Джамала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джамала
Джамала през 2016 г.
Джамала през 2016 г.
Информация
Родена
Сусана Джамаладинова
27 август 1983 г. (1983-08-27) (40 г.)
Стилджаз
блус
соул
електро
Активностот 2001 г.
Уебсайт
Джамала в Общомедия

Сусана Джамаладинова (на украински: Сусана Джамаладинова), по-известна като Джамала, е украинска певица. Песните ѝ съчетават джаз, соул, арендби и електро с елементи на класика и госпъл.

Повратна точка в кариерата ѝ е изпълнението ѝ на международния конкурс „Ню Уейв 2009“ в латвийския град Юрмала. Тя печели голямата награда, впечатлявайки журито с певческа дарба. През 2016 година представя Украйна на „Евровизия“ с песента „1944“ и печели 61-вото му издание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джамала е родена на 27 август 1983 година в Ош, Киргизка ССР. Баща ѝ е кримски татарин, майка ѝ е арменка.[1][2] Джамала и баща ѝ са мюсюлмани, майка ѝ е християнка. Причината Джамала да е родена в Киргизстан е свързана с това, че предците ѝ са насилствено депортирани по времето на Сталин, но при обявяването на независимостта на Украйна семейството се завръща в Крим.

Още като малка Джамала открива влечението си към музиката; първия си професионален запис прави на 9-годишна възраст с изпълнението на 12 детски и народни кримскотатарски песни. Джамала завършва музикално училище и постъпва в Симферополския музикален колеж[3], след което се дипломира в Националната музикална академия в Киев със специалност оперно пеене. Интересът ѝ към джаза и експериментите със соул и ориенталска музика променят плановете за бъдещата ѝ кариера. По време на обучението си в Киев, Джамала участва дейно в събития на киевската културна организация на кримските татари.

Първите си стъпки пред широката публика Джамала прави на 15 години. През следващите няколко години участва в десетки певчески конкурси в Украйна, Русия и Европа; сред престижните награди, които печели, е тази от италианския международен конкурс 1 Concorso Europeo Amici della musica. От 2001 година е соло вокал на квинтета „Beauty Band“. На детския джаз фестивал Dо#Dj през 2006 година Джамала печели специална награда и вниманието на известната хореографка Елена Коляденко, която я кани да изпълнява главната роля в неин многожанров музикален и балетен спектакъл.

Ключов момент в кариерата на Джамала е изпълнението ѝ на международното състезание на млади поп-изпълнители „New Wave – 2009“, където тя печели голямата награда. Триумфът ѝ носи разнообразни участия на сцена – от Москва до Берлин, както и в големи телевизионни шоута в Украйна като церемонията „TV Triumph2009“, концерт-трибют на Майкъл Джексън и „Коледно празненство с Алла Пугачова“. Списание Cosmopolitan я нарича „откритие на годината“, печели и наградата на Elle за изпълнител на годината. Въпреки натоварената си програма Джамала отделя време и за класическа музика, като през лятото на 2009 година изпълнява главната роля в операта „Испански час“ от Морис Равел, а през февруари 2010 година участва в оперна продукция на Василий Барчатов.

В началото на 2011 година Джамала представя Украйна на песенния конкурс „Евровизия“ с песента „Усмивка“ и певицата попада във финалите на конкурса. Заради противоречие при броенето на гласовете Джамала решава да се оттегли от състезанието.

12 май. Генерална репетиция на финала на Евровизия 2017.

След анексирането от Русия на Крим семейството на Джамала остава в Крим. На изданието на Евровизия през 2016 година Джамала представя Украйна с песента, озаглавена „1944“. Песента е посветена на депортацията на кримските татари през 1944 година и по-специално за историята на прабаба ѝ, която по време на депортацията към Централна Азия губи една от дъщерите си.

Музикални изяви[редактиране | редактиране на кода]

Участия в концерти[редактиране | редактиране на кода]

  • Новата вълна 2013 – изп. „У осени твои глаза“
  • YUNA 2014 – изп. „Чому квіти мають очі“
  • Новата вълна 2014 – изп. „Beautiful“

Участия в телевизионни и празнични музикални програми[редактиране | редактиране на кода]

  • „Коледни срещи на Алла Пугачова в Киев“ – изп. „Песня о Джамале“
  • „X-Factor (Украйна)“ – изп. „Заплуталась“ (дует), „Иные“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Джамала: Моя мама христианка-армянка, папа крымский татарин-мусульманин Архив на оригинала от 2016-02-24 в Wayback Machine.". UA-Report. February 25, 2011. Посетен на 20 април 2015.
  2. Интервью с Джамалой. Public Talk. Арт-журнал Thenordar. 27 август 2014. Посетен на 20 април 2015.
  3. Crimean singer in line to represent Ukraine at Eurovision // theguardian.com. The Guardian, 11 февруари 2016. Посетен на 11 февруари 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jamala в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​