Донка Минкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Донка Минкова
българска и американска езиковедка
Родена
13 януари 1944 г. (80 г.)

Учила вСофийски университет
Научна дейност
ОбластФилология
Работила вСофийски университет
Калифорнийски университет, Лос Анджелис
Семейство
Други родниниПетър Завоев (дядо)

Донка Любомирова Минкова (на английски: Donka Minkova) е българска и американска езиковедка, преподавателка по история на английския език. Професор в Калифорнийския университет. Тя е сред малкото специалисти в света по история на стихосложението в английския език.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в семейство на интелектуалци. Неин дядо е известният журналист и писател Петър Завоев. Тя завършва „Английска филология“ в Софийския университет, където следва като втора специалност „Немска филология“.

След като завършва, работи 3 години в английската редакция на Радио София до 1969 г. Преподавателка е в Софийския университет (1970–1983).

През 1983 г. заминава за Съединените щати по обява за преподавател по история на английския език в Калифорнийския университет, Лос Анджелис, Калифорния. Там в Департамента по английски език става професор през 1992 г.[1].

Нейните научни интереси са в областта на историята и структурата на английския език. Има над 80 публикации. Участвала е в научни конференции, член е на редакционни колегии на научни издания.

На 30 май 2016 г. е удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.[2]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

От брака си в България има 2 сина, развежда се преди заминаването си за САЩ през 1983 г. Нейният съпруг и професор в Калифорнийския университет Робърт Стокуел умира през 2012 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Кой кой е в България“, Книгоизд. къща „Труд“, София, 1998, стр. 461.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]