X Window System

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Системата X Window версия 11 (X Window System, X11 или само X) е графичен потребителски интерфейс, създаден като част от проекта „Атина“ в MIT. Числото 11 е номера на версията. Предишните версии на X (с изключение на 10, за кратко време) не са били използвани. Това е най-често срещаната дисплейна система в Linux системите.

Протоколът е клиент-сървър протокол. Сървърът е отговорен за показването на съдържание на екрана, докато клиент е програма, която иска да използва дисплея. Клиентът може да работи и на друг компютър. Протоколът X11 определя само относително ниски нива на връзката. Той не се занимава с въпроси като външния вид и поведението на прозорците. На системи, използващи X11, това се извършва от самите програми или обикновено в библиотеки с инструменти като GTK+ и Qt. Също така, той не предоставя пълен графичен интерфейс и обикновено са изградени интерфейси, като например KDE, GNOME и Xfce.

X е създаден в Масачузетския технологичен институт през 1984 г. Настоящата версия, X11, се появи през септември 1987 г.[1]

Текущата реализация е достъпна като свободен софтуер под MIT лиценз и подобни безплатни лицензи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]