Вера Бонева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вера Бонева
българска историчка
Музей на художествените занаяти, Троян, 2012
Музей на художествените занаяти, Троян, 2012

Родена
23 юни 1965 г. (58 г.)

Националностбългарка
Учила въвВеликотърновски университет

Вера Бонева е българска историчка, университетска преподавателка, публицистка, експерт по музеология и управление на висшето образование, професор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 23 юни 1965 г. в Горна Оряховица. Основното си образование придобива в Основно училище „Свети Климент Охридски“, село Драганово, област Велико Търново. В родното ѝ село Драганово провокира нейния първоначален интерес към литературата и културата чрез фигурите, родени, работили или формирани там – библиографа Никола Михов, писателите Асен Разцветников и Камен Зидаров, музикалния педагог Бончо Бончев, поета и преводач Румен Стоянов.

Средното си образование завършва в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново (1983), а висшето – във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (1987) – специалност История (с педагогическа правоспособност), втора специалност Българска филология (с педагогическа правоспособност). В периода 1987 – 1990 г. работи като уредник в Окръжен исторически музей – Стара Загора (понастоящем Регионален исторически музей – Стара Загора). От 1990 до 1995 г. е преподавател във Великотърновския университет, а от 1995 до 2007 г. преподава История на България в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. През 1995 – 1996 г. е докторант на самостоятелна подготовка към Института за исторически изследвания при Българската академия на науките. През 1996 г. придобива академичната степен доктор по История на България, а от 2001 г. е доцент по История на Българското възраждане в Шуменския университет. През 2009 г. защитава дисертация за придобиване на академичната степен доктор на историческите науки с дисертация на тема „Българското църковнонационално движение (1856 – 1870)“. Дисертацията е защитена пред Специализирания научен съвет по нова и най-нова история към Висшата атестационна комисия при Министерски съвет. През 2010 г. придобива академичното звание професор по История на България пред Специализирания научен съвет по Нова и Най-нова история към ВАК. През 2020 г. придобива научната степен доктор на науките по специалност Музеология в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките.

Широко място в научната и обществената ѝ дейност заемат музейната проблематика и музейната мрежа. Освен чрез редица академични и експертни анализи, Вера Бонева участва и пряко в процесите на адаптиране на българските институции на паметта към съвременното общество на знанието и информационните технологии. Пряко е ангажирана с консултантска дейност при реализиране на част от проектите по опазване и популяризиране на културното наследство. Представяла е доклади на международни научни конференции по музеология в Берлин, Варшава, Лисабон, Талин и др. Членка е на научния екип на международния проект EuroVision – Museums Exhibiting Europe (EMEE) както и на други научни и експертни екипи, работещи в областта на теоретичната и приложна музеология. От 2015 г. заедно с Нейко Генчев е съпредседател на неправителствената организация, действаща в обществена полза, Институт за приложна музеология. [1] Институтът за приложна музеология реализира редица дейности в сектора на музеите и художествените галерии и поддържа единственият национален сайт за музеи в България.

Вера Бонева в Национален музей на образованието - Габрово

Вера Бонева е автор, съавтор и участник в редица творчески проекти, посветени на различни исторически личности, събития, артефакти и други елементи на културния и обществен живот на България и Европа. Заедно с Ралица Димитрова е сценарист на филм за възрожденеца Добри Войников – „Българското позорище“ (2010). Участва в създаването на сайт за Паисий Хилендарски – 2012 г. Съавторка е в енциклопедията „Бележити българи“ на Издателство „Труд“ и др. През 2020 г., в съавторство с Пламен Герасимов и Ралица Димитрова, участва в реализирането на национален проект "Другият музей", финансиран от Национален фонд "Култура". В резултат от проекта са създадени пет документални филма за музеи в Балчик, Панагюрище, Казанлък, Варна и Котел.

Библиографии и пълнотекстово представяне на материали от Вера Бонева:

Academia.edu - https://unibit.academia.edu/VeraBoneva

Литернет - https://liternet.bg/publish8/vboneva/index.html

COBISS - https://bg.cobiss.net/

Отворена наука - https://bpos.bg/

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]