Юка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Yucca)
Юка
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Зайчесянкоцветни (Asparagales)
семейство:Зайчесянкови (Asparagaceae)
подсемейство:Агавови (Agavoideae)
род:Юка (Yucca)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Юка в Общомедия
[ редактиране ]

Юка (Yúcca) е род многогодишни храсти и дървета от семейство Зайчесянкови, подсемейство Агавови. Включва 40–50 вида, които се отличават със своите розетки от вечнозелени, жилави листа с мечовидна форма и големи съцветия от бели или белезникави цветове. Произхождат от горещите и сухи части на Северна и Южна Америка и Карибите.

Ранните съобщения за вида го объркват с маниока (Manihot esculenta),[1] в резултат на което Линей погрешно извлича родовото име от думата за „маниока“ на езика на таино – yuca.[2]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Стъблото е дървовидно, понякога разклонено. Цветовете са събрани в едри съцветия, различни по цвят и форма. От листата им се получават влакна за въжета.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Естественият ареал на разпространение на рода Юка (включващ 49 вида и 24 подвида) обхваща обширна територия на Америка. Родът е представен от Мексико до Гватемала (Yucca guatemalensis). Простира се и на север през Долна Калифорния на запад, на север в югозападната част на Съединените щати, през по-сухите централни щати чак на север до Южна Албърта в Канада (Yucca glauca ssp. albertana).

Юка има местни видове и на север в крайбрежните низини и сухи плажни храсталаци на крайбрежните райони на югоизточните Съединени щати, покрай Мексиканския залив и южните щати покрай Атлантика от Тексас до Мериленд.

Различните видове юка са се адаптирали към широка гама от климатични и екологични условия. Те могат да бъдат намерени в скалисти пустини и пусти земи, в прерии и пасища, в планински райони, в светли гори, в крайбрежни пясъчни терени (Yucca filamentosa) и дори в субтропични и полуумерени зони.

Много видове са декоративни. Някои видове се отглеждат и в Европа. В България се отглеждат 2 декоративни вида.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Irish, Gary. Agaves, Yuccas, and Related Plants: a Gardener's Guide. Timber Press, 2000. ISBN 978-0-88192-442-8. p. 18. (на английски)
  2. Quattrocchi, Umberto. CRC World Dictionary of Plant Names. Т. 4 R-Z. Taylor & Francis US, 2000. ISBN 978-0-8493-2678-3. p. 2862. (на английски)