Бишари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Ливан. За района вижте Бишари (район).

Бишари
بشري
— град —
34.2512° с. ш. 36.0123° и. д.
Бишари
Страна Ливан
МухафазаСеверен Ливан
РайонБишари
Надм. височина1500 m
Население6000 души
Бишари в Общомедия

Бишари (на арабски: بشري) е град в Северен Ливан, мухафаза Север. Разположен е на 1400 m надморска височина. Населението му е около 20 000 души.

В древността на мястото на Бишари съществува финикийско селище. През 7 век в района се заселват маронити, а съседната долина Кадиша се превръща в духовен център на Маронитската църква. Областта е едно от последните места в Ливан, където до началото на 19 век продължава да се говори арамейски език.

По време на Ливанската гражданска война (1975-1990) Бишари е един от центровете на маронитските сили, а през 1986 роденият в града Самир Жажа оглавява движението Ливански сили.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bsharri в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​