Yu-gi-oh

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Yu-gi-oh
Информация
Издател Конами (1999- )
Upper Deck Company (2002-2008)
Жанр игра на карти
Играчи 2 или 4
Възрастова група от 6 г.
Подготовка 2 мин.
Продължителност двубой - 5-10 мин.
отборно - 10-25 мин.
Случаен елемент не
Уебсайт http://www.duelist.it/
Yu-gi-oh в Общомедия

Yu-gi-oh е игра с карти. Целта на играта е да се свалят жизнените точки на противника като се използват карти с ефекти, магически карти или карти капани.

Основи на играта[редактиране | редактиране на кода]

Играчът, чиито жизнени точки паднат до 0, губи играта. Играе се 1 игра или 3. Във втория случай се играят 2 от 3 игри поради факта, че не винаги се падат желаните карти които са в колодата.

"колода" (deck) - така се нарича игралното тесте, което може да съдържа от 40 до 60 карти. Някои карти може да се съдържат по 1 път, други по 2 или 3 пъти.

"Playing Field" - поле,на което се играе играта. То е разделено на 2 страни, понеже играят двама. От всяка страна има 2 реда с общо 14 места за карти.Главната част на 1-ия ред се състои от 5 места за карти-чудовища.Те се намират между място,което се използва за специални магически карти(Тип "Field",които променят вида на полето и увеличават атакуващите и защитни точки на определени типове чудовища или подобряват техните ефекти) и място за изиграните карти,наречено "Гробище"(Graveyard).Главната част на втория ред се състои от 5 места за магически и карти-капани.Те също са между две други места.Отдясно-място за тестето,а отляво-място за специален тип карти-чудовища (Тип "Fusion", „Synchro“, Xyz). За да се изиграе карта "Fusion",тя изисква да бъдат сляти две чудовища с помощта на специална магическа карта-(най-често срещана е "Полимеризация"), но има и други с подобен ефект.

Типове карти[редактиране | редактиране на кода]

 1. Магически - или познати като Magic (Spell) cards могат да бъдат с различни ефекти (пр. Monster Reborn).
 2. Капани - Trap Cards (те не могат да се използват веднага а да престоят на полето за 1 рунд (с някои изключения)) (пр. Trap Hole).
 3. Чудовища - Monster Cards те биват 2 вида. Първите са обикновени без ефект а вторите съдържат ефект (пр. 1(без ефект) Baby Dragon) (пр. 2 (с ефект) Cyber Jar).
 4. Полимеризирани - или още познати като Fusion Cards.Те се играят с помощта на магическата карта Polimerization, която слива 2 или повече бойни карти в 1 (те стоят в Extra Deck).
 5. Карти, които действат на цялото поле - Field cards те влияят и на 2 та участника в играта и не се намират на полето а отстрани на него (пр. Yami).
 6. Ритуални карти (магически) - те се използват за призоваване на бойни карти.
 7. Синхро карти(бели на цвят)-призовават се с Тунер карти - стоят в Extra Deck-а призоваването им може да бъде спряно със Solemn Judgment, Black Horn Of Heaven и др.
 8. Тунер- карти чрез които се призовават Синкро чудовищата. Биват комбинирани с други чудовища (които не са тунери, с редки изключения).
 9. XYZ чудовище (черни на цвят) - призовават се като:на полето имаш 2 или повече бойни чудовища едно и също ниво.Нуждаеш се и от XYZ чудовище в Екстра колодата си, което пасва на това ниво. (Пример: Ако използваш 2 Ниво 4 се нуждаеш от XYZ чудовище, на което пише “2 Level 4 Monsters”.

Ходовете на всеки от играчите[редактиране | редактиране на кода]

 1. В началото на играта, всеки от играчите тегли по пет карти от своята колода. След това този, за когото чрез жребий е решено да играе пръв, тегли още една карта. Така в началото на ходът си, всеки от играчите тегли карта. Тегленето на карта се прави през изготвена фаза,което е първата част от ходът на всеки играч.

2. Втората част от ходовете на всеки от играчите се нарича готовна фаза. По време на готовна фаза се активират ефектите, постоянни карти, които преди това са били поставени на полето и после са били активирани. Единствените действия, които играчите извършват в тази пауза е да изберат един от ефектите на дадена карта, ако на нея е уточнено, че имат такова право по време на standby phase.

3. Третата част от ходовете на всеки от играчите се нарича main phase 1. През нея играчите поставят карти от ръката си на полето. Могат да призоват чудовище (нарича се normal summon и се прави само по веднъж на ход) като го вземат от ръката си и го поставят на полето в monster card zone. Имат право да го поставят в атакуващ режим (вертикално) или с лице надолу (обърнато и хоризонтално). Второто се брои за set и е различно от normal summon. друга възможност е да сменят позицията на дадено чудовище от атакуваща в защитна или обратното. Могат да поставят до пет магически или карти капани от ръката си, всяка в отделна spell and trap cards zone. Ако на полето съответно няма свободни monster card zone или spell and trap cards zone те нямат право да извършат някои от по-горе описаните действия освен ако това не е изрично обяснено в ефектът на някоя активирана карта.

4. Четвъртата част от ходовете на всеки от играчите се нарича battle phase. В нея играчите могат да атакуват по веднъж със всяко от своите чудовища, което е в атакуващ режим. Провеждането на атаката става, като първо се избере чудовище, което ще атакува, а после и противниково чудовище, което да бъде атакувано. Ако на полето на противника няма чудовища, избраната атакуваща карта нанася damage на жизнените на противника, равен на нейната атака. Ако се атакува чудовище, се проверява най-напред дали е в атакуващ или защитен режим(хоризонтално положение). Ако чудовището е с лице надолу, то се обръща с лице нагоре в защитен режим. В замисимост от позицията на противниковото чудовище, се гледат неговите атакуващи или защитни точки. Ако те са по-малки от атаката на вашето чудовище, противниковата карта се изпраща в гробището. Преди да се изпрати дадено чудовище в гробището се изчисляват щетите:

- Ако противниковото чудовище е било в атакуващ режим и е имало по-малко атакуващи точки, противникът губи жизнени точки, равни на разликата межзу атаките на двете чудовища.

- Ако противниковото чудовище е в атакуващ режим и има повече атакуващи точки, атакувалото чудовище се изпраща в гробището и неговият собственик губи жизнени точки, равни на разликата межзу атаките на двете чудовища.

- Ако и двете чудовища са в атакуващ режим, но имат една и съща атака, те се изпращат в гробищата, без някой от играчите да понесе щети.

- В случай, че противниковото чудовище е било в защитен режим и е имало по-малко защитни точни, никой от играчите не губи жизнени.

- При положение, в което противниковото чудовище е в защитен режим, но има защита по-голяма от атаката на атакуващото чудовище, собственикът на атакувалото чудовище губи жизнени равни на разликата между съответните атака и защита на двете чудовища. Чудовището в защитен режим не се изпраща в гробището.

- Ако противниковото чудовище е в защитен режим и неговата защита е равна на атаката на атакуващото чудовище, никоя от картите не бива изпратена в гробищата на играчите, и никой от тях не понася щети по жизнените си точки.

Спрямо по-горе описаните ситуации, battle phase се дели на battle attack и battle damage step.

5. Петата част от ходовете на всеки от играчите се нарича main phase 2. В нея могат да се извършат същите действия, като в main phase 1, като радликата се състои в това, че ако тогава сте призовали чудовище, нямате право да го направите и по време на main phase 2.

6. Шестата част от ходовете на всеки от играчите се нарича End Phase. По време на тази фаза, ако някой от играчите има повече от 6 карти в ръката си, трябва да изхвърли излишните в гробището. В тази фаза играчът привършва ходът си.

Има и компютърен вариант на играта, който е създаден от KONAMI.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

 • Ю-Ги-О! - за анимационния сериал