XXI хищнически легион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от XXI Хищнически легион)
XXI хищнически легион
XX Легион – възстановка
Информация
Активна31 пр.н.е. – 92 г.
ДържаваРимски принципат
Римска империя
ТипПехота с кавалерийска поддръжка
РазмерЛегионери • 5000
Конници • 300
Гарнизон/щабТараконска Испания
Долна Германия (Кастра Ветера)
Горна Германия
Талисман
Битки/войниПанонско въстание
Кантабрийски войни
Командири
Основател Октавиан
Трибун Нерон Клавдий Друз
Преториански префект
XXI хищнически легион в Общомедия

XXI хищнически легион (на латински: Legio XXI Rapax) (21 легион) е легион на римската армия. Неговият знак е козирог (Capricornus).

Легионът е основан вероятно през 31 пр.н.е. от Октавиан и участва за пръв път в Тараконска Испания, а след това в Реция с командир Друз през 16 – 15 пр.н.е.. От 15 пр.н.е. легионът е стациониран в Кастра Регина (днес Регенсбург) в провинция Реция.

Легионът взема участие през 6 г. в похода на Тиберий против маркоманите на Дунав. Походът е прекъснат заради въстание в Панония и легионът участва в неговото потушаване.

Legio XXI Rapax е стациониран през 9 г. сл.н.e. в Аугсбург и още не е ясно дали играе някаква роля в областта северно от Алпите.

След загубата на три легиона в битката в Тевтобургската гора 21. легион е изпратен за заместник в Долна Германия и е стациониран заедно с Legio V Alaudae в двойния легионерски лагер Ветера (близо до днешен Ксантен).

През 14 г. участва в бунта във Ветера[1]. Участва в походите на Германик[2]. След завладяването на Британия римската армия е ново групирана и Legio XXI Rapax е изместен във Виндониса (днес Виндиш) в Горна Германия.

През гражданската война 69 г. легионът е част от войската на Вителий, но е изпратен от победителят в гражданската война Веспасиан да потуши батавското въстание. След това легионът е изместен в Бона (днешен Бон). През 83 г. е в лагер в Могонциакум (днес Майнц) заедно с XIIII Близначен легион.

През 89 г. помага на въстаналия управител на провинция Горна Германия Луций Антоний Сатурнин против Домициан и след това е изместен в Панония и в Долна Мизия.

Легионът е унищожен от сарматите през 92 г. на Среден Дунав.

В негова чест е издигнат Трофеят на Траян.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тацит. Анали, I 31; I 37
  2. Тацит. Анали, I 51; I 64

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]