Държавна опера Стара Загора

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Сградата на операта край останките от Античния форум на древния град Августа Траяна
„Дон Жуан“, постановка на Стефано Пода, 2009, Античен форум
„Кармина Бурана“, постановка на Петър Одажиев, 2007, Античен форум

Старозагорската опера, официално Държавна опера Стара Загора, е първата опера в България извън столицата.

Оперното изкуство в Стара Загора води началото си от 27 февруари 1925 г., когато в града е поставена операта „Гергана“. Появяването на извънстолична опера само няколко години след откриването на оперния театър в София е истинско културно събитие в страната.

Постепенно дейността на Старозагорската опера се разширява и гастролира из цяла Южна България, нарича се Южнобългарска опера. Изиграва просветителска роля, като пропагандира изкуство, непознато до момента, към което българската публика проявява предразположение и посреща с нарастващ интерес. Независимо от трудностите през Втората световна война операта не прекъсва дейността си.

През 1946 г. държавата изцяло поема издръжката на Южнобългарската опера. През 1971 г. е построена новата модерна сграда на операта по проект на архитектите Михаил Соколовски, Борис Камиларов и Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сградата на операта е най-голяма на Балканския полуостров.

През 1991 г. пожар унищожава сградата на операта. Изпепелени са безценни декори и сценични костюми, а кристалните полилеи, внесени специално от Италия, са унищожени.

След дълги години на събиране на средства за възстановяване на сградата, включително чрез дарения от родолюбиви граждани и главно с финансова помощ от Община Стара Загора, най-после ремонтът приключва. На 5 октомври 2010 г. (празника на Стара Загора), с премиера на операта „Кармен“ от Жорж Бизе отново отваря врати най-красивата оперна сграда в България.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]