irish GLAM to donate images to Wikimedia Commons
 • Italy report: Contests, webinair and meetings
 • Macedonia report: GLAM activities
 • Netherlands report: Women Tech Storm, GWToolset workshop and Wiki goes Caribbean
 • Norway report: Bodil Biørn and human rights
 • Portugal report: FEM's GLAM and Guinea-Bissau
 • Russia report: GLAM in Russia: need more contests
 • Serbia report: Wikipedian in residence in the Museum of Yugoslavia
 • Sweden report: Democracy; Museum of World Culture
 • UK report: Scottish Library and Information Council
 • USA report: AfroCROWD Wikipedia Editor's Article on Doria Ragland Tops Wiki Search List For UK Royal Wedding: Libraries Key in her Wikipedian Journey
 • Wikipedia Library report: Books & Bytes
 • Wikidata report: EuropeanaTech conference, Lexicographical data, plus all your usual news
 • WMF GLAM report: Recent travels; Structured Data on Commons updates
 • Calendar: June's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

CEE Newsletter - May 2018[редактиране на кода]

CEE Newsletter - cover photo - Vol 2, Issue 5, May 2018.png


CEE Newsletter
Volume 2 • Issue 5 • May 2018

ContentsSingle page viewSubscribeDelivered by: MediaWiki message delivery (беседа) 19:08, 10 юни 2018 (UTC)

Обучение в Шумен[редактиране на кода]

Здравейте днес и утре може да се появят множество статии от новорегистрирани редактори, което е свързано с обучение за въвеждане на съдържание в Уикипедия, така че не приемайте това за вандализъм. Аз ще се занимавам с редакторите и ще оправяме каквото се появи. Благодаря!--Ilikeliljon (беседа) 11:13, 11 юни 2018 (UTC)

@ symbol.svgIlikeliljon: Хубаво е, кого се правят подобни обучения, да се информират участниците да регистрират сметки на себе си, а не на институциите/организациите в които работят. --Стан (беседа) 09:56, 12 юни 2018 (UTC)
Добре, друг път ще го имам предвид. По принцип досега така съм процедирал.--Ilikeliljon (беседа) 10:09, 12 юни 2018 (UTC)
Браво за обучението!--Спасимир (беседа) 12:18, 12 юни 2018 (UTC)

Update on page issues on mobile web[редактиране на кода]

CKoerner (WMF) (talk) 20:58, 12 юни 2018 (UTC)

Wiki Loves Yerevan International edit-a-thon[редактиране на кода]

Wikimedia Armenia logo.svg

For the purpose of increasing the number of Yerevan related content in the Internet, Wikimedia Armenia announces international one-month edit-a-thon from June 15 – July 15, 2018. You are kindly invited to get involved and start editing and improving articles about Yerevan.

Hope you'll enjoy editing and have fun during this interesting process.

One participant from the first 15 most written language Wikipedias with the most points will be invited to Yerevan to join the events organized in the frames of Yerevan 2800th anniversary. For more details please visit the edit-a-thon page on Meta.

See you soon in sunny Yerevan!--Lilit (WM AM) (беседа) 11:40, 14 юни 2018 (UTC)

Бележки и Източници[редактиране на кода]

Здравейте,

каква е логиката зад последните размествания на цитирани източници в "източници" и "бележки"? Пример - https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0&curid=418345&diff=8550077&oldid=8539896 Поздрави, --Dido3 (беседа) 16:55, 17 юни 2018 (UTC)

За мен, за съжаление, е просто глупост, и неразбиране що е бележка в книга, и що е източник в Уикипедия. Многократно дискутирано с едни и същи лица. --Rumensz (беседа) 17:18, 17 юни 2018 (UTC)
Явно ще да е така. Гледам набъбват статиите с перфектни тирета и двойката Бележки-Източници. Поздрави, --Dido3 (беседа) 17:10, 18 юни 2018 (UTC)
„Едни и същите лица“, разбира се, смятат обратното за „глупост“. :-) --Мико (беседа) 08:21, 19 юни 2018 (UTC)
В конкретния случай в "източници" са нецитираните в текста източници, които трябва да се махнат от статията - може би е за улеснение на този процес. :-D --Спас Колев (беседа) 12:54, 19 юни 2018 (UTC)
Тук, в 'Пример за групиране на пояснителни текстове на две места извън текста', в последната таблица се вижда ясно какво са пояснителни бележки, както и разликата им от 'Източници'. Бележките са еквивалент на бележки под линия (footnotes) в печатните книги, най-често на преводача или авторови. Поздрави, --Dido3 (беседа) 14:37, 19 юни 2018 (UTC)
Това не е български стандарт, който може да се види при отваряне на произволна научна книга, а е нечия измислица - вероятно превод от английски. --Мико (беседа) 03:50, 20 юни 2018 (UTC)
Така е, но въпросният стандарт работи, когато имаме печатно издание. В уики няма отделни страници в рамките на статия, обикновено не се правят бележки в рамките на една глава и всички източници отиват в края на статията (т.е. припокрива се с "печатния" библиографски списък на източниците). Поздрави, --Dido3 (беседа) 10:43, 20 юни 2018 (UTC)
Това не е вярно - бележки се правят редовно и също отиват под линия. --Мико (беседа) 12:35, 20 юни 2018 (UTC)
Не ме разбра вероятно - правят се, но отиват в края на статията, не в края на секцията (като най-близко подобие на бележка под линия в рамките на печатна страница).--Dido3 (беседа) 12:43, 20 юни 2018 (UTC)
Сега виждам този разговор, благодаря за забележките. Ще го имам предвид. Поздрави, Спасимир (беседа) 08:44, 20 юни 2018 (UTC)
За мен разликата е, че източниците са препратки към външно съдържание на информация, които подкрепят дадено твърдение, а бележките са разяснение към текста.--ikonact (беседа) 13:00, 20 юни 2018 (UTC)
Източниците също са вид разяснение към текста, значи частен случай на бележки. :-) Дали двете трябва да се разделят е въпрос на преценка, обикновено има смисъл при големи статии с много бележки от двата вида. --Спас Колев (беседа) 13:24, 20 юни 2018 (UTC)
Лично за мен източниците не са разяснения. Те само подкрепят дадено твърдение с информация от някъде. Например на скоро имах случай със знамето на Сърбия. Жълтият цвят е дефиниран като Pantone 123C според закона, но знамето няма жълта ивица, а се използва в герба. Според мен, в твърдението, че жълтият е дефиниран като Pantone 123C, цитирането на закона е източник, а информацията, че се използва в герба, е бележка. --ikonact (беседа) 13:34, 20 юни 2018 (UTC)
Формално погледнато, таговете <ref> и <references> са „препратки“ (references) към „бележки под линия“ (footnotes). mw:Extension:Cite наистина е създадено главно заради нуждата да бъдат цитирани източници, но целта не променя същността: бележките могат да бъдат произволни. Точно поради тая причина за себе си предпочитам универсалното „Бележки“. Ако разделът е именуван „Източници“, веднага възниква въпросът „а къде да сложим пояснителни бележки под линия?“ Технически наистина е възможно да се направи разделение чрез използване на групи (ref group="..."), но това е леко тромаво, а и не съм сигурен колко редактори въобще знаят за тази възможност.
— Luchesar • Б/П 14:28, 20 юни 2018 (UTC)
Някак си, мотиви от рода „виж нещо си“ и „предпочитам“ нямат особена тежест. Уикипедия категорично изисква посочване на източници. Поради това разделът е съвсем логично да се именува „Източници“. А и те са си 99% такива. Хубаво е по-малките да вземат пример от по-големите. Затова кликнах произволни статии от Английската езикова част на Уикипедия:
При колегите в 99% от статиите си пише „Източници“.
Един случай, при който името е обединено, нещо нормално, защото е възможно смесване поради необходимостта към някоя информационна част да има „пояснителна бележка“, а не само връзка с източник. При нас тези линкове и бележки винаги се нареждат под тага <references>.
Рядък случай, който показва как се разделят Бележките и Източниците. Това, че ние го нямаме като практика, не значи, че не е правилно.
Не би трябвало да се бъркат бележките в книгите (авторови, преводачески или редакторски) с изискванията на Уикипедия за посочване на източници. Също и изискването източниците да се структурират като „бележки под линия“, което е структурна форма, а не определение, дадено на източниците. --Rumensz (беседа) 17:25, 20 юни 2018 (UTC)
References не означава „източници“. — Luchesar • Б/П 20:39, 20 юни 2018 (UTC)
Според Английско-българския речник (Английско-български речник в два тома, Снежана Боянова, Лена Илиева) Reference може да е както забележка (в книга), така и библиография, използвани източници (в книга). Може би е безсмислено да се спори дали трябва да е едното или другото. Това, което е ясно е, че в Уикипедия трябва да се цитират източниците. Дали тези източници ще се наричат Източници или Бележки е въпрос на лично мнение. Според мен също има логика, ако се наричат Източници, да са в раздел Източници. Едни държат на това, други не, но използването на тага <references> не би трябвало да е водещо в определението на името на български. Това, което повдигна дискусията тук е примерът в който източници, които са директно цитирани в статията се наричат бележки, а източници, които не са цитирани, а само посочени, се наричат източници. В двата случая са си източници, но в зависимост от употребата първите се наричат бележки, вторите източници. Аз лично избягвам да слагам източници без конкретно посочване в текста, защото "проверяемостта" става много трудна, особено в големи статии. По тази логика за мен всички трябва да са бележки, но ако това е приетата практика не би трябвало да е проблем. В края на краищата важното е твърденията да могат да бъдат проверени. --ikonact (беседа) 21:19, 20 юни 2018 (UTC)
en:Reference не е „източник“ (en:Source, разд. Research), а в en:Help:Footnotes много ясно е описано, че става дума за бележки под линия (en:Note (typography)#Academic usage), които могат да бъдат препратки към допълнителна полезна информация, библиографско цитиране на източници, пояснителен или допълнителен текст, който по различни причини не би бил на място в основния текст, и други подобни. Не е редно бележките под линия да бъдат именувани просто „Източници“, защото препращането към източници е само една от възможните им употреби - може би най-честата, но не единствена.
— Luchesar • Б/П 08:58, 21 юни 2018 (UTC)

Advisor.js[редактиране на кода]

От няколко дни не успявам да направя промените, препоръчани от Адвайзора - уж се извършват, но на практика нищо не се записва, а и не виждам резултата както преди още в прозореца за редактиране на кода, който ползвам. Работя с Mozilla Firefox Quantum 60.0.2 - той ли е причината? Освен това ми изчезна проверката на правописа (добавката Bulgarian Dictionary си я има, но не работи в прозореца за редактиране на кода, а само във визуалния редактор). Има ли някой подобни проблеми?--Ket (беседа) 08:19, 19 юни 2018 (UTC)

Тествах с "Firefox Quantum 60.0.2 (64-битово издание)" – проверката на правописа и Advisor-а си работят: [1] --Стан (беседа) 08:28, 19 юни 2018 (UTC)
Може да е някакъв проблем с кеша на бразузъра, може да е вследствие на активация на джаджи или др. функционалност, особено бета. Спомни си какво е променено по настройките на Уикипедия преди да се счупи. --Стан (беседа) 08:33, 19 юни 2018 (UTC)
Благодаря на Стан, нещата се оправиха с натискане на бутона "Оцветяване на синтаксиса", който изобщо не бях забелязала досега - когато е включен, срещам горните проблеми--Ket (беседа) 09:24, 19 юни 2018 (UTC)
Това е очаквано, тъй като оцветяването на синтаксиса променя това, което Съветникът вижда като „уикикод“. Хубаво е, че сте го забелязали, така че да се има предвид.
— Luchesar • Б/П 11:15, 19 юни 2018 (UTC)

Снимки към страницата 2018[редактиране на кода]

Здравейте. От доста време редактирам раздела „Починали“ към страницата за 2018. Старая се всеки един присъстващ човек да бъде добавен с достоверен източник. Въпросът, който желая да Ви задам е кой смятате трябва да получи снимка встрани. Засега има снимки на певицата Долорес О'Риърдън, артистът Джон Махоуни, Дядо Добри, Стивън Хоукинг, артистът Чък Маккан и бившата първа дама Барбара Буш. Засега само аз ги избирам и слагам. В интереса на демокрацията, нека се чуе мнението на повече потребители. Предварително Ви Благодаря за отговора. Извинявам се, ако това е дискусия за беседата на страницата, а не за тук. Просто исках повече души да изкажат мнението сиRadiohist (беседа) 00:57, 20 юни 2018 (UTC)

Когато съм слагал и аз снимки в този раздел съм избирал на най-известните от тях, колкото и да е относително това, и да имат снимка в Общомедия.--Спасимир (беседа) 08:46, 20 юни 2018 (UTC)
За мен е според личната преценка, като приоритет следва да имат лицата с награди, широка известност и налични статии. И да не се претоварва със снимки. --Rumensz (беседа) 08:56, 20 юни 2018 (UTC)
Източници за починали според мен не са необходими, така или иначе информация за това има в статиите за тях. Снимките е добре да са на най-значимите от тях по лична преценка. Изобщо ръководи се от английската Уикипедия – там мислят много глави и решенията им са добри. --Стан (беседа) 09:25, 20 юни 2018 (UTC)
Сърдечно благодаря за the feedback. Да, ръководя се по това как изглеждат нещата в английската, но все пак трябва ние да добавим и нашите български личности в нашата, както е редно. Леко съм изненадан, че никой не даде конкретно предложение. Отново благодаря!Radiohist (беседа) 13:47, 20 юни 2018 (UTC)
Предложения би било излишно да даваме - то си е лична преценка и свобода за корекции. За мен даже са излишни в такива списъци, защото има статии, но с тях е по-представително. --Rumensz (беседа) 16:24, 20 юни 2018 (UTC)

Kartographer[редактиране на кода]

Здравейте, имам два въпроса относно Kartographer. Как се визуализира картата в шаблона на инфо кутията, както е тук: Алеко (остров). И има ли възможност за изобразяване на полигон. Благодарности! --Спасимир (беседа) 08:42, 20 юни 2018 (UTC)

Ето как се визуализира: [2] Принципно може да се маркират части от картата с произволна форма, но е доста ресурсоемко според мен и изисква доста работа с Уикиданни: [3]. Нека да правим малки стъпки с Картографър-а, за да не се налага после да правим множество промени. Като за начало ще предложа по-долу почистване на Шаблон:Карта, който така или иначе не функционира на страниците и да го използваме за да интегрираме в него Шаблон:Kartographer т.е. в Шаблон:Карта да се извиква Шаблон:Kartographer. --Стан (беседа) 09:12, 20 юни 2018 (UTC)

Шаблонът може ли да изобрази друга онлайн-карта? Поздрави, --Dido3 (беседа) 10:33, 20 юни 2018 (UTC)

Шаблон:Kartographer е съвсем базов шаблон, направен по-скоро за тест. Разширението Kartographer използва само OpenStreetMap. --Стан (беседа) 11:18, 20 юни 2018 (UTC)
Доколкото видях разширението ползва тайлъсрвъра на maps.wikimedia.org. Дали е възможно да се допълни разширението с поддръжка на алтернативен тайлсървър, съответно редактора на статията да може да избира през шаблона кой тайл сървър да ползва? Поздрави, --Dido3 (беседа) 12:00, 20 юни 2018 (UTC)
Разширението се разработва от един руснак и е тясно свързано maps.wikimedia.org т.е. с OpenStreetMap. Това гарантира стабилност. Технически има възможност да го реализираме и с други карти, но няма никаква гаранция, че утре няма да ни баннат, да стане платена услугата и др., и да се налага да променяме множество статии, за да ползва Kartographer. Не случайно е избран OpenStreetMap. --Стан (беседа) 12:15, 20 юни 2018 (UTC)
Да отбележа само, че тайловете на OpenStreetMap не са лицензирани за свободна употреба. maps.wikimedia.org заобикаля това ограничение, рендирайки собствени тайлове. За изобразяване на български географски обекти доста често е по-удачно да се ползват тайлове от други български свободни източници заради по-високото ниво на детайл. Поздрави, --Dido3 (беседа) 12:39, 20 юни 2018 (UTC)
Формално погледнато, и за OSM никой не може да гарантира, че ще съществува вечно. Освен това, въпросът на Дидо съм сигурен, че е свързан с други отворени решения, и тогава закономерно възниква въпросът защо за едни отворени решения може, а за други не може. Честно казано, аз бих подкрепил инициатива Kartographer да позволява ползването и на други тайлови сървъри, стига картите зад тях да са с отворен лиценз.
— Luchesar • Б/П 12:25, 20 юни 2018 (UTC)
Dido3, може би най-добре би било да пишеш на mw:Talk:Map improvements 2018 или дори директно да го предложиш във Фабрикатор (phab:/project/view/1692/). Между другото, и в момента съществува възможност от вече отворена карта да се прехвърлиш във външна - mw:Extension:Kartographer#/map/0 и External maps - но това не е същото като показването на тези външни карта в статиите, разбира се.
— Luchesar • Б/П 12:21, 20 юни 2018 (UTC)

Промяна на предназначението на Шаблон:Карта[редактиране на кода]

Както знаете, вече имаме активирано разширението Kartographer за визуализация на карти с редица екстри. За тази цел имаме Шаблон:Kartographer, който е за директна интеграция с разширението. От друга страна имаме Шаблон:Карта, който в момента на практика не функционира (вж. Типографски карти в Искър). Идеята ми е да се почисти употребата му от статиите и да се използва за визуализиране на карти чрез Шаблон:Kartographer. Предимството на 2 шаблона, като единия ползва другия е гъвкавостта. Шаблон:Kartographer ще е само за директна интеграция с разширението, а Шаблон:Карта ще обработва параметрите и ще извиква Шаблон:Kartographer. Възможно е в Шаблон:Карта и да интегрираме "fallback" вариант т.е. ако не може да се генерира карта, да се използва тази, която в момента е в шаблона, като тази за населено място тук: Скребатно. Ако случайно се наложи да се смени разширението Kartographer с друго или се промени интерфейса му, ще е много по-лесно и логично да го адаптираме, като цяло според мен ще е по-лесно и да го доразвиваме, да не говорим, че звучи логично карта да се визуализира с {{Карта}}. Моля, за мнения, за да можем другата седмица да задействаме нещата и да започнем да използваме „живи“ карти в статиите. --Стан (беседа) 10:05, 20 юни 2018 (UTC)

Ако идеята е просто да се вземе името, предполагам, че е ок. Дори би имало единност в имената, например все още недовършеният от мен {{Карта с обекти}}. В същото време обаче не подкрепям сегашният шаблон да бъде просто премахнат от статиите. Той дава връзки към топографски карти, които Kartographer няма как да замени. Това, че в момента тези връзки не работят, може да бъде поправено. Поне когато става дума за България, Македония и околностите, вероятно най-добре ще бъде връзките да бъдат към картите на Ведрин (https://web.uni-plovdiv.net/vedrin/ или, още по-добре, https://kade.si/, когато най-сетне се организирам да оправя някои нужни неща). Може би ще е удачно това да бъде специален шаблон.
Накратко, ако се приеме „освобождаването“ на Шаблон:Карта, предлагам шаблонът да бъде преименуван (примерно Шаблон:Карта-ГЩ-СССР) и съответно в статиите да се променят извикванията му (това мога да направя с моя бот), а не да бъдат изтривани. В някакъв следващ момент може вече да подменя наработещите връзки с такива към картите на Ведрин.
— Luchesar • Б/П 11:49, 20 юни 2018 (UTC)
Това с преместването е добър вариант. Статиите ползващи шаблона са малко над 1000. Ще имаме малко излишни редакции, но пък ще се освободи името за основния вид карти. --Стан (беседа) 12:20, 20 юни 2018 (UTC)
Малко си взех беля на главата с преместването, защото шаблонът използва доста подшаблони, но мисля, че успях да го направя. Шаблон:Карта е вече свободен. Също видях и защо не е работел и ще оправя и това след малко.
— Luchesar • Б/П 13:19, 20 юни 2018 (UTC)
Също така можем връзките към тези външни типографски карти да ги сложим в Инфокарето. --Стан (беседа) 12:24, 20 юни 2018 (UTC)