Направо към съдържанието

Wordle

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пример за решение на думата REBUS: R, S и E (в ред 1), както и U (в ред 2) принадлежат към търсената дума, но все още не са в точната позиция. „R“ е на правилното място в ред 2 и „S“ в ред 3. На ред 4 е правилната дума

Wordle (произнася се „Уърдъл“) е уеб базирана игра с думи, разработена от програмиста Джош Уордъл (Josh Wardle). Целта на играта е отгатването на петбуквена дума на английски език в рамките на шест опита. При всеки опит играещият получава обратна връзка под формата на оцветяване на буквите подобно на играта с числа Бикове и крави:

  • зелена буква – предположената буква присъства на правилното място в думата, която трябва да бъде отгатната;
  • жълта буква – предположената буква присъства в думата, която трябва да бъде отгатната, но не е на правилното място;
  • сива буква – предположената буква не присъства в думата.

Всеки ден всички играчи получават само по една дума за деня и тя е еднаква за всички.

Всяка дума на деня използва дума, случайно избрана от списък от 2315 думи (измежду 12 000 петбуквени думи в английския език). Селекцията е направена от партньорката на Уордъл, която категоризира думите на такива, които тя знае, такива, които не знае, или такива, за които има колебание.[1] ​Въпреки че играта е хостната на британски домейн, Уордъл, който е от Уелс, но живее в Ню Йорк, е избрал думите да следват американския начин на изписване.

История[редактиране | редактиране на кода]

Уордъл първоначално прави играта за собствено удоволствие, но през октомври 2021 година я прави публично достъпна след като „бързо се превръща в мания“ сред роднините му. Нарича я wordle от английската дума за „дума“ (word), като шега със собственото му фамилно име Wardle.

Подобен прототип на игра Уордъл е създал още през 2013 година,[2] но прототипът позволявал на играча да играе без ограничение на броя на думите и списъкът от думи не е бил филтриран.[1] ​ В свое интервю пред BBC Radio 4, Уордъл казва, че и той самият не знае думата на деня, за да може сам да продължава да се забавлява с играта. В друго интервю заявява, че няма намерение да монетаризира играта и да използва по какъвто и да е начин данните на потребителите или за потребителското поведение.[3]

Играта става много популярна в Twitter в края на декември 2021 година, след като Уордъл добавя възможността играчите да споделят резултатите си във вид на квадратни емоджи икони за споделяне в социалната мрежа. Над 300 хиляди потребители играят на 2 януари 2022, в сравнение с 90 играча на 1 ноември 2021, число, което само седмица по-късно скача до над 2 милиона. Някои медии, в това число CNET и The Indian Express обясняват популярността на играта с ежедневния характер на загадката.[4][5] Уордъл изказва предположението, че това, че се предлага само по една дума на деня, създава усещане за оскъден ресурс и желание у играчите да продължат да играят. Той също така забелязва, че играта насърчава хората да отделят само по три минути на ден за нея.[6]

Модификации на играта[редактиране | редактиране на кода]

Скоро след като играта Wordle става популярна, започват да се появяват много нейни модификации, както и версии на езици, различни от английския.

Версии на български език (с правилата на оригиналната игра)

На български има четири версии на играта с правила идентични на оригиналната: Уърдъл (от 16.01.2022), Уърдли (от 21.01.2022), Думинация (неизв.) и Wordle на Български (от 02.02.2022)

Варианти на играта на английски език (с правилата на оригиналната игра)

При модификацията Dordle (23.01.2022) трябва едновременно да бъдат познати в 7 опита две на брой петбуквени думи, а в Quordle (от 29.01.2022) – 4 думи в 9 опита.

Модификации на играта на английски език (с модифицирани правила)

При модификацията Semantle за думата, която трябва да бъде позната няма ограничение на броя букви, нито на броя опити, в които тя трябва да бъде позната. Обратната връзка се осъществява не с цветова легенда на буквите, а с число от 0 до 100, което отговаря на „семантичното подобие“ между предположената от играча и зададената за познаване дума. Според правилата „семантично подобни“ думи са такива, грубо казано, „използвани в контекста на сходни думи в база данни от новинарски публикации“. За да се даде на предполагаемата дума число по-голямо от 0, тя трябва да е в кръга на хилядите семантично най-близки думи до целевата в базата данни на играта.

Модификации на играта с числа (с правилата на оригиналната игра)

При модификацията Nerdle в 6 опита трябва да бъде познато математическо равенство, зададено в 8 знака, един от които винаги е знакът за равенство. От лявата страна на равенството стоят числа и знаци за аритметически операции (0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 + - * / =), като изрично се спазва приоритетът на операциите. От дясната страна на равенството стои винаги само едно число, което е коректно изчисленият резултат от операциите вляво (т.е. предположение от вида 3+9=2+10 е невалидно). По-лек (мини) вариант на играта е в 6, вместо 8 знака. Въпрос на потребителско предпочитание е играта да отчита за верни отговори съгласно комутативния закон (a+b=b+a)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Holliday, Nicole; Zimmer, Ben (January 19, 2022). Wordle's Creator Thinks He Knows Why the Game Has Gone So Viral. Slate. Последен достъп: 19.01.2022.
  2. Wakefield, Jane (January 5, 2022). Wordle creator promises viral game will stay simple and ad-free. BBC News. Последен достъп: 05.01.2022.
  3. "Wordle: why the inventor of the fiendishly addictive online game doesn't want your money". The Guardian. January 4, 2022. Archived from the original on January 4, 2022. Retrieved January 5, 2022.
  4. Serrels, Mark (December 21, 2021). „WTF is Wordle? Everything to know about the new word game craze“. CNET. Архив от оригинала от 01.01.2022.
  5. Tech Desk (December 21, 2021). „Wordle: All about the viral game Twitter is going bonkers over“. The Indian Express. Архив от оригинала от 01.01.2022.
  6. Victor, Daniel (January 3, 2022). Wordle Is a Love Story. The New York Times. Последен достъп: 23.01.2022.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wordle в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​