Анхелика Селая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анхелика Селая
РоденаАнхелика Гуадалупе Селая Торес
9 юли 1982 г. (1982-07-09) (41 г.)
Активност2003 – настояще
РодителиХерардо Селая
Гуадалупе Селая
ПартньориРафаел Амая (2010 – 2015)
МестожителствоЛос Анджелис, Калифорния
 САЩ
Значими роликомисар Ева Санети
(Някой те наблюдава)
Еухения Касас
(Господарят на небесата)
Уебсайт
Анхелика Селая в Общомедия

Анхелика Селая (на испански: Angelica Celaya) е мексиканска актриса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 9 юли, 1982 г. в Тусон, щата Аризона, САЩ. Майка ѝ се казва Гуадалупе, а баща ѝ – Херардо. Родителите ѝ са мексиканци. Има двама по-големи братя. Анхелика е зодия Рак. Висока е 173 см. Косата ѝ е тъмно кестенява, а очите ѝ са с цвят на лешник. Работи и живее в САЩ. Говори перфектно английски, испански и италиански език. В България е по-известна с ролята на комисар Ева Санети в теленовелата „Някой те наблюдава“.

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата ѝ започва с участие във втория сезон на риалити шоуто „Protagonistas de novelas“. Не спечелва шоуто, но след него получава първата роля в теленовелата „Крадец на сърца“. Участва още в теленовели, като „Сребърните ангели“ (2005), „Марина“ (2006), „Докато животът продължава“ (2007), „Да живея без теб“ (2008), „Жестока любов“ (2010) Следват теленовели, като „Някой те наблюдава“ (2010) с ролята на комисар Ева Санети и „Господарят на небесата“ (2013), където влиза в образа на дръзка журналистка, която върви по следите на наркотрафиканта Аурелио Касияс. В първата новела среща любовта в очите на Рафаел Амая, а във втората има възможността отново да играе с него.[1] Любопитното е, че и в двете продукции героят на Рафаел Амая убива героинята на Анхелика. За ролята си на журналистката Еухения Касас в „Господарят на небесата“ е номинирана на наградите на компания „Телемундо“ – „Premios tu mundo“ 2013 г. в категорията „Най – добра актриса в поддържаща роля“.

Заснема и видеоверсията на теленовелата с Жанкарлос Канела и Габи Еспино – „Дявол с ангелско сърце“, през 2009 г.

Освен в теленовели, актрисата се снима и на англоезичния пазар. Дебютира през 2012 г. с малка роля в епизод от сериалът „Извън играта“.[2] През 2014 г. се снима в трети сезон на сериала „Далас (2012)“. Участвала е в клипа към песента „Amor inmortal“ на Чаян, в театралната постановка „Mujeres en par de par“ (2009), в радиото с предаването „El Vacilon“ и в риалити шоуто Larry mania, заедно с половинката си Рафаел Амая през 2012 г.

Актрисата продължава да жъне успехи на англоезичния пазар. През лятото на 2014 г. Анхелика получава главната женска роля в американския сериен филм на компания „NBC“ – Константин. Там заменя героинята на Луси Грифитс, която се появява само в първи епизод.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През юли, 2010 г. по време на снимките на теленовелата „Някой те наблюдава“, тя се запознава с актьора Рафаел Амая, с когото си партнира в сериала и там имат страстна връзка. Не след дълго целувките излизат извън светлината на прожекторите и от септември 2010 г. те поддържат сериозна връзка пет години.[3] През юли, 2014 г., пред списание „People en Espanol“, двойката обявява годежа си и сватбата[4], която е насрочена през 2015 г. През април 2015 г. Рафаел Амая изненадващо обявява, че двамата са прекратили петгодишната си връзка, но остават в сърдечни отношения. [5]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Теленовели[редактиране | редактиране на кода]

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]