Артър Голдън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Артър Голдън
американски писател
Роден
6 декември 1956 г. (67 г.)

Националност САЩ
Учил вБостънски университет
Харвардски университет
Колумбийски университет
Работилписател, японист
Литература
Жанровероман
Известни творби„Мемоарите на една гейша“
Семейство
БащаБен Голдън
МайкаРут Холмберг
СъпругаТруди Леги (1982-)
ДецаХейс Натаниъл Голдън
Тес Ифиджин Голдън

Уебсайт

Артър Голдън (на английски: Arthur Golden) е американски писател, автор на бестселъра „Мемоарите на една гейша“.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Артър Голдън е роден на 6 декември 1956 г. в Чатануга, Тенеси, САЩ. Родителите му, Бен и Рут Голдън развеждат, когато е бил на осем години, а пет години по-късно баща му умира. Майка му, Рут Холмберг, е дъщеря на издателя Артър Хейс Шулцбергер и внучка на собственика на „Ню Йорк Таймс“ и издател Адолф Ош Шулцбергер. Израства в Лукаут, Джорджия и учи там в началното училище. След това учи в училището-пансион за момчета „Бейлър“ в Чатануга, Тенеси, което завършва през 1974 г.

Завършва Харвардския колеж с бакалавърска степен по история на изкуството и специалност японско изкуство. През 1980 г. получава магистърска степен по японската история от Колумбийския университет, където е научил китайски мандарин. Специализира едно лято в Пекинския университет през 1980 г., след което отива в Токио на работа в списание на английски език.

Завръща се в САЩ през 1982 г. и завършва през 1988 г. с магистърска степен по английски език от Бостънския университет.

През 1997 г. излиза неговия исторически роман „Мемоарите на една гейша“. Представлява измислена автобиография на японската гейша Саюри през 20-те и 30-те години на 20 век, която отправя поглед към един далечен тайнствен свят и разказва една запленяваща история. Още същата година са откупени правата за екранизирането му. Романът прекарва две години в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“. От него са продадени повече от четири милиона копия, само на английски език, и е преведен на тридесет и два езика по целия свят.

Артър Голдън в продължение на шест години допълва и пренаписва романа, преди да достигне сегашния си вид, и да включва интервю на Минеко Ивасаки за света на гейшите. Заради публикацията на интервюто извън договорката с Ивасаки, Голдън е съден от нея за нарушение на тайната, и те сключват извънсъдебно споразумение през 2003 г.

През 2005 г. на екран излиза филма „Мемоарите на една гейша“ на режисьора Роб Маршъл с участието на Джан Дзъи, Кен Уатанабе, и Мишел Йео, който е изключително успешен. Има три награди „Оскар“ – за операторско майсторство, за режисура, и за дизайн на костюми.

Артър Голдън живее в Бруклайн, щата Масачузетс, със съпругата си Труди Леги, с която са женени от 1982 г. Има две деца – син Хейс и дъщеря Тес. Работи активно с младите писатели за тяхното развитие. Обича да свири на класическа китара.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Романи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]