Световен фонд за дивата природа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от WWF)
Jump to navigation Jump to search

Световен фонд за дива природа (на английски: World Wide Fund for Nature; WWF) (преди „World Wildlife Fund“) е международна неправителствена организация създадена в Швейцария през 1961 г. от природозащитници, занимаваща се главно с насочени срещу влошаване на състоянието на околната среда проекти. Основни цели са:

С над 5 милиона членове, дейност развивана в повече от 100 държави и хиляди сътрудници, WWF е най-голямата и ефективна природозащитна организация в цял свят. Основни принципи в постигането на целите и са търсенето на диалог между участващите страни, също така и намирането на решения както на регионално, така и на международно политическо ниво. Организацията прибягва до конфронтация с чужди правителства в редки случаи, една от целите е да се удовлетворят всички интереси в спора. Основен метод в постигането на целите е включването на местни жители в планирането и осъществяването на проектите и уважение към културните и икономическите им интереси.

През 2005 г. членовете на организацията са инвестирали около 362 милиона евро и е работено върху повече от 2000 проекта за опазване на околната среда по цял свят, както и в България, а от 1985 г. насам – над 1,165 милиарда долара в повече от 11 000 проекта в 130 държави. Средствата, които се предоставят от дарителите на WWF, се водят на строг отчет, и се използват максимално ефикасно за осъществяването на различните природозащитни проекти.

История[редактиране | редактиране на кода]

След посещение с научно-консултантска цел в Източна Африка през 1960 г., бъдещият основател на WWF сър Джулиън Хъксли (Julian Huxley) (известен биолог и първи директор на UNESCO, публикува статии в британския седмичник „Observer“, предупреждаващи британското общество за истинските мащаби на унищожението на природата в Източна Африка. Видни бизнесмени, еколози, и други британски природозащитни организации, заинтересовани от проблема, предлагат подкрепата си, за да се наберат средства за разрешаването му. Идеята за фонд в подкрепа на застрашените животински видове първоначално е предложена на Хъксли от Виктор Столън (Victor Stolan) в отговор на статиите в „Observer“. Това предложение кара Хъксли да свърже Виктор Столан с Макс Никълсън (Max Nicholson) – природозащитник и орнитолог, човекът, който всъщност измисля името на организацията. WWF е основана на 29 април 1961 г. под името Световен фонд за дивия свят (World Wildlife Fund), а първият офис на организацията отваря врати на 11 септември същата година в град Морж, Швейцария.[1][2]

WWF основава офиси и провежда операции по целия свят. От самото начало WWF работи чрез набиране на средства и предоставянето им на вече съществуващи неправителствени организации, като се основава на най-доброто налично научно познание и първоначално се фокусира върху опазването на застрашени видове. С времето наличните ресурси се увеличават и това позволява на WWF да разшири дейността на операциите си и в други области като опазване на биологичното разнообразие, устойчиво използване на природните ресурси, намаляване на замърсяването и изменението на климата. Организацията започва да провежда и свои собствени кампании и да разработва проекти за опазване на природата, а от 1980-те години подходът ѝ към опазването става все по-стратегически.

През 1986 г. организацията променя името си на Световен фонд за дивата природа, за да отразява по-добре обхвата на дейността ѝ, но запазва същите инициали. Организацията продължава да функционира под оригиналното си име в Съединените щати и Канада.[3]

Учени от WWF в сътрудничество с регионални експерти от целия свят идентифицират 238 екорегиона, представляващи биологично най-отличителните сухоземни, сладководни и морски местообитания на планетата. Екорегионите са определени чрез сравнителен анализ на биоразнообразието, който обхваща всички основни типове местообитания, с площ 5 континента и всички световните океани. Този сравнителен анализ по думите на организацията е първи по рода си.[4] В началото на 2000 г. работата на WWF е фокусирана върху част от тези региони и по-конкретно върху запазването на горски, сладководни и морски местообитания и опазването на застрашени видове, върху промените в климата и отстраняването на най-токсичните химикали.

Няма да спасим всичко, което бихме искали, но ще спасим много повече, отколкото ако изобщо никога не се опитаме.

—  Сър Питър Скот (Sir Peter Scott)[5], един от основателите на WWF.

През 1996 г. организацията придобива от ЮНЕСКО общ консултативен статут.

Лого[редактиране | редактиране на кода]

Логото на WWF е свързано с пандата Чи Чи, която е прехвърлена от Пекинския в Лондонския зоопарк в годината на основаването на организацията. По това време Чи Чи е единствената гигантска панда на запад – този факт, наред с физическите характеристики на пандата и статута ѝ на застрашен вид я превръщат в силен и разпознаваем символ, преодоляващ всички езикови бариери. Освен това организацията има нужда от лого, което да бъде достатъчно въздействащо и в черно-бял печат. [6]

Подход на организацията[редактиране | редактиране на кода]

От 2008 г.[7] стратегията на WWF се фокусира върху:

На местно ниво офиси на организацията работят по национални и регионални проблеми. [8]

За постигането на целите си WWF работи с много различни групи, в това число други неправителствени организации, правителства, представители на бизнеса, инвестиционни банки, учени, рибари, фермери и местни общности. WWF също така се ангажира с обществени кампании, влияещи при взимането на важни решения, и има за цел да образова хората как да живеят по по-екосъобразен начин.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Към организацията са отправяни също така различни критики, напр. че прекалено тесните взаимоотношения с големи корпорации като Coca-Cola, Lafarge, IKEA са недостатъчно прозрачни за обществеността и дарителите, а също и това, че само през 2010 г. е получила дарения на стойност 65 милиона евро от тях (11% от общия доход от дарения)[9] [10].

През юни 2011 г. документален филм по немската телевизия ARD разкрива отношенията на WWF със скандалната ГМО-компания Monsanto, чието производство на генномодифицирана соя е подкрепяно и одобрявано от WWF, като по този начин се представя положителен имидж на Monsanto [11].

Освен това най-големите критики са срещу проект на WWF в Борнео, за който организацията е събирала дарения за спасяване на маймуни, но на практика средствата са инвестирани в създаване на плантация за палмово масло, заради която всъщност въпросните маймуни са изчезнали[12].

Във филма се задава въпросът, дали целите на WWF са опазване на природата или сътрудничество с корпорациите. [13]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „World Wide Fund for Nature“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.