Американска агенция за опазване на околната среда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Американска агенция за опазване на околната среда
Карта
Информация
АкронимиEPA, рядко USEPA
ТипДържавна агенция
Основана2 декември 1970 г.
Част отФедерално правителство на Съединените американски щати
СедалищеВашингтон (окръг Колумбия)
РъководителДжина Маккарти
Сайтwww.epa.gov
Американска агенция за опазване на околната среда в Общомедия

Американската агенция за опазване на околната среда (на английски: United States Environmental Protection Agency; EPA) е агенция на федералното правителство на САЩ, създадена с цел опазване на околната среда и здравето на хората. За постигането на тази цел агенцията разработва и следи за изпълнението на норми, основани на приетите от Конгреса на САЩ закони. Агенцията е предложена от Ричард Никсън и започва да функционира на 2 декември 1970 г.[1]. Агенцията се ръководи от администратор, назначаван от президента и одобряван от Конгреса. От юли 2013 г. тази длъжност се заема от Джина Маккарти[2]. Администраторът на агенцията е член на кабинета на САЩ.

Седалището на EPA се намира във Вашингтон, а в 10 региона на САЩ са разположени регионални офиси. Към агенцията има и 27 лаборатории. Агенцията извършва оценки за състоянието на околната среда, провежда изследвания и се занимава с образователна дейност. В задълженията ѝ влиза също да следи как се изпълняват приетите стандарти и норми, като някои от тези задължения се делегират на щатите.

Агенцията има около 15 хил. служителя на пълен работен ден, като работи също и с много външни сътрудници на договорна основа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. EPA History – About EPA // Архивиран от оригинала на 2014-04-22. Посетен на 2015-12-12.
  2. Remarks by the President in Personnel Announcements

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]