Потребител:Ivanko

от Уикипедия, свободната енциклопедия


Уикипедия:Вавилон
bg-N За този потребител българският език e роден.
en-2 This user has intermediate knowledge of English.
ru-1 Этот участник владеет русским языком на начальном уровне.
Потребители по език
Този потребител допринася чрез Mozilla Firefox.

Здравейте, в Уикипедия участвам от 2006 г. За този период имам постоянно участие в много теми: обща поддръжка на съществуващи страници (разширяване, форматиране, създаване), добавяне на информация в страниците за Събития/Родени/Починали, изграждане и попълване на всички подстраници на избрани годишни, коригиране на шаблони, попълване и коригиране на портални страници.

Работя и по техническата поддръжка на порталните страници.

Превеждам и интерфейса на Мобилната българоезична Уикипедия [1]. Всяка помощ или въпрос са добре дошли.

Започнати статии: Ден на бащата, Рита Уилсън, Трансаляска, Правителство на Иван Костов, Правителство на Жан Виденов, Сантяго Калатрава, Тейлър Рейн, Стив Ъруин, Желязна завеса, Световен ден на първата помощ, Бабин Яр, Ливия Ярока, Юлиана Николова, Европейска инвестиционна банка, Ана Политковска, Стара планина (орден): Носители на орден "Стара планина" 2002-2006, Военна диктатура, Стойчо Мазгалов, Нежна революция, Аполо 12, Национална Разузнавателна Служба, Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, Егор Гайдар, Правителство на Любен Беров, Лубянски площад, Номенклатура, Народна република, Уикипедия:Избрани годишнини, Европейски ден на езиците, Гражданско неподчинение, Антикомунизъм, Катин, Видеоигра, Игра с карти, Александър Пичушкин‎, Бицевски парк, Владимир Буковски, Валери Симеонов, Сицилианецът, Баклава (филм), Оста на злото, Granma, Клара Цеткин, OLAF, Репортери без граници, Матиас Руст, Станислав Петров, XnView, Зона на Панамския канал, Джони Ноксвил, Синята коалиция, Въглероден отпечатък, Парников газ, Google Пакет, 7 Велико народно събрание, Електронна цигара, Лех Качински, Часовниковата кула в Пазарджик, както и имам приноси в много други :).


Основни принципи, които подкрепям в Уикипедия[редактиране | редактиране на кода]

  1. Интуитивността на Уикипедия е основно предимство, което трябва да се пази.
  2. Уикипедия трябва да предлага възможно най-достоверна информация
  3. Уикипедия отразява мнението на редакторите. Повече редактори, по-достоверна информация !

Някои наблюдения и позиции относно Българската Уикипедия[редактиране | редактиране на кода]

  • Заглавия на статии:
    • Заглавията трябва да са членувани, когато те са имена на уникален (неповторим) обект. (например: Междусъюзническата война, Райското пръскало, Дяволският мост, Инквизицията и т.н.). Това прави откриването и използването на имената в текстовете по-интуитивно и отговаря на българския правопис.
    • Имената на програми, технологии, протоколи, стандарти и подобни се оставят в оригинал.
    • Имена на марки (автомобили, различни напитки, битова техника, музикални групи, софтуер и др.) трябва да се изписват на латиница (или с името, с което са популярни по цял свят), а към тях да сочат препратки с българското им произношение (транскрипция). Мотивите за това няколко:
      • Тези наименования се срещат навсякъде в ежедневието ни изписани на латиница, всеки е запознат с тях, по-рядко хората са запознати с тяхното произношение.
      • Статията е за това - фирмата/продукта да бъде обяснен, а не преведен, както често се греши.
      • Много по-вероятно е човек да търси информация за това, което е видял в ежедневието си, отколкото за това, което е чул от някой.
      • Имената на марки носят смисъл, който е трудно преведим и който лесно се губи при т.нар превод (в повечето случай даже е невъзможно да се преведе), не всеки е специалист по превод и т.н.
    • Имената на статиите трябва да са интуитивни, защото са част от текста.
    • 'проблем за решаване: Употреба на руски/латински имена в българската Уикипедия или превод на имената.
  • Пояснителни страници: Пояснителните страници трябва да се оформят по следния начин - име (пояснение) , а основното име да се запазва за една от статиите, която е най-популярна или е създадена първа. От нея да се препраща към пояснителната страница. Изключение могат да бъдат техническите термини, при които няма популярност. Това ще запази интуитивността на Уикипедия, като увеличи броя на успешните търсения от първи път.
  • Шаблони - Имената на тематичните шаблони и техните параметри може да се преведат. Имената на системните шаблони (меташаблони) не трябва да се превеждат, нито пък техните параметри, защото системните шаблони съставляват своеобразен програмен език на Уикипедия.
  • Превод на лични имена - Личните имена в повечето случаи трябва да се изписват, така както се произнасят на съответния език. Същото важи и за транслитерацията на български имена на латиница. Други неофициални разпространени варианти на имената могат да бъдат пренасочващи.
  • Кавички - използването на горни и долни кавички значително затруднява редактирането. Решение:
    • изписване без кавички - най-голяма скорост на редактиране, отпадат всякакви технически проблеми, не отговаря на български правопис.
    • използване на горни кавички - компромисен вариант, частично се затруднява редактирането, не отговоря напълно на българския правопис.
    • използване на горни и долни кавички - най-затруднено редактиране, но отговаря на българския правопис.
  • Ботове
  • Използването на ботове да се ограничава предимно до решаване на технически въпроси (стандартизиране на параметри на шаблони, на самите шаблони, на междуезикови препратки и др). Използване на ботове за заместване на дейността на редакторите трябва да се избягва (създаване на статии, редактиране на самите статии), тъй като поддържането на такива статии в последствие ще бъде трудоемко.
  • Интуитивността на Уикипедия трябва да се пази:
    • Да не се забравя, че заглавията на статиите са хипервръзки - т.е. те трябва да бъдат максимално интуитивни.
    • Да не се създават изкуствено категории (когато липсват статии за тях)
    • Да не се създават изкуствено пояснителни страници (когато липсват самите статии).
    • Да не се каталогизират изкуствено заглавията със скоби, което допълнително утежнява редактирането, както за новодошли така и за стари редактори. Създава се абсурд една дума да се пише два пъти! (преди и след името)

Конфликтът личност-маса[редактиране | редактиране на кода]

....... защото характерно за българския живот е една непрекъсната борба, и то много сериозна - на индивидуалностите за оцеляване и на масата за унищожение на индивидуалностите. Конфликтът личност - маса е нещо ново в българския живот, не е традиционен. В това отношение липсва духовен и социален опит, поради което той е драматичен, трагичен и разрушителен. Тъй като и върху него няма никаква спекулация, никакъв анализ, той не е осъзнат.
Стига се дотам, че да бъдеш интелектуалец в България е престъпление. Вътрешният живот на интелектуалния тип представлява мрачна съдба до такава степен, че родители, близки и приятели почват едно бдение върху младите да нямат увлечение в интелектуалните професии. Оттам българската идея, че образованието трябва да създава само практични хора, homo faber, без теоретична мисъл, което е един пълен абсурд: какъв лекар ще бъдеш, ако не знаеш биохимия? Разбира се, тези неща не са били толкова неясни на българите. Изразени са във вицове. Например, минават в пъкъла край казани с катран. От гърците се подава някой и вика нещо, от турците някой плава и гори, само при българите е спокойно. Питат дявола защо е така. "Ами те се теглят надолу един друг", отговаря им той. Или когато се извърши някаква грамадна мърсотия, има едно умилно запитване: "Ама защо ний българите сме такива?" Тези работи се долавят не толкова рационално, колкото с инстинкт. И средният българин е еснаф, тарикат, хитрец, има цяла една гама от термини, които го обозночават. Например - "в мътна вода риба лови", "знае къде зимуват раците", "намерил е на баницата мекото". Това са типове на социално поведение, на използване на злото. И кое е злото? Организираното безличие в борбата му срещу личността. Ухилените физиономии на тия, които знаят "къде е на баницата мекото", които знаят "да те пратят за зелен хайвер"... Интелектуалната мафия, която е конституирана на тази основа, много дълбоко бди за инакомислещите. Ако тръгнеш да се противопоставяш, ще те уволнят, ще пребият сина ти на улицата, теб ще пребият, ще ти запалят къщата. Това не са празни приказки. От време на време България току пропищи около някоя личностна драма. ..................................................
И ето, обществената бедност се изразява в края на краищата и като една бедност на духа. И това не като метафора, можем да го посочим. - от лекция на професор Свинтила

The only thing needed for evil to triumph is that good men do nothing![редактиране | редактиране на кода]

Подстраници


Полезно[редактиране | редактиране на кода]

Правопис на български език[редактиране | редактиране на кода]

  • Правописен речник на българския език

2 октомври 2007 г.[редактиране | редактиране на кода]

Малката звезда
Ivanko, закачам на страницата ти тази малка звезда като символ на многобройните ти малки промени по форматирането и поддръжката на Уикипедия, категоризацията на статии, пренасочващи страници и т.н. — все „невидими“, но важни приноси. Продължавай в същия дух! --Поздрави, Петър Петров 18:44, 2 октомври 2007 (UTC)

Отличие от Първата Уикипиада 21 04 2008[редактиране | редактиране на кода]

    Първа Уикипиада
    7-17 април 2008
Наградата се присъжда на:
Ivanko
За сериозните му приноси в направление „Намиране на източници“ на първата уикипедианска олимпиада.
Olympias 22:05, 21 април 2008 (UTC)