Адамов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Адамов
Adamov
— Град —
Знаме
      
Герб
Костелът „Св. Барбора“ в Адамов
Костелът „Св. Барбора“ в Адамов
Страна Чехия
КрайЮжноморавски край
ОкръгБланско
Площ3,77 km²
Надм. височина258 m
Население4583[1] души (2012)
КметРоман Пилат
Първо споменаване1506 г.
Пощенски код679 04
Официален сайтadamov.cz
Адамов в Общомедия

Адамов (на чешки: Adamov (ˈadamof), на немски: Adamsthal) е град в окръг Бланско на Южноморавския край на Чехия, разположен близо до градовете Бърно и Бланско.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Адамов от самото си начало е свързана с производството на желязо, чиито корени датират тук от 1360 г. По това време районът е бил собственост на владетеля на замъка Ронов, Ченек Крушина от Лихтенберк, който умира бездетен и владенията му са конфискувани от моравския маркграф Йобст, който построява нов замък. Първоначално селището се нарича Хамри или Старе Хамри от водните чукове, които се намирали в района (на чешки: хамри).

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналният вид на Светелския олтар.
(рисунка от 17 век)

Една от забележителностите на града е църквата „Св. Варвара“ (на чешки „Св. Барбора“). В нея се намира дървен готически олтар, наречен Светелски олтар, част от който служи при създаването на оригиналната скулптура, изготвена за абатството Цветл в началото на 16 век.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

„Спартак“ (Адамов) в домакински мач срещу отбора „Сокол“ (Черна Хора) на ледената пързалка в Бланско
Футболният стадион „Индржих Свобода“ в Адамов

Историята на организираната физическа култура и спорт в Адамов започва след създаването на Соколското движение през 1890 г. и работническия гимнастически клуб през 1905 г. В тези две организирани движения се практикуват упражнения, екскурзии и различни спортове като каране на ски, волейбол и др.

През 1930 г. е основан футболният клуб СК „Адамов“.[2] който съществува и до днешно време. На футболното игрище в Адамов в края на 60-те години с футбол започва да се занимава чешкият играч Индржих Свобода, автор на победното попадение във финала на олимпийския футболен турнир през 1980 г. Местният стадион носи неговото име, а през 2014 г. Свобода е удостоен със званието „почетен гражданин“ на Адамов.[3]

След Втората световна война всички спортове в града са събрани под знамето на местния клуб за физическа култура. В него са включени хокейният отбор, който възниква в края на 40-те години,[4] хандбалният (възникнал през 1957 г.), ски-клубът от 50-години и този по маратонско бягане, образуван през 70-те години. Някои от тях по-късно прекратяват съшествуването си. Тези от по-старите, които все още съществуват, са футболният отбор „Спартак“ Адамов, клубът по спортно ориентиране (основан през 1977 г.), по тенис на маса (от началото на 50-те години), шах (1978 г.) и тенис (1972 г.). Сред новосъздадените отбори са тези по флорбол, джудо, дартс, петанг и колоездене.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Панорама на Адамов

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Počet obyvatel v obcích České republiky k 1. 1. 2012
  2. BUDIŠ, J.: Adamov, s. 140.
  3. Zprávy z radnice Архив на оригинала от 2014-08-27 в Wayback Machine.. Město Adamov.
  4. Skřípský, Zdeněk и кол. Historie hokeje v blanenském a boskovickém regionu. Blansko. 2008 г. Okresní svaz ledního hokeje. стр. 12