World of Tanks

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
World of Tanks
Информация
Държава Флаг на Беларус Беларус
Производител Wargaming Minsk
Издател Wargaming
Издадена на 12 август 2010 г.
(Флаг на Русия Русия)
2 декември 2011 г.
(Флаг на България България)
Жанр Екшън, ММО
Режим на игра Мултиплейър
Платформа Microsoft Windows, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 4, iOS, Android, macOS
Рейтинг ESRB: T
Поредица World of War series
Други части World of Warplanes
World of Warships
Уебсайт worldoftanks.eu
World of Tanks в Общомедия

World of Tanks (WoT) е масова мултиплейър онлайн (ММО) игра фокусирана върху верижните бронирани бойни машини (танкове) от средата на XX век (в периода от 1930-те до 1960-те), създадена от беларуската компания Wargaming. Играещите в нея се сражават в 15-минутни PvP битки от 15 срещу 15 играчи от всички краища на света. Продължение на играта са игрите World of Warplanes и World of Warships. [1]

Танкове[редактиране | редактиране на кода]

В играта има пет групи танкове – леки танкове, средни танкове, тежки танкове, самоходни артилерийски установки (САУ) и противотанкови самоходни артилерийски установки (ПТ-САУ). Всяка група танкове има различни силни страни и недостатъци и изисква специфичен начин на игра и действие в битките.

Машините в играта се различават също и по своята националност. Съществуват танкове от общо 11 националности – Германия, СССР, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Япония, Чехословакия, Швеция, Полша и Италия.

Танковете в играта са разделени на нива – има 10 нива (от I до X), по които са разпределени различните машини. Колкото е по-високо нивото на дадена машина, толкова са по-добри и нейните характеристики.

Към 2019 г. броят на танковете в играта надхвърля 600, а броят на терените (картите), върху които се развиват битките, е 38, като всяка година се създават и добавят нови машини и карти.[2]

Начин на игра[редактиране | редактиране на кода]

С помощта на подвижната камера играта може да бъде превърната от екшън от трето лице в шутър (англ. shooter), позволяващ да се унищожава врага както в обикновен, така и в снайперски режим, използван особено от артилерийските машини.

Със спечелените в битките опит и кредити могат да бъдат изследвани и монтирани по-съвършени модули за съответния танк, подобрявайки неговите характеристики и ефективност в битка, както и да бъдат изследвани и закупени танкове от следващо ниво.

Отборните операции по разкриване и унищожаване на вражеските машини или завладяване на вражеската база изискват бързи, обмислени и координирани действия от всеки играч. Разпределението на ролите и ефективното планиране на съвместните действия са ключът към успеха. В битките с танкове от по-високи нива тези изисквания са още по-големи.[3]

История[редактиране | редактиране на кода]

Играта има 20-годишна предистория. Компаниятата Wargaming, регистрирана през 1998 г., дълго време се занимавала с пускането на стратегически компютърни игри. През 2006 г. разработчиците започват работа над онлайн проект в жанра фентъзи. Те обаче осъзнават, че играта ще е една от многото в този жанр. Поради това, те започват да мислят за създаването на уникална онлайн игра, която да е посветена на военната техника от времето на Втората световна война. Те се колебаят за вида на техниката, но в края на краищата се спират на танкове, тъй като вече имат готови модели на бойни машини от предишни игри на компанията – Операция „Багратион“ и Order of War.

Новият проект получава работното название „Танкодром“. Първите танкове в играта са бойни машини от СССР и Германия, а първите карти – „Прохоровка“ и „Карелия“. Фокус-теста на играта се състои на 24 юли 2009 г.

Своето сегашно име играта получава още преди провеждането на КРИ-2009 г. (Конференция на разработчиците на игри, провеждана в Москва). Името „World of Tanks“ е избрано, за да се подчертае, че в играта присъства танкове и терени (карти) от множество държави и че проектът е насочен към играчи от целия свят.

През зимата на 2010 г. започва закритият бета-тест. През това време максималното количество играчи, които едновременно се намират на игралния сървър, достига 7500 души. След официалното пускане на играта на 12 август 2010 г. в Русия, броят на играчите многократно се увеличава. През януари 2011 г. в WoT се регистрира милионният играч, а до края на същата година са открити сървъри за Европа и Северна Америка. Осем години по-късно играта вече има десетки милиони потребители, има сървъри във всички региони на планетата, преведена и достъпна е на десетки езици, включително и на български език.[4]

Рекорди и награди[редактиране | редактиране на кода]

На 21 януари 2013 г. в „Книгата за рекорди на ГинесWorld of tanks чупи рекорда за най-много онлайн играчи в един MOG сървър – в един от руските сървъри на играта едновременно е имало онлайн 190 541 души.[5][6] [ World of Tanks е четирикратен носител на наградата Golden Joystick.

„Най-танкова страна“ е Исландия, където 3% от населението играят WoT. Към 2019 г. играта има повече от 110 млн. регистрирани играчи по целия свят.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]