Дионисиос Соломос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дионисиос Соломос
Διονύσιος Σολωμός
гръцки поет
Роден
Починал
9 февруари 1857 г. (58 г.)

Етносгърци[1]
Националност Гърция
Учил вПавийски университет
Литература
Известни творбиХимн на Гърция
Семейство
Подпис
Дионисиос Соломос в Общомедия

Дионисиос Соломос (на гръцки: Διονύσιος Σολωμός) е гръцки поет.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден през 1798 г. в Закинтос. Син на комит Николаос Соломос. На 10-годишна възраст е изпратен да учи в Италия. Там прекарва цялото си детство. Завършва право през 1818 г. и се завръща в родния о. Закинтос.

Оттогава започват опитите му да пише стихове. Първоначално пише само на италиански език. По-късно (1821) под влияние на приятеля си Яковос Пулилас и Харилаос Трикупис започва да твори на родния си език.

През 1822 г. напуска о. Закинтос и се премества на остров Корфу, където остава до края на дните си. На Корфу се превръща в духовен водач на местното интлектуално общество.

Дионисиос Соломос е считан за родоначалник на съвременната гръцка поезия. Обявен е за национален поет на Гърция. Написва поемата „Химн за прослава на свободата“, която през 1864 г. е обявена за химн на Гърция.

Творчество: поеми „Химн за прослава на свободата“, „Лудата майка“ и „Братя“(1821), „Ода за смъртта на лорд Байрон“ (1840), „Диалог“ (1855), „Свободните обсадени“ (1858, незавършена) и много други стихове и фрагменти от различни проекти. След смъртта му Г. Калозгурос превежда стиховете написани на италиански език в периода 18471851 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]