Джеб Стюарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джеб Стюарт
James Ewell Brown “J.E.B.” Stuart
генерал от Армията на Конфедерацията

Роден
Починал
12 май 1864 г. (31 г.)
Ричмънд, Вирджиния
ПогребанРичмънд (Вирджиния), САЩ

Учил въвВоенна академия на Съединените щати
Семейство
Подпис
Джеб Стюарт в Общомедия

Джеймс Юел Браун „Джеб“ Стюарт (на английски: James Ewell Brown „Jeb“ Stuart) е офицер от Армията на САЩ от Вирджиния и генерал от Армията на Конфедерацията по време на Американската гражданска война. Стюарт е кавалерийски офицер, известен с майсторството си в разузнаването и използването на кавалерията в подкрепа на офанзивни операции. Той става доверените очи и уши на армията на Робърт Лий и вдъхновява южняшкия дух.

Стюарт завършва Уест Пойнт през 1854 г. и служи в Тексас и Канзас с американската армия, и става ветеран на граничните конфликти с индианците и гражданската война в Канзас. Той участва в пленяването на Джон Браун в Харпърс Фери. Стюарт подава оставка, когато родният му щат Вирджиния се отцепва и служи под командването на Стоунуол Джаксън в долината Шенъндо, но след това във все по-важни кавалерийски командвания, играейки роля във всички кампании на Армията на Северна Вирджиния до смъртта си. Той си установява репутация на дързък кавалерийски командир и в два случая (по време на Полуостровната кампания и Мерилендската кампания) обикаля Съюзната Армия на Потомак, носейки слава на себе си и смущение за Севера. В битката при Чансълърсвил той се отличава като временен командир на пехотния корпус на ранения Стоунуол Джаксън.

Най-известната кампания на Стюарт – Гетисбърг, е помрачена, когато той е изненадан от съюзна кавалерийска атака в битката при Бренди Стейшън и от отделянето си от армията на Лий за продължителен период, оставяйки Лий в незнание за движенията на Съюза, и по този начин допринасяйки за поражението на конфедерацията в битката при Гетисбърг. Стюарт получава значителна критика от южняшката преса както и от писателите от Загубената кауза след войната, но историците не са единни дали деянието на Стюарт е изцяло негова грешка или комбинация от лош късмет и неопределените заповеди на Лий.

По време на кампанията Овърленд през 1864, кавалерията на съюзния генерал Филип Шеридан атакува Стюарт с офанзива, по време на която Стюарт е смъртоносно ранен в битката при Йелоу Тавърн.