Дженифър Крузи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дженифър Смит
Jennifer Smith
ПсевдонимДженифър Крузи
Родена17 септември 1949 г. (74 г.)
Професияписател
Националност САЩ
Активен период1991 –
Жанрлюбовен роман, трилър
ДецаМоли
Уебсайтjennycrusie.com

Дженифър Смит (на английски: Jennifer Smith) е американска писателка на бестселъри в жанра романтичен трилър и съвременен любовен роман. Пише под псевдонима Дженифър Крузи (на английски: Jennifer Crusie).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Дженифър Смит е родена на 17 септември 1949 г. в Уапаконета, Охайо, САЩ, в семейството на Джак и Джоан Смит. Получава бакалавърска степен по изкуства от Щатския университет „Боулинг Грийн“ през 1973 г. и магистърска степен по професионално писане и литература за жени от Щатския университет „Райт“ във Ферборн.

През 1971 г. се омъжва за служител от Военновъздушните сили в Уичита Фолс. Скоро той е прехвърлен в Дейтън, Тексас. Там те се развеждат. Имат една дъщеря – Моли.

След дипломирането си работи като учителка по изкуство, английски език и литература, първо в предучилищната възраст, а после във всички училищни степени в Бейвъркрийк, Охайо. Участва и в режисирането на постановките на драматичния състав на гимназията. Преподавала е и в Университета „Антиох“ в Йелоу Спрингс и в Макданиъл Колидж, където подпомата разработването на програмата за преподаване на творческо писане.

Тя продължава образованието си през 1986 г. и през 1991 г. започва изследванията си за докторска степен по творческо писане от Щатския университет в Охайо. При разработване на дисертацията си за влиянието на пола върху наративните стратегии, изследва начините, по които мъжете и жените разказват истории. Тя прочита над сто любовни романа написани от жени и планира да прочете още сто приключенски романа, написани от мъже. Любовните романи обаче така завладяват въобръжението ѝ, че тя сама решава да напише роман. През 1991 г. напуска работата си и първият ѝ ръкопис „Да опазиш Кейт“ (Keeping Kate) е готов през 1991 г., но не е приет за издаване. През есента участва в литературен конкурс с романа „Цвърчене“ (Sizzle) и печели едно от 12-те места. Малко по-късно първият ѝ ръкопис е издаден през 1993 г. под името „Лов на хора“ (Manhunting) под псевдонима Дженифър Крузи, по фамилното име на бащата на съпруга ѝ. Междувременно пише и критично-биографичната книга за писателката Ан Райс, под собственото си име. Получава докторска степен по творческо писане през 1997 г.

В следващите години продължава да пише усилено като преминава към все по-дълги произведения и често са в списъка на бестселърите. Книгите ѝ са известни с хумора си, с който героите ѝ си помагат, за да се справят с превратностите на живота. Нейните героини са реалистични, пълни с недостатъци, но са умни и очарователни. За творчеството си два пъти е удостоена с престижната награда „РИТА“ за най-добър любовен роман и новела.

През 2004 г. участва в популярния за началото на века литературен експеримент, в който няколко автори пишат съвместно едно произведение. Заедно с Кайли Линдс, Рита Мей Браун, Катрин Невил, Линда Феърстийн, Лиса Гарднър, Хедър Греъм, Кей Хупър, Ан Пери, Кати Райкс, Джули Смит, Тина Уайнскот, и под редакцията на Марша Тали, създават романа „Бих убил за това“ (I'd Kill for That).

През септември 2006 г., по време на писателска конференция в Мауи, Дженифър Крузи среща писателя на трилъри Боб Майер. Двамата решават да работят като съавтори при написване на серия общи романи на военно-романтична тематика. Осъществяват сътрудничеството си по електронната поща, като Майер написва сцените, които отразяват мъжката гледна точка и действия, а Крузи пише сцените включващи женската гледна точка. Първият им съвместен роман „Не поглеждай надолу“ (Don't Look Down) излиза през 2006 г. Заедно си сътрудничат по още две книги.

Дженифър Смит живее със семейството си в Нютън, Ню Джърси.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Демпси“ (Dempsey)[редактиране | редактиране на кода]

  1. Welcome to Temptation (2000)
  2. Faking It (2002)

Общи серии с други писатели[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Американските герои: противно на всички очаквания“ (American Heroes: Against All Odds)[редактиране | редактиране на кода]

35. Getting Rid of Bradley (1994) – награда „РИТА
от серията има още 49 романа от различни автори

Серия „Откраднати моменти“ (Stolen Moments)[редактиране | редактиране на кода]

  • Sizzle (1994)
от серията има още 6 романа от различни автори

Новели[редактиране | редактиране на кода]

  • Hot Toy (2015)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Anne Rice: A Critical Companion (1996) – като Дженифър Смит
  • Coffee at Luke's: An Unauthorized Gilmore Girls Gabfest (2007)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jennifer Crusie в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​