Душко Маркович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Душко Маркович
Душко Марковић
черногорски политик
Роден
6 юли 1958 г. (65 г.)

Учил вКрагуевски университет
Политика
ПартияДПСЧГ
8-и министър-председател на Черна гора
28 ноември 2016 – 2 декември 2020
Семейство
Деца3
Душко Маркович в Общомедия

Душко Маркович (на черногорски: Душко Марковић) е черногорски юрист и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 юли 1958 г. в Мойковац, Югославия. Завършва основно и средно образование в Мойковац, а право – в университета в Крагуевац[1].

След като завършва университета в Крагуевац, той започва работа в юридическо консултиране на рудник „Бърсково“ в Мойковац[2]. Женен е с три деца.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1986 г. Маркович е назначен за секретар на общинското събрание на Мойковац и за кмет през 1989 година. Той напуска поста през 1991 г., за да бъде назначен за генерален секретар на черногорското правителство, ръководено от Мило Джуканович в рамките на Югославия.

През 1997 г. той е избран в Черногорското събрание, а на следващата година става помощник-министър на вътрешните работи, отговарящ за Националната служба за сигурност (НСО). По време на службата си в НСО главният редактор на вестник „Дан“ Душко Йованович е убит на 27 май 2004 г. Съпругата на Йованович свидетелства в съда, че Маркович заплашва да убие Йованович по време на телефонно обаждане през април 2003 г., същия месец, когато офисът на Дан е подпален.

През 2005 г., след създаването на новата Агенция за национална сигурност (ANB) през май същата година, Маркович е назначен от Парламента за ръководител на агенцията, която заема до 2010 г. През 2010 г. в правителството на Игор Лукшич е назначен първо за министър без портфейл, след това за вицепремиер и министър на правосъдието. През март 2012 г. той е назначен за министър на правата на човека и малцинствата. Той напуска правителството през 2015 г. и през същата година конгресът на управляващата Демократическа партия на социалистите (ДПСЧГ) го избра за заместник-председател на партията. През 2016 г. той отново е назначен за министър на правосъдието във временното правителство.

На 25 октомври 2016 г., десет дни след парламентарните избори, бюрото на ДПСЧГ избира Маркович да замени Мило Джуканович като премиер[3]. Номинацията му е осъдена от опозицията, която обвинява Маркович в участие в корупционни скандали и пропускане на информация в разследването за убийството на Душко Йованович през 2004 година[4].

На 28 ноември 2016 г. встъпва в длъжност като министър-председател на Черна гора[5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]