Молитва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за религиозния ритуал. За песента вижте Молитва (песен).

Молитва е обредно обръщение на вярващите към Бог/божества, което представлява канонизиран или свободен текст. Молитвата може да изразява възхищение, преклонение, покаяние, молба или просто споделяне на мисли.

В християнството молещите са обикновено на колене и дланите събрани в едно, насочени към небето. Молитвите завършват със знака на кръста, направен с дясната ръка и амин.

В античността молитви се извършват от жрец по време на жертвоприношение. Молитвената поза се характеризира с вдигнати към небето ръце в изправено положение на тялото. Молитвеният текст съдържа призоваване на божеството с неговите имена и епитети, споменаване на свещените му места, молба да се яви на жертвоприношението и да даде знак, че го одобрява. Накрая се изрича конкретното желание или нужда, заради която се извършва обреда. При минаване край храм, древните поздравяват статуята на божествато с вдигане на ръка и изричане на поздрав, обикновено "Здравей!". Това действие се смята за кратка молитва.

Функционалност: няма доказателства молитвите на която и да било религия да имат някакво реално действие и ефекти в реалния свят.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Молитва във Wikimedia Commons