Бауска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бауска
Bauska
Знаме
      
Герб
56.4067° с. ш. 24.1875° и. д.
Бауска
Страна Латвия
Площ6,2 km²
Население9348[1] души (2016)
Пощенски кодLV-3901
Телефонен код639
Официален сайтwww.bauska.lv
Бауска в Общомедия

Бауска (произношение) (на латвийски: Bauska) е град в Централна Латвия, намиращ се в историческата област Земгале. Градът е административен център на район Бауска. Намира се на 64 km от столицата Рига.

История[редактиране | редактиране на кода]

Останки от замъка в Бауска

След археологически разкопки е установено, че най-първите следи от уседнал начин на живот в района е между реките Муза и Мемеле. Хора живеят в района на Бауска от 3500 години, но едва през 1596 е построена първата сграда от цимент в града – църквата Свети дух, която по това време е под опеката на немски духовници. В края на XVI век Бауска бързо се развива като център на търговци и занаятчии, които се заемат да проектират това, което сега е познато като Стария град.

Конкретната година, когато Бауска получава статут на град не е уточнена, но се смята, че е 1609, когато херцог Фридрих подарява на града печат с лъв върху него. По това време градът получава всички привилегии и особености на всяко населено място с правото на град: през 1615 – правото да се построи кметство, а през 1635 – въвеждане на нови правил, подходящи за управлението на един град.

През 1701 г. шведският крал Карл XII, заедно с армията си превзема Бауска по пътя си към Полша, преследвайки саксонската армия по времето на Великата северна война.

Бауска празнува 400-тния рожден ден през 2009 г. В близост до града се намират руините от замъка, съществувал между XIII и XVII век. Близо до града се намира и построеният през XVIII век замък Рундале.

Население[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. Бауска е имал постоянно население от 10 178 души. Етническата структура на населението е, както следва:

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Якоб Вилде – шведски историк
  • Теодор Лодинг – пивовар

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]