Джордж Мартин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джордж Мартин
George Henry Martin
английски музикален продуцент и музикант
Лас Вегас, 2006 г.
Лас Вегас, 2006 г.

Роден
Починал
8 март 2016 г. (90 г.)
Уилтшър, Англия

Учил вУчилище по музика и драма „Гилдхол“
Режисура
Активност1950–2006
Семейство

Уебсайт
Джордж Мартин в Общомедия

Сър Джордж Хенри Мартин (на английски: George Henry Martin) е английски музикален продуцент, аранжор, композитор, диригент, звукорежисьор и музикант.

Често е наричан Петият Бийтълс[1], включително от Пол Маккартни, заради голямото му участие във всеки албум на ливърпулската група. Мартин има 30 броя № 1 хит сингъла в ОК и 23 броя № 1 хита в САЩ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Учи в Училището за музикално и драматично изкуство Гилдхол от 1947 до 1950 година, където специализира пиано и обой. След завършването си работи в отдела на БиБиСи за класическа музика, а по-късно се присъединява към И Ем Ай. Мартин продуцира комедийни и новаторски записи в началото на 1950-те години, вкл. с Питър Селърс, Спайк Милиган и Бърнърд Крибинс.

Кариерата на Мартин се простира в границите на 6 десетилетия, в които се изявява в музиката, филмовото изкуство, телевизията и концертите. Има задължения на старши изпълнителен ръководител в разни медии, допринася за множество благотворителни кампании, като например „Тръста на принца“.

За своите заслуги за музикалната индустрия и популярната култура е удостоен с почетното звание „рицар-бакалавър“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sir George Martin, the Fifth Beatle, dies aged 90 – reaction. The Daily Telegraph. 9 март 2016. Посетен на 9 март 2016 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата George Martin в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​