Доминик дьо Вилпен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Доминик дьо Вилпен
Dominique de Villepin
френски политик
Роден
14 ноември 1953 г. (70 г.)

РелигияКатолическа църква
Учил вИнститут за политически изследвания
Парижки университет
Национално училище за администрация[1]
Университет „Париж-Нантер“
Университет Пантеон-Асас
Политика
ПартияСъюз за народно движение
Сбор за Републиката
Министър-председател
31 май 2005 - 17 май 2007
Семейство
СъпругаМари-Лор дьо Вилпен

Уебсайт
Доминик дьо Вилпен в Общомедия

Доминик Мари Франсоа Рьоне Галузо дьо Вилпен (на френски: Dominique Marie François René Galouzeau de Villepin), известен като Доминик дьо Вилпен, е френски писател, дипломат и политик, министър-председател на Франция от 31 май 2005 до 17 май 2007.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Доминик дьо Вилпен е роден в семейство на френски политици. Баща му – Гзавие дьо Вилпен е френски дипломат и сенатор.

По-голямата част от детството си Доминик дьо Вилпен прекарва в чужбина – в Мароко, Венецуела и САЩ. През май 1968 г., по време на студенстките бунтове, той е единственият ученик във френския колеж в Каракас, солидарен със студентите. По тази причина се завръща във Франция и продължава образованието си в Тулуза. По-късно завършва Институт по политически науки и Националното училище по администрация.

Доминик дьо Вилпен отбива военната си служба като младши офицер на самолетоносача Клемансо и след това е назначен в министерството на външните работи.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

От 1980 г. до 1984 г. работи в секретариата на Министерството на външните работи. От 1984 г. е назначен първи секретар във френското посолство във Вашингтон. От 1987 г. е директор на прес-службата към същото посолство. Между 1989 и 1992 е съветник към посолството на Франция в Ню Делхи.

През 1993 г. Доминик дьо Вилпен се завръща в страната си и оглавява секретариата на министъра на външните работи. През 1995 г. той е назначен като генерален секретар на президентството на Жак Ширак.

От 2002 до 2004 заема поста на министър на външните работи, а от 2004 до 2005 е министър на вътрешните работи. След референдума за европейската конституция през май 2005 Доминик дьо Вилпен е назначен за министър-председател на Франция. Заема поста на министър-председател до 15 май 2007 г., когато подава оставка едновременно с края на президентството на Жак Ширак.