Военен музей (Белград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Военен музей
Музеи в Сърбия
МестоположениеКалемегдан, Белград
Тематикавоенно дело
Основан1878 г.
ОснователМилан Обренович
АрхитектДжука Кавурич
Работно време10 – 17 ч.
Сайтmuzej.mod.gov.rs
Карта
Местоположение в Белградска крепост, Белград
Военен музей в Общомедия

Военният музей (на сръбски: Војни музеј) е военно-исторически музей, намиращ се в Белград на Калемегдан.

История[редактиране | редактиране на кода]

Военният музей е основан на 10 (22 стар стил) август 1878 г. с Указ на княз Милан Обренович по случай независимостта на страната. Първоначално военният музей е разположен в горния град на Белградската крепост. Първата постоянна експозиция е учредена през 1904 г.

Изглед към Военния музей откъм часовниковата кула на крепостта Калемегдан

Зданието, в което музеят се помещава понастоящем, е построено през 1924 г., след края на Първата световна война, през която по-голяма част от експонатите са унищожени или взети в плен. През 1937 г. постоянните експозиции са възстановени, а по време на Втората световна война от сбирките на музея изчезват близо 1300 експоната, които не са открити.

Бойното знаме на въстаниците под водачеството на Караджордже Петрович – С Бога за вярата и отечеството!, а двата герба под короната символизират народностния характер на въстанието – на сърбите Огнивото и дивата свиня на Трибалия, т.е. Поморавието и Тимошко, т.е. българите.

От 1961 г. музеят се помещава в сградата на бившия Военногеографски институт. На площ от 2300 m² в 52 зали са изложени повече от 3000 експоната, които проследяват хронологически военната история на Сърбия – от Античността до най-ново време. Експозициите са обособени тематично в археологическа; оръжейна; отличия; знамена; дрехи и униформи; картини и фотографии.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]