Брайън Кокс (физик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за английския физик. За други личности с това име вижте Брайън Кокс.

Брайън Кокс
английски физик и популяризатор на науката
Брайън Кокс през 2016 г.
Брайън Кокс през 2016 г.

Роден
3 март 1968 г. (56 г.)

Религияатеизъм
Учил вМанчестърски университет
НаградиЧлен на Британското кралско научно дружество (2016)[1]
Научна дейност
Работил вМанчестърски университет
Семейство

Уебсайтwww.apolloschildren.com
Брайън Кокс в Общомедия

Брайън Едуард Кокс (на английски: Brian Edward Cox) е английски физик, професор по физика на елементарните частици във Факултета по физика и астрономия на Манчестърския университет. Удостоен е с Орден на Британската империя и е избран за член на британското Кралско научно дружество.

На 12-годишна възраст решава да се занимава с физика, вдъхновен от книгата на Карл Сейгън „Космос“. През 1980-те и в края на 1990-те е клавирист на две поп-рок групи: D:ream и Dare. Докато свири, завършва висшето си образование в областта на физиката в Университета в Манчестър, а след разпадането на D:Ream през 1997 година завършва доктората си по физика на елементарните частици и се ориентира изцяло към научна дейност.

Брайън Кокс е най-известен за широката аудитория като популяризатор на науката, лектор на научнопопулярни форуми (включително конференцията TED) и водещ на научнообразователни телевизионни програми, по-специално серията на BBC „Чудесата на ...“ и като автор на няколко научнопопулярни книги като „Why Does E=mc²?“ и „The Quantum Universe“.

Автор или съавтор е на над 950 научни публикации.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. royalsociety.org // Посетен на 2 май 2022 г.
  2. Prof Brian Cox – publications // University of Manchester. Архивиран от оригинала на 2016-09-13. Посетен на 18 август 2016.