БК Локомотив (София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
БК Локомотив София
ПрозвищеЖелезничарите
Основан1936
ЗалаЛокомотив
Капацитет300 зрители
Екипировка
Спортни клубове Локомотив
Football pictogram.svg
Футбол
Rugby union pictogram.svg
Ръгби
Water polo pictogram.svg
Водна топка
Judo pictogram.svg
Джудо и самбо
Boxing pictogram.svg
Бокс
Chess pictogram.svg
Шахмат
Gymnastics (artistic) pictogram.svg
Художествена гимнастика
Karate pictogram.svg
Карате
Aikido pictogram.svg
Айкидо
Volleyball (indoor) pictogram.svg
Волейбол
Athletics pictogram.svg
Лека атлетика
Basketball pictogram.svg
Баскетбол

Баскетболен клуб „Локомотив“ води началото си от 1936 г.

Мъже[редактиране | редактиране на кода]

На първата страница на книгата на баскетболната история на Локомотив са записани с главни букви имената на братята Рачо и Никола Стянови. На Иван Янев, Димитър Вучков, Георги Павлов, Христо Георгивев и други. През 1943 г. ЖСК печели първата си титла, като на финала побеждава Левски с 31:24. През 1967 г. Локомотив постига една от най-големите международни победи в българския баскетбол като побеждава с трицифрен резултат Реал (Мадрид). Сред най-ярките имена в Локомотив са: Еманоил Гяуров, Георги Кънев, Христо Донев, Славчо Бояджиев, Борислав Колев и др. Мъжкият баскетбол в дружеството е закрит през 2002 г. След 18-годишно прекъсване баскетболният клуб е възстановен през 2020 година.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Жени[редактиране | редактиране на кода]

Женският баскетбол в Локомотив се появява в средата на четиридесетте години. Отборът е многократен шампион на страната и носител на купата. Отборът играе и с успех на международната сцена. През 1966/67 г. в европейския турнир на купата „Ронкети“ отборът достига до полуфинал, където отстъпва от бъдещия носител Спартак (Московска област). През 1977/78 отново достига до полуфинал, в който отстъпва на Левски-Спартак. Локомотив не развива женски баскетбол от 2002 г.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Съвремие[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки закриването на мъжкия и женския тим, в отбора остава с юноши. През сезон 2013/14 кадетите на Локомотив София нямат победа. Така през сезон 2013/14 отборът на кадетите на Локомотив София стават най-слабият отбор в България за кадети. През този сезон отборът губи от Академик със 147 – 27, като това е най-кошмарната загуба на отбора. През същия сезон отборът прави фал на сезона, дело на номер 10 - Иванов. Също през сезона отборът прави и рекорд за най-много играчи, нереализирали точка за целия сезон. Също отборът прави и малък рекорд за най-много взети топки под коша в регион Витоша, като най-добри играчи за този успех се отличават Суботинов, Божков и Иванов. След тежкия период започва възстановяване. През 2014 година начело на женското направление застава Диана Дилова-Брайнова, носителка на бронзов медал от олимпийските игри в Монреал (1976 г.) и сребърен медал от Москва (1980 г.). От 2015 г. в клуба идва младата треньорка Лилия Георгиева, родена през 1994 година, завършила треньорски профил в НСА и влизаща директно от ролята на баскетболистка в тази на педагог. Двете започват почти от нулата, но усилената им работа, съчетана с устрема и ентусиазма на трениращите момичета, носи резултат. През сезон 2017/2018 момичетата на Локомотив (Сф) до 12 г. печелят бронзови медали от републиканското първенство, като губят единствено на полуфинала от шампиона Рилски спортист с 1 точка разлика.[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]