Гуидо Сполетски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гуидо Сполетски
крал на Италия, император на Свещената Римска империя
Роден
855 г.
Починал
12 декември 894 г. (39 г.)
ПогребанПарма, Италия
Управление
Други титлихерцог на Сполето и Камерино
Семейство
РодГвидони
БащаВидо I
Братя/сестриЛамберт I (Сполето)
СъпругаАгелтруда
ДецаЛамберт Сполетски
Гуидо Сполетски в Общомедия

Гуидо Сполетски (на италиански: Guido II di Spoleto, всъщност Видо II, † декември 894) е важен член от семейството на Гвидоните, който управлява лангобардското Херцогство Сполето в Централна Италия през втората половина на IX в.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Гуидо е син на маркграфа Видо I Сполетски и неговата съпруга Итана (най-вероятно дъщеря на лангобардския херцог, принц Сико Беневетски). От 876 г. Гуидо става херцог на Камерино – източната част на разделеното от баща му на синовете херцогство Сполето, което Гуидо обединява през 883 г. За да удържи набезите на сарацините в своите земи, Гуидо се обръща към Византийската империя за помощ. Императорът Карл Дебели го обвинява в държавна измяна, залавя го и го хвърля в затвор. Успява обаче да се измъкне и сключва бърз съюз със сарацините. През 885 го оневиняват на имперско събрание. Гуидо по това време е най-силният благородник в Италия, към когото се обръща Стефан VI, след като е избран за папа през 885 г., защото Карл Дебели, с когото не е обсъден изборът на папа, отказва да се бие срещу сарацините. За да скрепи новия съюз помежду им, папата осиновява Гуидо. След това херцогът побеждава сарацините при Гариляно и завладява Капуа и Беневент.

След смъртта на Карл през 888 г., Гуидо се премества в Бургундия, за да бъде коронясан за крал на Западното Франкско кралство в Лангър, но се налага отменяне на коронясването, защото в Компиен вече е бил избран Одо от Париж. Обратно в Италия на Гуидо му се налага да се противопостави на Беренгар I, когото са коронясали за крал на Италия. В битка при Требия през 889 г. успява да надвие своя враг. След това в Павия той се самообявява, основно чрез подкрепата на епископите от Северна Италия, за крал на Италия и е коронован като такъв. През 891 г. Гуидо накарва папата да го короняса за император. През 892 г. успява да получи от папа Формоза короноването на своя син Ламберт за съимператор.

Гуидо умира на 12 декември 894 г. след завладяването на Северна Италия от извикания от Формоза Арнулф Кернтенски. Неговият син Ламберт Сполетски загубва престола от Арнулф и умира през 898 г.

Брак и наследници[редактиране | редактиране на кода]

Със своята съпруга Ангелтруде, дъщеря на Аделчис (княз на Беневенто 854 – 878), имат един син:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Guido von Spoleto в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

вакантен
последен император
Карл Дебели
Император на Свещената Римска империя (891 – 894) Ламберт Сполетски
Беренгар I Крал на Италия (889 – 894
заедно с Ламберт
890 – 894)
Ламберт Сполетски