Алия Бхат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алия Бхат
Alia Bhatt
Родена
15 март 1993 г. (31 г.)
Националност Индия
Активност2012-
Брачен партньорРанбир Капур
Деца1
МестожителствоМумбай
Уебсайт
Алия Бхат в Общомедия

Алия Бхат (на английски: Alia Bhatt, хинди: आलिया भट्ट) е индийска киноактриса и певица.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алия е родена на 15 март 1993 г. в семейството на режисьора Махеш Бхат и актрисата Сони Раздан. Баща ѝ е с гуджаратски произход, а майка ѝ – с кашмирски и немски произход. Режисьорът Нанабхай Бхат ѝ е дядо по бащина линия. Тя има по-голяма сестра – Щахин, полусестра – Пуджа Бхат и полубрат – Рахул Бхат. Актьорът Емран Хашми и режисьорът Мохит Сури са нейни братовчеди по майчина линия, а продуцентът Мукеш Бхат ѝ е чичо.

Първата малка роля, която получава Алия, е във филма „Криминален роман“ от 1999 г. с участието на Акшай Кумар и Прити Зинта. В този филм Алия играе ролята на героинята на Зинта като дете.

Ранна работа (2012–2015)[редактиране | редактиране на кода]

Бхат има първата си главна роля през 2012 г. с тийнейджърския филм на Каран Джохар „Ученик на годината“, заедно със също новодошлите Сидхарт Малхотра и Варун Дхаван. Тя се явява на прослушване заедно с 500 момичета и е избрана, след като губи 16 кг. Тя играе повърхностна тийнейджърка, замесена в любовен триъгълник. Анупама Чопра от Hindustan Times споменава приликите между нейния герой и ролята на Карина Капур в Понякога щастие, понякога тъга... (2001), но отбелязва, че нейното представяне е "без убийствено отношение". Лиза Церинг от Холивудският репортер я отхвърли като "отмиване. Тя не само е неелегантна в танцовите номера, но и израженията й са ограничени; а дигиталното ретуширане на лицето й в целия филм отвлича вниманието". Филмът събра 960 милиона ₹ (12 милиона щатски долара) в боксофиса, превръщайки се в търговски успех.

Ужасена от критичния отговор на Студент на годината, Бхат искаше да играе по-добра роля. Тя я откри в роуд филма на Имтиаз Али Highway (2014), в който играе ролята на млада жена от богато семейство, която след като е отвлечена, развива Стокхолмски синдром към своя похитител (изигран от Рандип Худа ). Тя взе уроци по дикция, за да подобри своя хинди и беше предизвикана от емоционалните и физически изисквания на ролята. Али засне филма последователно и няколко сцени бяха импровизирани на снимачната площадка въз основа на реакциите на Бхат. Тя каза, че няколко аспекта от пътуването на нейния герой са отразявали нейния собствен, тъй като за първи път е преживявала ситуации, които са различни от нейното собствено привилегировано възпитание. Рони Шайб от Variety забеляза нейното „примамливо самонадеяно изпълнение“ и я похвали за това, че „внася скрита тъга и замислена интелигентност“ в нейната роля. Филмът не се представи добре в боксофиса, въпреки че Бхат спечели наградата на Filmfare Critics за най-добра актриса и също получи номинация за най-добра актриса на церемонията. След това тя се появява в краткия филм на Vikas Bahl за безопасността на жените, озаглавен Going Home.

Продължавайки сътрудничеството си с компанията на Джохар, Dharma Productions , Бхат участва в романтичните филми 2 държави и Humpty Sharma Ki Dulhania (и двата 2014 г.). Първият е адаптация на едноименния роман на Четан Бхагат и е за двама студенти по мениджмънт, които имат проблеми да убедят родителите си във връзката си. За ролята си на своенравно тамилско момиче тя се научи да произнася репликите си на тамилски с помощта на учител. Шубра Гупта от The Indian Express оцени Бхат, като я определи като „изненада“ и „лесна, свежа и естествена“. Тя играе титулярното момиче от Пенджаб, което има афера преди сватбата си с флиртуващо момче от Пенджаб, Ракеш, в Humpty Sharma Ki Dulhania, режисиран от Shashank Khaitan , който е описан като почит към Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995) от Джохар.  Пишейки за India Today, Рохит Кхилнани смята, че Бхат се е представила в „едно от най-добрите си изпълнения досега“, въпреки че Нандини Рамнат от Mint намира, че й липсва финес, като пише, че тя е „по-удобна да изиграе чувствата си чрез диалог и действия“. И двата филма бяха комерсиално успешни, като всеки спечели над ₹1 милиард (13 милиона щатски долара) по целия свят. Нейните постижения през 2014 г. установиха нейната кариера.

Бхат се събра отново с Bahl за романтичната комедия Shaandaar . Издаден през 2015 г., филмът включва Шахид Капур и Бхат като страдащи от безсъние, които се влюбват по време на сватба в дестинация. Кунал Гуха от Mumbai Mirror критикува филма и пише, че Бхат „влага живот в героя си, но не успява да вдъхне нищо в този филм“. Филмът не се представя добре от комерсиална гледна точка също.

Кариерно развитие (2016–2021)[редактиране | редактиране на кода]

Бхат започна 2016 г. с поддържаща роля в драмата на Шакун Батра, Капур и синове, с участието на Малхотра и Фавад Хан, която пожъна успех от критиците и комерсиалната мрежа. След това тя пое ролята на беден мигрант от Бихари в Удта Пенджаб (2016), криминална драма за злоупотребата с вещества от сценариста и режисьора Абишек Чаубей. Интензивната роля бележи отклонение от предимно безгрижните роли, които е играла преди, и в подготовката си тя гледа документални филми за злоупотребата с наркотици и се научава да говори с бихарски диалект. Филмът предизвика полемика, когато Централният съвет за сертифициране на филми прецени, че представя Пенджаб в негативна светлина и поиска широка цензура преди пускането му. Върховният съд на Бомбай по-късно разреши филма за показване с една изрязана сцена.  ​​Изпълнението на Бхат беше оценено от критиката. Раджа Сен от Rediff.com пише, че тя „се ангажира с акцента си и се занимава с най-неприятната част от филма и е зашеметяваща по време на възпламенителна реч, която издига целия филм на съвсем друго ниво.“ След това тя играе проблемна млада жена, която се консултира с терапевт (изигран от Шах Рук Хан) във филма за навършване на пълнолетие на Гаури Шинде Скъпа Зиндаги (2016). Пишейки за IndieWire , Аниша Джавери я похвали за предоставянето на хилядолетна тревога с „триизмерност“.  Udta Punjab и Dear Zindagi привлякоха вниманието на наградите Бхат; за първата тя спечели наградата Screen Award и наградата Filmfare за най-добра актриса, а за втората тя получи допълнителна номинация за най-добра актриса на Filmfare.

Поредицата от успешни филми продължи със следващия й проект – романтичната комедия Badrinath Ki Dulhania (2017) – който я събра отново с Khaitan и Dhawan.  Разказва историята на независима млада жена (Бхат), която отказва да се съобрази с патриархалните очаквания от своята шовинистичен годеник (Дхаван). Рейчъл Салц от The New York Times взе под внимание изявлението във филма относно равенството между половете и написа: „Без да изпада в клишетата на нахалната боливудска героиня, [Бхат] без усилие въплъщава това възхитително нещо: модерна жена.“  Тя получава друга номинация на Filmfare за най-добра актриса. Шпионският трилър Raazi на Meghna Gulzar(2018) вижда Бхат като Сехмат Хан, кашмирски шпионин, омъжена за офицер от пакистански армия. Действието се развива по време на Индо-пакистанската война от 1971 г. , филмът е адаптация на романа на Harinder Sikka Calling Sehmat. Anna MM Vetticad от Firstpost намери Бхат за „страхотен“ в ролята, добавяйки, че „младата звезда отново показва зрелостта и увереността на ветеран пред камерата“.  Raazi се оказа един от най-касовите филми на хинди, водени от жени, и успехът му накара Box Office India да признае Бхат за най-успешната съвременна актриса на хинди киното.  Тя спечели още една награда за най-добра актриса на Filmfare.

Бхат стартира своя собствена продуцентска компания, наречена Eternal Sunshine Productions, в началото на 2019 г.  Първата й поява през същата година беше заедно с Ранвир Синх в Gully Boy на Zoya Akhtar, мюзикъл, вдъхновен от живота на уличните рапъри Divine и Naezy. Тя посещава семинари по актьорско майсторство, за да научи диалект на гетото, за да може да импровизира на снимачната площадка. Премиерата на филма е на 69-ия Международен филмов фестивал в Берлин .  Писане за Screen International, Лий Маршал изрази мнение, че „острото изпълнение на Бхат носи най-успешно комбинацията от ироничен хумор, романтика и социални коментари, които Gully Boy описва“. С глобални приходи от над ₹ 2,37 милиарда (30 милиона щатски долара), филмът се очертава като най-касовото издание на Бхат до този момент.  Gully Boy печели рекордните 13 награди Filmfare, а Бхат е наградена с третия в кариерата си трофей за най-добра актриса.

Ансамбълната драма от периода Kalank (2019) отбеляза най-бюджетния филм на Бхат до този момент. Действието се развива през 40-те години на миналия век преди разделянето на Британска Индия и показва Дхаван и нея като звездни любовници. Тя гледа филмите Mughal-e-Azam (1960) и Umrao Jaan (1981), за да научи езика на тялото на жените от епохата; за да подобри уменията си да говори урду, тя гледа пакистанския телевизионен сериал Zindagi Gulzar Hai.  Шубра Гупта се оплака, че тя е „гледаема, макар и все по-често, дразнещо позната“.  Филмът не се представя добре в боксофиса. След това Бхат участва в „Садак 2“ (2020), продължение на криминалния филм на баща й „ Садак“ (1991), който поради пандемията от COVID-19 в Индия не можа да бъде пуснат по кината и вместо това беше излъчен по Disney+ Hotstar. Смъртта на Сушант Сингх Раджпут предизвика дебат за непотизма във филмовата индустрия на Боливуд; неговите фенове обвиниха Бхат, че е един от облагодетелстваните от непотизма и че веднъж говори пренебрежително за Раджпут в чат шоуто на Джохар Кафе с Каран. Това доведе до групиране на гласове за трейлъра на филма в YouTube, на който той стана вторият най-нехаресван видеоклип. Филмът получи отрицателни отзиви и Палаби Дей Пуркаяста от The Times of India отхвърли представянето на Бхат „по нейните собствени високи стандарти“ като „строго средно“.

Утвърдена актриса (2022–настояще)[редактиране | редактиране на кода]

Бхат рекламира Гангубай Катиавади през 2022 г.

2022 година беше ключова за Бхат. Тя изигра титулярната проститутка в биографичния филм на Санджай Лила Бхансали Gangubai Kathiawadi (2022), чиято премиера беше на 72-ия Берлински международен филмов фестивал. Като подготовка тя изучава работата на актрисата Мийна Кумари и гледа филми за проституцията като Mandi (1983) и Memoirs of a Geisha (2005). Коментирайки медийните спекулации, че е била погрешно избрана в такава напориста роля, Сайбал Чатърджи от NDTV изрази мнение, че "актрисата премахва всички съмнения с невероятно живо изпълнение". Освен това Stutee Ghosh от The Quint я похвали за това, че изигра ролята с „рядка комбинация от невинност и стискащ челюст кипящ гняв“.  Това се очертава като третото й издание с приходи от над 2 милиарда индийски рупии (25 милиона щатски долара) по целия свят. The Guardian включва нейния образ в списъка си с най-добрите изпълнения на големия екран на всички времена и тя е наградена с четвъртата си награда за най-добра актриса на Filmfare.

През същата година Бхат поема кратка роля във филма RRR от периода на телугу , с участието на NT Rama Rao Jr. и Рам Чаран. Въпреки че тя се научи да произнася репликите си на езика, в крайна сметка художник на дублажа озвучи нейните реплики. Очертава се като третият най-касов индийски филм за всички времена.  След това тя участва като жертва на домашно насилие в черната комедия на Нетфликс Darlings, което бележи първото й продуцентско начинание под нейната компания Eternal Sunshine Productions.  Намрата Джоши установи, че тя се чувства „съвършено у дома си в ролята на обикновено момиче от Мумбай“. Филмът стана най-гледаният индийски филм в световен мащаб през първия си уикенд в Netflix. В последното си издание от 2022 г. Бхат участва заедно с Ранбир Капур във фантастичния филм на Аян Мукерджи Brahmāstra: Част първа – Шива. Първата част от планирана трилогия, заснемането на филма отнема пет години. Създаден с производствен и маркетингов бюджет от около ₹ 4 милиарда (US$50 милиона), филмът е един от най-скъпите индийски филми. Саймън Ейбрамс от TheWrapоплака се, че Бхат е била недостатъчно използвана в зле написана роля и не хареса нейната химия с Капур. Той спечели ₹ 4,31 милиарда (US$54 милиона), за да се класира като най-касовия филм на хинди за 2022 г.

След това Бхат ще се събере отново с Джохар в неговата режисура, романтичната комедия Rocky Aur Rani Kii Prem Kahaani, с участието на Ранвир Синх. Заснемането и пускането на филма бяха отложени с няколко месеца поради нейната бременност. Тя също ще се появи заедно с Гал Гадот и Джейми Дорнан в шпионския филм на Netflix Heart of Stone, който ще отбележи нейното първо издание на американски филм.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

В началото на кариерата си Бхат не желаеше да обсъжда личния си живот, заявявайки, че никога няма да говори публично за връзките си. Въпреки спекулациите в медиите, тя не говори за среща с актьора Сидхарт Малхотра, но говори нежно за връзката им през 2019 г., след като се разделиха. През 2018 г. Ранбир Капур, нейният колега от Brahmāstra , разкри, че той и Бхат се срещат. Те се женят на 14 април 2022 г. на традиционна индуистка церемония в апартамента им в Мумбай. През ноември същата година тя ражда дъщеря им Раха.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Студент на годината“ (2012) – Шаная Синхания
  • Магистрала“ (2014) – Вира Трипатхи[1]
  • „2 държави“ – Анания Сваминатан
  • „Булка на Хъмпти Шарма“ (2014) – Кавия Пратап Сингх
  • „Уважаеми живот“ (2016) – Кайра[2]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2013 – Суперзвездата на утрешния ден (жена) – Студент на годината – номинирана
  • 2013 – Най-добър дебют (Жена) – Студент на годината – номинирана
  • 2013 – Най-обещаващ дебютант – Жена – Студент на годината – номинирана
  • 2015 – Най-добър дебют (Жена) – Магистрала
  • 2015 – Най-добра актриса – Магистрала – номинирана
  • 2015 – награда на критиката за най-добра актриса – Магистрала
  • 2015 – Най-добра актриса – 2 държави – номинирана
  • 2016 – Най-добра актриса – Udta Punjab
  • 2016 – Най-добра актриса – Уважаеми живот – номинирана

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]